BACK TO
TOP
WineTrails

Πεδίο καινοτομίας και ανάπτυξης το ροζέ κρασί

Το ροζέ είναι το μεγαλύτερο οινικό success story του 21ου αιώνα μέχρι αυτή τη στιγμή. Ένα από τα μυστικά αυτής της επιτυχίας είναι ότι η παραγωγή ροζέ οίνων είναι ένα «πεδίο» που αφήνει στους οινοποιούς την ελευθερία να καινοτομήσουν και να εκπλήξουν το κοινό τους, καθώς δεν υπάρχει μια παγιωμένη οινική παράδοση να τους περιορίζει.

KAR_2630_Drink_pink_IOUN_19

Μαρίνα Σκοπελίτου

63
0

Αυτό το στοιχείο της καινοτομίας και του πλουραλισμού, από ελληνικής πλευράς, αναδείχθηκε για ακόμη μία χρονιά στο πλαίσιο της εκδήλωσης γευσιγνωσίας «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza» που διοργανώθηκε από τη Vinetum την Κυριακή 9 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

 «Τα ροζέ γίνονται μόδα στην Ελλάδα. Επιτέλους! Γιατί αξίζει να τα ανακαλύψουν όλοι οι φίλοι του κρασιού. Όπως και να τα πείτε, “ροζέ”, “pink” ή “ερυθρωπά”, είναι φρέσκα και ξεδιψαστικά, φρουτώδη και γοητευτικά, παιχνιδιάρικα και ευκολόπιοτα. Είναι τα κατεξοχήν κρασιά του καλοκαιριού και δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει σε κατανάλωση τα λευκά κρασιά», ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.


Ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός και ιδιοκτήτης του Κτήματος Κυρ - Γιάννη

Η επιτυχία της συγκεκριμένης απόχρωσης δεν σταματά βέβαια στα σύνορα της Γαλλίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησαν από κοινού η FranceAgriMer και το Διεπαγγελματικό Συμβούλιο «Vins de Provence», η παγκόσμια κατανάλωση ροζέ οίνων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια, φτάνοντας το +28% από το 2002 έως το 2017, με μία πολύ μικρή κάμψη την περίοδο 2016-2017. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ροζέ οίνων είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από την άλλη, η αγορά της Ασίας είναι ακόμα μικρή αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι στο μέλλον θα κινηθεί αυξητικά. Επί παραδείγματι, στην Κίνα οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλές, αλλά προβλέπεται ότι θα αυξηθούν πάνω από 36% έως το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Vinexpo, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο Χονγκ Κονγκ.

Επιστρέφοντας, όμως, στα κατορθώματα του δικού μας αμπελώνα, σας παρουσιάζουμε τα κρασιά που ξεχωρίσαμε από τη φετινή γευστική δοκιμή:

Κτήμα ΑΛΦΑ – Ροζέ 2018

Ένα μοντέρνο κρασί από 100% Ξινόμαυρο με χρώμα έντονο ροζέ και μύτη φρουτώδη με πλούσια αρωματική έκφραση. Ιδιαίτερα ισορροπημένο στόμα, αρκετά γεμάτο, λιπαρό, με εκφραστική επίγευση.

Αμπελώνας Βατοπαιδίου – Ροζέ 2018

Μοναστηριακός ροζέ οίνος, βιολογικής καλλιέργειας από τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah. Διαυγές τριανταφυλλί χρώμα, με αρώματα κόκκινων φρούτων, γεμάτα φρεσκάδα και ζωντάνια στο στόμα.

Κτήμα Βίβλια Χώρα - Βίβλινος Ροζέ 2018

Η αναβίωση της τοπικής ποικιλίας, που βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου, δίνει ένα εξαιρετικό ροζέ κρασί που εμφιαλώνεται σε magnum φιάλη. Πολύ τραγανό και φρέσκο κόκκινο φρούτο στη μύτη, φυτικότητα και φρεσκάδα που απέχει από τα κλασικά ελληνικά ροζέ και στόμα γεμάτο ενέργεια, ένταση και διάρκεια.

Κτήμα Βογιατζή – Ροζέ 2018

Το blend από Ξινόμαυρο (90%) και Τσαπουρνάκο (10%) «δίνει» ένα κρασί με φωτεινό τριανταφυλλί χρώμα, έντονο φρουτώδες άρωµα µε νότες κόκκινης σταφίδας, µοσχάτου καθώς και γήινες – βοτανικές εντυπώσεις. Γεύση πλούσια, αρωµατική, ενσωµατωµένη οξύτητα, όµορφο τελείωµα.

Ο κος. Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)

Ορεάλιος Γη - Brillante 2018

Οίνος ροζέ ημίξηρος, με χαρακτηριστική κρυστάλλινη καθαρότητα από Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και Βοστιλίδι. Προέρχεται από τους φημισμένους αμπελώνες της Κεφαλονιάς και η προσεγμένη συνοινοποίηση των τοπικών ποικιλιών δίνει αξιοθαύμαστη ισορροπία, φρουτώδες άρωμα Μοσχάτου και απαλή γεύση.

Οινοποιείο Κεχρής - Γένεσις Ροζέ 2018

Ένα κρασί εύκολο και ευχάριστο. Το Ξινόμαυρο, σε αναλογία 85%, προέρχεται από ένα επιλεγμένο αμπελώνα στη Γουμένισσα ενώ το Gewurztraminer, σε αναλογία 15%, προέρχεται από έναν ορεινό αμπελώνα στο Αμύνταιο. Οι δυο ποικιλίες συναντώνται στη δεξαμενή, όπου συνοινοποιούνται και δένουν γλυκά δίνοντας ένα φίνο ροζέ κρασί με χαρακτηριστικό άρωμα ροζ τριαντάφυλλου.

Κτήμα Χατζηγεωργίου - Καβειρώ Ροζέ 2018

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου πέτυχε ένα μοναδικό πάντρεμα των δύο γηγενών ποικιλιών, του ρωμαλέου Λημνιού και του αριστοκρατικού Μοσχάτου Αλεξανδρείας και έτσι γεννήθηκε ένα ξεχωριστό, νεανικό κρασί με τριανταφυλλένιο χρώμα και φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν τον ανθισμένο ανοιξιάτικο κάμπο της Λήμνου.

Οινοποιείο Νικολού - Mandilaria Rose

Σε ένα νεαρό αμπέλι στους πρόποδες του Υμηττού και σε υψόμετρο 600 μέτρων παράγεται η πρώτη ύλη για το Mandilaria Rose, ένα κρασί με έντονο ροζέ χρώμα, αρώματα βοτανικά που πλαισιώνονται από νότες κόκκινων φρούτων. Ελαφρώς τανικό με ήρεμη οξύτητα.

Ο ιδιοκτήτης της Vinetum και πρόεδρος της έκθεσης Οινόραμα και Drink Pink, κος. Ντίνος Στεργίδης

Ακριώτου Μικροοινοποιία - Ορειβάτης Ροζέ 2018

Ένα ροζέ από 100% Syrah. Μια πιο ανάλαφρη εκδοχή της αγαπημένης γαλλικής ποικιλίας, με φίνο σομόν χρώμα, απολαυστικά αρωματικό χαρακτήρα και με μία υποψία γλύκας.

Οινοπιείο ΟυΣύρα - Φωκιανό Ροζέ 2018

Το καινούργιο οινοποιείο της Σύρου δημιουργεί ένα εντυπωσιακό ροζέ κρασί από τη σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία Φωκιανό. Χρώμα απαλό σομόν.  Αρώματα κυδωνιού, λωτού, περγαμόντου και διακριτικές νότες καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, ελαφρώς λιπαρή αίσθηση και πικάντικη επίγευση.

Οινοποιία Παρπαρούση - Petit Fleur 2018

Η ποικιλία του Σιδερίτη «έδωσε» ένα κρασί με ανοιχτό ροζέ χρώμα, λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους, μεταλλικότητα στη γεύση και ευχάριστη επίγευση με τραγανή οξύτητα.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία