BACK TO
TOP
WineTrails

Τα βάζει με το γαλλικό κρασί ο Τραμπ, απειλώντας με δασμούς

Η γαλλική οινοποιία είναι η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή βιομηχανία που δέχεται απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ψάχνει τρόπο να διορθώσει κάτι που όπως αποκαλεί συνιστά άδικη εμπορική σχέση ανάμεσα σε δυο χώρες.

TrumpMacronCenadiStato

Πέτρος Γκόγκος

57
0

Ο πρόεδρος Trump υποσχέθηκε ότι θα κάνει «κάτι» για το γαλλικό κρασί που είπε ότι επιτρέπεται να φτάνει στις ΗΠΑ ουσιαστικά χωρίς δασμούς, ενώ η Γαλλία επιβάλλει δασμούς στο κρασί των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας άδικη την κατάσταση αυτή.

«Η Γαλλία μας χρεώνει πολύ για το κρασί. Και όμως τους χρεώνουμε πολύ λίγο για το γαλλικό κρασί» , παραπονιόταν o Trump σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNBC το πρωί της Δευτέρας μετά την επίσκεψή του στη Νορμανδία την περασμένη εβδομάδα.

«Έτσι τα οινοποιεία έρχονται σε μένα και λένε, «Κύριε η Καλιφόρνια πληρώνει πολλά χρήματα για να βάλει το προϊόν της στη Γαλλία και εσείς αφήνετε αυτά τα γαλλικά κρασιά, τα οποία είναι εξαιρετικά κρασιά να μπαίνουν ελεύθερα. Αλλά έχουμε και εμείς καλά κρασιά. Δεν είναι δίκαιο». «Και ξέρετε τι;», πρόσθεσε ο Τραμπ, «δεν είναι δίκαιο. Θα κάνουμε κάτι γι 'αυτό».

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί και κατά το παρελθόν για το γεγονός ότι η Γαλλία χρεώνει τιμολόγια στο κρασί των ΗΠΑ, χωρίς όμως να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα είχε γράψει στο Twitter κάποιο σχετικό σχόλιο, αναφέροντας πως η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Ας σημειωθεί ότι ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 75ης επετείου της Απόβασης στην Νορμανδία. Δεν είναι γνωστό αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν κάτι σχετικό, αφού κανένας από τους δυο δεν ανέφερε το θέμα στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή τους. Ο Τραμπ μάλιστα επαίνεσε τις σχέσεις των δυο χωρών, λέγοντας στον Μακρόν: «Η μεταξύ μας σχέση αλλά και η σχέση της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν εξαιρετική».

Για την ιστορία ας σημειωθεί πως οι ΗΠΑ χρεώνουν ένα τίμημα 5 σεντς ανά φιάλη των 750ml ενώ 14 λεπτά για τους αφρώδεις οίνους, σύμφωνα με το Wine Institute, ένα λόμπι πίεσης των οινοποιών της Καλιφόρνια. Από την άλλη, τα τιμολόγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγόμενο κρασί κυμαίνονται από 11 σεντς έως 29 σεντς ανά φιάλη, σύμφωνα με την ίδια ομάδα.

Αναφέρεται τέλος πως ο Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν καταναλώνει αλκοόλ, έχει ιστορικό με το κρασί. Το 2011αγόρασε ένα οινοποιείο στο Σαρλοτς Βιλ της Βιρτζίνια, με την επιχείρηση να διαχειρίζεται σήμερα ο γιος του Έρικ.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία