BACK TO
TOP
WineTrails

Ποιοτικά κρασιά το 2019 με λιγότερες φιάλες στην Αταλάντη

Την εξαιρετικά βροχερή άνοιξη στην Αταλάντη διαδέχθηκε ένα άνυδρο καλοκαίρι. Φυσικά, τα αποθέµατα νερού «κράτησαν τ’ αµπέλια», με τους παραγωγούς να βλέπουν το 2019 ως µία ποιοτική χρονιά, αν και όχι τόσο γενναιόδωρη. Από την άλλη, ενώ τα κρούσµατα ασθενειών ήταν µικρά και διαχειρίσιµα, μεγάλος εχθρός της φετινής σοδειάς αποδείχθηκαν τα «ορεξάτα» για γλυκά και ώριµα σταφύλια αγριογούρουνα.

deutero_2

Μαρίνα Σκοπελίτου

90
0

Η οµάδα της Agrenda επισκέφθηκε το Κτήµα Χατζηµιχάλη και το οινοποιείο Karadimos Family για να µεταφέρει την εικόνα του φετινού τρύγου στην περιοχή.
Ο τρύγος στο Κτήµα Χατζηµιχάλη ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου. Η πρώτη ύλη δείχνει πως η φετινή σοδειά θα δώσει πολύ καλά κρασιά αν και ο καιρός δεν αποδείχθηκε ο καλύτερος σύµµαχος, όπως εξηγεί ο Λεωνίδας Χατζηµιχάλης: «Ήταν µία αρκετά δύσκολη χρονιά. Με τις εξαιρετικά πολλές βροχές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η πρόσβαση στους ορεινούς αµπελώνες ήταν δύσκολη µε αποτέλεσµα να καθυστερήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, δεδοµένου του µεγέθους του αµπελώνα µας (σ.σ. 2.000 στρέµµατα)».

«Το νερό ευνόησε τα φυτά, αλλά περιµένουµε µία πτώση στην παραγωγή, της τάξεως του 20-25%. Επειδή  όµως το κλίµα της περιοχής είναι ευνοϊκό δεν είχαµε απώλειες σε επίπεδο ποιότητας. Τα δροσερά ρεύµατα από τον Παρνασσό δεν άφησαν τη θερµοκρασία να ανέβει πολύ ψηλά το καλοκαίρι, ενώ η αύρα του Ευβοϊκού Κόλπου απέτρεψε τους παγετούς το χειµώνα», προσθέτει ο ίδιος.

Η πρώτη ποικιλία που τρυγήθηκε στο Κτήµα Χατζηµιχάλη ήταν το Chardonnay. «Νοµίζω ότι ήµασταν από τα πρώτα οινοποιεία που µπήκαν φέτος στον τρύγο, αν και αργήσαµε 2-3 ηµέρες για τα δικά µας δεδοµένα. Βέβαια, το γεγονός ότι το Chardonnay ήταν λίγο πιο ώριµο, όταν κόπηκε, µπορεί να βγει σε καλό τελικά», αναφέρει ο κ. Χατζηµιχάλης και συνεχίζει: «∆εδοµένων των καιρικών συνθηκών (αρκετές µέρες ζέστη και ηλιοφάνεια), η ηµεροµηνία έναρξης του τρύγου είναι µέσα στον µέσο όρο και όψιµα σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, που ξεκινήσαµε νωρίς, στις 23 Ιουλίου». Ακολούθησε το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά και η Ροµπόλα, ενώ έφτασε ο καιρός για το Ασύρτικο και τις ερυθρές ποικιλίες.

Σύµφωνα µε τον κ. Χατζηµιχάλη, η παρατηρούµενη πρωίµιση των ποικιλιών έχει επηρεάσει το ρυθµό αύξησης των σακχάρων. «Αυτό που λέγαµε παλιά για τον µισό βαθµό ανά µία µε δύο µέρες δεν ισχύει πια. Μπορεί σήµερα να είναι στα 13,5 Baumé και αύριο να έχει φτάσει στα 14,2», εξηγεί ο ίδιος.

Οψιμότητα λόγω αργής έκπτυξης των οφθαλμών

Κρατήθηκε κάτω από τον τόνο ανά στρέμμα η ποσότητα

Μια ποιοτική σοδειά βλέπει στο 2019 και το Οινοποιείο Karadimos Family στον Μεγαπλάτανο Αταλάντης. Στα αµπέλια της οικογένειας στη θέση Παλαιοκάστρα, ο τρύγος εξελίσσεται 10 µέρες περίπου οψιµότερα σε σχέση µε το 2018. Ενδεικτικά, η Μαλαγουζιά ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου και το Ασύρτικο στις 31 Αυγούστου για να ακολουθήσει µετά από δύο ηµέρες το Ξινόµαυρο. «Η οψιµότητα οφείλεται αποκλειστικά στην άνοιξη, η οποία είχε χαµηλές θερµοκρασίες οδηγώντας σε αργή έκπτυξη των οφθαλµών. Ωστόσο τα αποθέµατα νερού λόγω των βροχών της άνοιξης δεν άφησαν το αµπέλι να διψάσει. Από την άλλη, φέτος το καλοκαίρι επικράτησαν χαµηλές θερµοκρασίες και ξηρασία», αναφέρει ο οινοποιός ∆ηµήτρης Καραδήµος.

Η οικογένεια Καραδήµου διαχειρίζεται µία έκταση 90 στρεµµάτων στην οποία καλλιεργεί Μαλαγουζιά, Ξινόµαυρο, Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Βήσσας, ενώ η καλλιέργεια στο σύνολό της είναι βιολογική. Από αυτή την πρώτη ύλη προκύπτουν περίπου 20.000 φιάλες οίνου ετησίως, που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Ο κ. Καραδήµος κρίνει πως η φετινή σοδειά θα αποδειχθεί ποιοτικά καλή αν και όχι τόσο γενναιόδωρη ποσοτικά, συγκρινόµενη µάλιστα και µε τα δεδοµένα τις περσινής χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τα αδέλφια Καραδήµου -∆ηµήτρης και Γιάννης- έχουν αποφασίσει να επεµβαίνουν µε πράσινο τρύγο για να κρατούν χαµηλά τις ποσότητες, φέτος αυτό δεν κρίθηκε αναγκαίο. Η παραγωγή ανά στρέµµα κρατήθηκε χωρίς επέµβαση κάτω από τα 1.000 κιλά ανά στρέµµα.

Αν και τα αµπέλια της οικογένειας Καραδήµου έµειναν καθαρά από ασθένειες αυτή τη χρονιά, είχαν να αντιµετωπίσουν έναν εχθρό που δεν ήταν άλλος από τους ορεξάτους αγριόχοιρους. Έχουν καταφέρει να αντιµετωπίσουν αποτελεσµατικά το πρόβληµα µε την τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης. Μια λύση που ωστόσο δεν µπορεί να εφαρµοστεί µε επιτυχία σε αµπέλια µηχανικής καλλιέργειας, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση για το Κτήµα Χατζηµιχάλη.

Περπατώντας στα αµπέλια γύρω από το οινοποιείο µαζί µε τον Λεωνίδα Χατζηµιχάλη εντοπίσαµε σηµάδια που πρόδιδαν την «επίσκεψη» αγριόχοιρων. «Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας: «Συνήθως είναι πάνω στα βουνά. ∆εν έχουν φτάσει άλλη φορά τόσο χαµηλά. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία τους στην περιοχή από την αρχαιότητα, είχαν εξαφανιστεί για να εµφανιστούν πάλι πριν από περίπου επτά χρόνια. Είναι µεγάλες οι καταστροφές που έχουµε κάθε χρόνο, καθώς µας τρώνε πολλά στρέµµατα. Περιµένουν να ωριµάσουν τα σταφύλια για να τα φάνε, ενώ δείχνουν προτίµηση στις φρουτώδεις/αρωματικές ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία