BACK TO
TOP
WineTrails

Όψιμος ο φετινός τρύγος σε όλες τις ποικιλίες της Οινοποιίας Tsantali

Η Οινοποιία Tsantali παρουσίασε το δελτίο του τρύγου 2019, ξεχωριστά για κάθε ποικιλία και τις διαφορετικές ζώνες που δραστηριοποιείται.

PHOTO_TSANTALI_

Δανάη Λάζαρη

67
0

Ο τρύγος του 2019 ήταν όψιμος σε όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες στο βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. 

Για την Οινοποιία  Tsantali η Μαρώνεια άνοιξε την αυλαία του τρύγου, με τα πρώτα σταφύλια Chardonnay  να μαζεύονται στις 14 Αυγούστου. Η αναμπέλωση του Sauvignon blanc ήταν ο λόγος που το "ποδαρικό" δεν έγινε στον ιδιόκτητο αμπελώνα της στη Χαλκιδική, όπως κάθε χρόνο. Η Ραψάνη ολοκλήρωσε τον φετινό τρύγο, καθώς μπήκαν στα αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (υποζώνη Γ / 500 - 800 μέτρα) στις 5 Οκτωβρίου.

 Τα σημεία - κλειδιά της φετινής παραγωγής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  1. Στις βροχοπτώσεις των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα.
  2. Στην προνοητικότητα/ετοιμότητα των αμπελουργών όσον αφορά στα μέτρα φυτοπροστασίας.
  3. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αμπελώνα (έδαφος, κλίση κλπ).
  4. Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.
  5. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια:

-Αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα φυτοπροστασίας

-Αφετέρου υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης όπου ήταν δυνατόν.

Η αμπελουργική ομάδα της Οινοποιίας Tsantali στάθηκε δίπλα στους αμπελουργούς και στο φετινό απαιτητικό τρύγο, υιοθετώντας το πλέον κατάλληλο καλλιεργητικό πρόγραμμα ανά περίπτωση και διασφάλισε την υγεία και την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών.

 Ειδικότερα ανά περιοχή πραγματοποιήθηκε το παρακάτω  χρονολόγιο τρύγου:

[Χαλκιδική και Άγιο Όρος]              

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Λευκές ποικιλίες / Από 20 Αυγούστου

  1. Sauvignon blanc
  2. Μοσχάτο
  3. Μαλαγουζιά
  4. Ασύρτικο
  5. Αθήρι
  6. Ροδίτης

Ερυθρές ποικιλίες / Από 30 Αυγούστου

  1. Merlot
  2. Cabernet Sauvignon

ΜΕΤΟΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ /  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Λευκές ποικιλίες / Από 2 Σεπτεμβρίου

  1. Ασύρτικο
  2. Αθήρι
  3. Ροδίτης

Ερυθρές ποικιλίες / Από 10 Σεπτεμβρίου

  1. Grenache
  2.  Λημνιό
  3. Cabernet Sauvignon

Στους αμπελώνες στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για  την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή.

[Μαρώνεια]Λευκές ποικιλίες / Από 14 Αυγούστου

  1. Chardonnay
  2. Sauvignon blanc
  3. Μοσχάτο και Μαλαγουζιά

Ερυθρές ποικιλίες /  Από 30 Αυγούστου

  1. Syrah
  2. Μαυρούδι
  3. Λημνιό

Η ετοιμότητα της αμπελουργικής ομάδας συνέβαλλε σε μια εξαιρετική χρονιά. Ο σωστός προγραμματισμός και οι καίριες αποφάσεις στη διαχείριση των κλιματολογικών συνθηκών συνέβαλλαν σε μειωμένη, αλλά υψηλής ποιότητας παραγωγή.  Αναμένονται φρέσκα, τραγανά και αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά, ενώ τα ερυθρά διακρίνονται από έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και εξαιρετική φαινολική ωρίμαση.

[Ραψάνη] Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις  5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο τρύγος και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης ( Γ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα) όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια που παρελήφθησαν ήταν υγιή, με φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο. 

[Νάουσα] Ο τρύγος ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου στον αμπελώνα στη Στράντζα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις  10 Οκτωβρίου. Το Ξινόμαυρο παρουσίασε καλή φαινολική ωριμότητα και έντονο χρώμα, στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με έντονα αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

 

Αμπελουργικό & Οινολογικό Τμήμα Οινοποιίας TSANTALI

 Δρ. Γιώργος Σαλπιγγίδης                                                          

Επικεφαλής Αμπελουργικού τμήματος 

 Ηλίας Αντωνιάδης  

Επικεφαλής Οινολογικού τμήματος

 Ανδρέας Ανθομελίδης                                                   

Γεωπόνος – Υπεύθυνος αμπελώνων Νάουσας & Ραψάνης          

 Σταύρος Εζανίδης

Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Οινοποιίας Tsantali

Οινολόγος – Υπεύθυνος Οινοποιείου Ραψάνης

Υπεύθυνος Αποσταγμάτων Tsantali

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία