BACK TO
TOP
WineTrails

O πλανήτης υποδέχεται και φέτος το Μποζολέ Νουβό

Tην τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό, ένα καθημερινό κόκκινο κρασί, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μόδα και πουλάει 65 εκατομμύρια φιάλες.

beaujolais-nouveau-thumb

190
0

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Νouveau), ένα οικονομικό, καθημερινό κόκκινο κρασί, που πίνεται φρέσκο και έχει γίνει παγκόσμια μόδα.

Το Μποζολέ Νουβό στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας, μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του. Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία, βάσει νόμου, μαζεύονται με τα χέρια. Το Μποζολέ είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική. Επίσης παράγεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα άλλα κόκκινα κρασιά. Ενώ στην ερυθρή οινοποίηση τα σταφύλια συνθλίβονται πριν μπουν στις δεξαμενές, στην περίπτωση του Beaujolais nouveau οι ρώγες μπαίνουν ολόκληρες, μαζί με τα κοτσάνια τους, σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, προστατεύονται από τυχόν αλλοιώσεις και η αλκοολική ζύμωση γίνεται ενδοκυτταρικά.

Έχει φρουτώδες άρωμα και ως κόκκινο κρασί γεμάτο σώμα. Η γεύση του από χρονιά σε χρονιά εξαρτάται κυρίως, την ηλιοφάνεια και την υγρασία. Κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, κάποιες φορές πιο αψύ, κάποιες φορές πιο κόκκινο. Σύμφωνα με το Euronews  το 2019 άρχισε καλά με τις εξαγωγές να έχουν εκτοξευθεί στο 60% στο Βέλγιο, στο 41% στην Κίνα και στο 26% στην Ιαπωνία.

Το συγκεκριμένο κρασί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, παραδοσιακά πίνεται μέχρι την Πρωτοχρονιά, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες, γι' αυτό άλλωστε έχει και τις ιδιότητες του λευκού.

Το συγκεκριμένο κρασί έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία εξαιτίας κυρίως της προσιτής τιμής του. Παρόλο που οι οινοκριτικοί το θεωρούν το χειρότερο κρασί, το μποζολέ, το φρέσκο κόκκινο είναι ιδιαίτερα αγαπητό και πουλάει κάθε χρόνο τέτοια εποχή 65 εκατομμύρια φιάλες σε όλον τον κόσμο. Από το 1954, που καθιερώθηκε και το σύνθημα «le Beaujolais nouveau est arrivé» («το νέο Μποζολέ έφτασε») όλοι σπεύδουν να πάρουν ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ τα μπιοζολέ της χρονιάς.

Ο άνθρωπος που έκανε το Beaujolais nouveau γνωστό σε όλον τον κόσμο είναι ο οινοπαραγωγός George Duboeuf, γνωστός ως και «Πάπας του Μποζολέ». Εξάγει το 80% της παραγωγής του, το ένα πέμπτο της οποίας είναι Beaujolais nouveau και, στα 83 του σήμερα, εξακολουθεί να ταξιδεύει σε κάθε άκρη του πλανήτη για να το προωθήσει. Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) πέφτει την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την κυκλοφορία του Beaujolais nouveau, έρχεται… κουτί. Οι περισσότερες γαλοπούλες στα αμερικάνικα σπίτια καταναλώνονται συνοδευόμενες από το «γιοματάρι» του Μποζολέ.

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία