Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Ηρεμη δύναμη του εγχώριου αμπελώνα τα κρασιά των συνεταιρισμών

Πολλές πτυχές και διαστάσεις έχει η προσφορά των οινοποιητικών συνεταιρισμών στο οινικό γίγνεσθαι. Τρανά παραδείγματα η βραβευμένη από την Agrenda Ορεάλιος Γη της Κεφαλονιάς, η Ζοίνος ΑΕ και η Amyntas Wines

OREALIOS_088

37
0

Σε ένα τοπίο μαγικό, αμάλγαμα της ορεινής φύσης και της θαλάσσιας ομορφιάς, δουλεύοντας με μια ποικιλία «αποφασισμένη» να επιβιώσει και στις πιο αντίξοες συνθήκες, οι αμπελουργοί του Συνεταιρισμού κατάφεραν να κάνουν θαύματα. Εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες, οι παραγωγοί της «Ορεάλιος Γη», που σήμερα φτάνουν τους 300 και καταλαμβάνουν με τους ιδιόκτητους αμπελώνες τους το 80% της Ζώνης Ρομπόλα, εξελίσσονται και δημιουργούν, με αφοσίωση, οίνους ποιότητας, που διαδίδουν το όνομα της Κεφαλονιάς στον κόσμο.

Ο άρρηκτος πολιτισμικός δεσμός των Κεφαλλονιτών με την αμπελουργία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ενασχόλησή τους με αυτή χάνεται στους αιώνες. Με αγάπη και μεράκι, δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά σε ένα σπάνιο και απαιτητικό terroir.

Η Ζώνη της Ρομπόλας διαθέτει ασβεστολιθικά, χαλικώδη και άγονα εδάφη. Πρόκειται στην ουσία για μία από τις λίγες ποικιλίες, που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε αυτά. Αγέρωχη, γεννιέται, μεγαλώνει και παραδίδει τον στρογγυλό υπόξανθο καρπό της σε χώματα βγαλμένα λες από το μυαλό μυθιστοριογράφου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ιταλοί κατακτητές αποκαλούσαν το κρασί της Ρομπόλας «Vino di Sasso», δηλαδή «κρασί της πέτρας».

Από την άλλη, το ημιορεινό ανάγλυφο και οι μεγάλες κλίσεις, που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των αμπελώνων της «Ορεάλιος Γη», αποκλείουν οποιαδήποτε προσπάθεια μηχανοποιημένης καλλιέργειας. Στους αμπελώνες της Ζώνης της Ρομπόλας, που ξεκινούν από τα 400 και φτάνουν έως τα 800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, οι εργασίες θέλουν χέρια, εντατική ενασχόληση και φροντίδα.

Μέχρι και σήμερα, οι αμπελουργοί του Κεφαλονίτικου Συνεταιρισμού εφαρμόζουν τις παραδοσιακές και ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους του τόπου τους, που σε συνδυασμό με το μικροκλίμα αναδεικνύουν την τυπικότητα της Ρομπόλας, δηλαδή τη διακριτική αρωματική παρουσία, τη μεταλλική «αιχμηρότητα», την ιδιαίτερη οξύτητα και τη μεστή, ισορροπημένη γεύση. Το 10% των αμπελώνων του Συνεταιρισμού, ήδη από το 1999, καλλιεργείται βάσει των προδιαγραφών της βιολογικής γεωργίας, δίνοντας την πρώτη ύλη για την ετικέτα «Truth», μία βιολογική εκδοχή της Ρομπόλας. Η μαγεία της Ρομπόλας ξεδιπλώνεται στην γκάμα των προϊόντων ΠΟΠ που περιλαμβάνει την κλασική «Ρομπόλα Κεφαλληνίας», το «San Gerasimo» από τους ορεινούς αμπελώνες και τη «Ρομπόλα Κεφαλληνίας από Βαρέλι» που ωριμάζει για 6 μήνες σε γαλλική δρυ.

Αν και αφοσιωμένοι στη Ρομπόλα, οι αμπελουργοί της «Ορεάλιος Γη», δεν παραγνωρίζουν την αξία κι άλλων ποικιλιών, όπως Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Τσαούσι, Μαυροδάφνη αλλά και Βοστιλίδι, μία αρχαία ελληνική ποικιλία με λευκή εμφάνιση και πληθωρικές ταννίνες. Οι αμπελουργοί καινοτομούν οινοποιητικά εκμεταλλευόμενοι την ταννική δυναμική αυτού του σταφυλιού, με την ετικέτα «Nouvelle Epoque».


Διαβάστε περισσότερα στο Winetrails που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή με την Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία