BACK TO
TOP
WineTrails

Τέλος στο «φελωμένο» κρασί υπόσχεται νέα τεχνολογία

Μία νέα μέθοδος, που ανέπτυξε το εργοστάσιο Amorim, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής πωμάτων φελλού παγκοσμίως, αναμένεται να φέρει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος του φελωμένου κρασιού.

Facebook_Amorim-Cork-150-Anos2-scaled2

90
0

Η εταιρεία με έδρα την Πορτογαλία εδώ και πολλά χρόνια αναζητά τεχνολογικές λύσεις για να εξαλείψει μία από τις κύριες αιτίες, που προκαλεί το συγκεκριμένο πρόβλημα του φθαρμένου φελλού, τη χημική ουσία TCA, γνωστή επίσης ως «2,4,6 - tribromoanisole».

Ο CEO της εταιρείας, Antonio Amorim, δήλωσε στο τεύχος Απριλίου 2020 του γαλλικού περιοδικού «La Revue du Vin de France» ότι «από τον επόμενο Δεκέμβριο, θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι όλοι οι φελλοί που παράγουμε στο εργοστάσιο Amorim δεν θα εμφανίσουν σχεδόν ποτέ το συγκεκριμένο ελάττωμα».

Η εταιρεία Amorim ήδη εγγυάται τη μη ανιχνευσιμότητα της συγκεκριμένης ουσίας στους φελλούς που παράγονται μέσω του NDtech programme, που λάνσαρε το 2016. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται κυρίως για ακριβότερες ετικέτες.

«Η νέα τεχνολογία, που αναπτύξαμε, θα επεκτείνει το χαρακτηριστικό της μη ανιχνευσιμότητας και στους φυσικούς φελλούς που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω του NDtech programme», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στη συνέντευξη του, ο Antonio Amorim δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει μια νέα διαδικασία η οποία εξαλείφει τη χημική ουσία TCA  στους φελλούς και είναι πιο οικονομική από το NDtech programme ενώ μπορεί να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες.

Αν και μόνο μία μειοψηφία των κρασιών παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με τον φθαρμένο φελλό, το ακριβές ποσοστό αυτών αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι οινοποιοί έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν συνθετικά ή βιδωτά πώματα εδώ και δύο δεκαετίες για να μειώσουν το ενδεχόμενο ρίσκο.

Ωστόσο, η βιομηχανία παραγωγής φυσικού φελλού υποστηρίζει ότι η έρευνα και η επένδυση έχει φέρει σημαντική πρόοδο, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να λύσει το πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της Amorim, Carlos de Jesus, πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει τη μη ανιχνευσιμότητα της ουσίας τους λεγόμενους «τεχνητούς φελλούς», οι οποίοι περιλαμβάνουν και τη γκάμα Neutrocork , όπου μικρο-κόκκοι φυσικού φελλού συμπιέζονται για να δημιουργήσουν ένα νέο σώμα.

Ωστόσο, η πλήρης εξάλειψη του προβλήματος του φελωμένου κρασιού ίσως δεν είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση.

Ενώ η ουσία TCA μπορεί να σχηματιστεί φυσικά και οι μολυσμένοι φελλοί αποτελούν την κύρια αιτία για το φελωμένο κρασί, είναι επίσης πιθανό αυτή ή άλλες τις ίδιας οικογένειας να δημιουργηθούν και μέσα στο οινοποιείο.

Πηγή: decanter.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία