Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα νέο κόκκινο κρασί λανσάρει η Βρετανία για να ανταγωνιστεί το Beaujolais Nouveau

Στα χρόνια που πέρασαν, οι Βρετανοί έμποροι κρασιού έκανα αγώνα για να διασφαλίσουν τα αποθέματά τους σε Beaujolais Nouveau. Αλλά τώρα το νέο κόκκινο κρασί του Ηνωμένου Βασιλείου, το English Nouveau κάνει την εμφάνισή του και παράγεται κοντά στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας.

“Δεν είναι ένα κρασί που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά, είναι ένα διασκεδαστικό ποτό, που ακολουθεί το πνεύμα του Beaujolais Nouveau”, εξήγησε ο οινοποιός Simon Day στον αμπελώνα του στο Ledbury, κοντά στο Hereford. 

Μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που έχει φέρει η πανδημία, είπε ότι ελπίζει πως το κρασί αυτό θα αποτελέσει «μικρή ακτίνα φωτός για να κλείσουμε αυτή τη χρονιά». 

Όπως συνηθίζεται το “English Nouveau“, όπως και το πιο διάσημο γαλλικό ομώνυμο κρασί, κυκλοφόρησε την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. 

Τα κόκκινα σταφύλια από τον αμπελώνα Herefordshire έχουν αρώματα από κεράσι, βατόμουρο και κράνμπερι, καθώς και εξωτικά φρούτα, σύμφωνα με τον Day. 

Υπενθύμισε πώς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Βρετανοί έμποροι κρασιού ήταν οι πρώτοι που αγωνίστηκαν για να φέρουν στην χώρα τους το Beaujolais Nouveau απευθείας από τους παραγωγούς. 

Επέστρεψαν από τη Γαλλία «οδηγώντας όσο πιο γρήγορα μπορούσαν» μέσα σε σπορ αυτοκίνητα γεμάτα κιβώτια κρασιού, συμπλήρωσε. 

“Ήταν μια μεγάλη εκδήλωση με πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν  πολύ διασκεδαστικό”, εξήγησε ο οινοποιός, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το καλό αγγλικό κόκκινο κρασί θα μπορούσε επίσης να γιορτάσει. 

Η κλιματική αλλαγή  

Ο τρύγος του 2020 από τον αμπελώνα Herefordshire είναι ο δεύτερος που πραγματοποίησε ο Day από τότε που ο οινοποιός έγινε ο πρώτος που παρήγαγε ένα primeur κόκκινο κρασί στην Βρετανία. 

Η συνολική παραγωγή θα ανέρχεται σε 2.500 μπουκάλια και θα πωληθεί στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose για 11,99 £ (13,36 ευρώ). 

Η τιμή είναι πιο ακριβή από ό, τι στο Beaujolais Nouveau, τα περισσότερα από τα οποία πωλούνται μεταξύ 5 και 10 ευρώ στη Γαλλία. 

Αντί για την παραδοσιακή ποικιλία σταφυλιού Gamay που χρησιμοποιείται στο Beaujolais, ο Άγγλος οινοποιός χρησιμοποιεί το Pinot Noir. 

Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία οινοποίησης παραμένει η ίδια, χρησιμοποιώντας ανθρακική διαβροχή για την εξαγωγή της γεύσης και του χρώματος από το σταφύλι χωρίς την έντονη γεύση των τανινών. 

Όλο και περισσότερος χώρος δίνεται στους αμπελώνες στο Herefordshire, κυρίως σε βάρος των οπωρώνων δέντρων για την καλλιέργεια μήλων που έχει γίνει λιγότερο κερδοφόρα. 

Το 2019, η Βρετανία είχε 3.500 εκτάρια (8.650 στρέμματα) αμπελώνων – τέσσερις φορές περισσότερη έκταση σε σύγκριση με το 2000. 

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Wine GB, η επαγγελματική ένωση αμπελουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά ότι η γη που χρησιμοποιείται για αμπελώνες έχει αυξηθεί κατά 150 % . 

Σήμερα στην Βρετανία υπάρχουν 770 αμπελώνες, με σχεδόν τα τρία τέταρτα (72 %)  να παράγουν αφρώδεις οίνους. 

Ο Day είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας παράγοντες ανάπτυξης της Βρετανικής οινοποιίας. 

Ως ένας από τους λίγους οινοπαραγωγούς δεύτερης γενιάς της χώρας, έχει παρατηρήσει ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται, κατά μέσο όρο, δύο έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι στην αρχή της καριέρας του. 

Μια μεγάλη ιστορία 

Στην αρχή της διαδικασίας της αναβίωσης του κρασιού της Βρετανίας στη δεκαετία του 1970, ο πατέρας του Day έφτιαχνε κρασί σε κοντινή απόσταση από το σημείο που εργάζεται σήμερα. 

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γονέων μου να με κάνουν να βρω μια σωστή δουλειά, το κρασί με είχε ήδη κερδίσει, ήθελα πραγματικά να φτιάξω κρασί», είπε. 

Εργάστηκε στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη και τη Γαλλία πριν επιστρέψει στο Ledbury. 

Ο αμπελώνας του έχει το πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τους άλλους στην περιοχή, ότι αποφεύγει τη βροχή που προέρχεται από τα δυτικά, δημιουργώντας αυτό που ο Day περιγράφει ως «σχετικά ξηρό κλίμα». 

Το έδαφος επιτρέπει επίσης στα αμπέλια να δημιουργήσουν βαθιές ρίζες. 

Η οινοποίηση στην περιοχή της νότιας-κεντρικής Αγγλίας, η οποία έχει μια μακροχρόνια φήμη για τον μηλίτη της, πηγαίνει πίσω στο χρόνο παραπάνω από δύο γενιές. 

Τα γραπτά που χρονολογούνται από το 1276 από τον Επίσκοπο του Hereford περιλάμβαναν εντολές για φύτευση αμπελιών στις κοντινές πλαγιές. 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το κρασί από τους αμπελώνες στάλθηκε στον Πάπα εκείνη την εποχή. «Άρα είχε ήδη εξαχθεί τότε», είπε ο Day. 

Σήμερα, το 90% των αγγλικών κρασιών πωλούνται τοπικά αλλά και στη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. 

Πηγή: france24

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...