Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πότε μπορούμε να προσθέσουμε πάγο στο κρασί μας σύμφωνα με τους ειδικούς

Όπως αποδεικνύεται η προσθήκη πάγου στο κρασί δεν είναι αμαρτία , ούτε είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μόνο στα φθηνά κρασιά. Μερικοί από τους κορυφαίους παραγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται με το πάγωμα των κρασιών – από τα Provençal rosés μέχρι τα Champagne’s Moët & Chandon.

Οι ειδικοί του κρασιού σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο πότε είναι σωστό να παγώσετε το κρασί σας και πως να το κάνετε σωστά. 

Τι κάνει ο πάγος στο κρασί

Η προσθήκη πάγου στο κρασί μπορεί να ψύξει το κρασί όμως μπορεί και να το αραιώσει. «Η προσθήκη πάγου σε ένα ποτήρι κρασί μπορεί να το κάνει πιο αναζωογονητικό και μπορεί να είναι μια δροσερή επιλογή για μία ζεστή μέρα», λέει ο Richard Vayda , διευθυντής μελετών κρασιού στο Institute of Culinary Education. “Ωστόσο, πρέπει να  λάβετε υπόψιν σας ότι αυτό θα αραιώσει το χρώμα, τα αρώματα, την υφή και τις γεύσεις, οπότε δεν θα συνιστούσα πάγο σε εκλεκτά ή σύνθετα κρασιά που θα θέλατε να απολαύσετε όλες τις εντάσεις, τις αποχρώσεις και τις γεύσεις.” 

Η Lea Carlo, διευθύντρια κρασιού και ποτών στο The Register στο Nashville, συμφωνεί: “Η προσθήκη πάγου στο κρασί επηρεάζει τη γεύση και τη δομή με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει ένα καλό κοκτέιλ”, λέει. “Η χαμηλότερη θερμοκρασία εξαφανίζει τις λεπτές γεύσεις στο κρασί και αραιώνει τη δομή καθώς λιώνει ο πάγος”. 

Ιδανικά το κρασί πρέπει να ψύχεται πριν την κατανάλωσή του – ένα μόνιμο θέμα διαφωνίας μεταξύ πολλών καταναλωτών κρασιού που εδρεύουν στις ΗΠΑ. 

“Στις ΗΠΑ, τείνουμε να πίνουμε τα λευκά κρασιά μας πολύ κρύα και τα κόκκινα κρασιά μας πολύ ζεστά”, λέει η Ellen Talbot, επικεφαλής μπάρμαν στο Fable Lounge στο Νάσβιλ. “Η λύση είναι να διατηρήσετε τα κρασιά σας σε θερμοκρασίες μεταξύ 7 και 18  “ . 

Ωστόσο, ο έλεγχος θερμοκρασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα εύκολα. “Αν αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιλέξουμε, ένα παγάκι δεν θα καταστρέψει το ποτήρι με το κρασί σας”, λέει ο Talbot, “καθώς μια ελαφριά αραίωση είναι καλύτερη από ένα ζεστό κρασί όπου οι έντονα πτητικές ουσίες ενοχλούν την όσφρησή σας.” 

Όταν προσθέσετε πάγο στο κρασί είναι δροσερό

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν πρόκειται για το τι θα είναι λιγότερο “προσβλητικό” όταν προσθέσουμε πάγο στα κρασιά  αποδεικνύεται ότι οι φωτεινές και τραγανές ποικιλίες που θα διατηρήσουν αρκετή από την οξύτητά τους όταν αραιωθούν είναι το Riesling , το Sauvignon Blanc και φυσικά τα ροζέ . 

“Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα ζεστό ποτήρι με ροζέ κρασί”, λέει ο François Matton, ιδιοκτήτης και επικεφαλής οινοποιός του Château Minuty . Το ροζέ κρασί τείνει να ζεσταίνεται πιο γρήγορα στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, “οπότε η προσθήκη πάγου βοηθά στην καλύτερη εμπειρία – όπως με τα δημοφιλή κοκτέιλ. Αυτή η τάση γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Γαλλική Ριβιέρα και την Καραϊβική. “ 

Τα πρώτα υποψήφια κρασιά για προσθήκη πάγου είναι τα υψηλής ποιότητας κρασιά, ειδικά παρασκευασμένα για να σερβίρονται πάνω σε πάγο, τα οποία συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. «Τόσο το Veuve Clicquot όσο και το Moët & Chandon παράγουν σαμπάνιες που προορίζονται να σερβιριστούν πάνω σε πάγο. 

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι άλλοι βασικοί υποψήφιοι. “Υπάρχουν πάντα εκείνες οι στιγμές που κάποιος έχει με στα χέρια του ένα όχι και τόσο καλό κρασί – χωρίς καλές ισορροπίες και σκληρό  –  που μερικά παγάκια μπορεί να το κάνουν εύγευστο”, λέει ο Vayda. 

Παγωμένα απεριτίφ κρασιού

Ο Michael Mondavi, συνιδρυτής του οινοποιείου της οικογένειάς του Michael Mondavi Family Estate, χρησιμοποιεί το ροζέ που παράγουν για να δημιουργήσει ένα απεριτίφ από διάφορα είδη: Γεμίζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί με πάγο και ρίχνει το Isabel Mondavi Rosé έως ότου το ποτήρι γεμίσει μέχρι τα δύο τρίτα. “Καθώς λιώνει ο πάγος, το κρασί αραιώνεται και προκύπτει ένα πολύ δροσιστικό απεριτίφ. Μόλις καθίσουμε για δείπνο, αφαιρώ τον πάγο από το ποτήρι και έτσι το κρασί μου είναι παγωμένο” αναφέρει. 

Το κρασί Port , που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αποτελεί μια ακόμα καλή επιλογή για σερβίρισμα σε πάγο – υπό ορισμένες συνθήκες, λέει ο David Guimaraens, οινοποιός της Taylor Fladgate , της Croft και της Fonseca . «Δεν είναι αποδεκτό να βάζουμε πάγο σε ένα Vintage Port. Ωστόσο, είναι αποδεκτό και συνιστάται να βάζετε πάγο σε κρασιά Port  όταν προσφέρονται ως απεριτίφ, καθώς όχι μόνο αραιώνεται το 20 % της αλκοόλης, αλλά αυτό που προκύπτει τελικά είναι ένα κομψό και ευέλικτο ποτό που μπορείτε να απολαύστε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα όσο και ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα μπροστά στη φωτιά. “ 

Εν τω μεταξύ, ο Mondavi έχει υπέροχες αναμνήσεις από κόκκινο κρασί με πάγο, χάρη στον παππού του Cesare, ο οποίος έλεγε: «μια ζεστή μέρα, το κόκκινο κρασί με νερό και πάγο είναι το πιο δροσιστικό και υγιεινό ποτό». 

Πώς να προσθέσετε σωστά τον πάγο

Παρόλο που ο Vayda συνιστά την αποφυγή της προσθήκες πάγου σε ένα ποτήρι κρασί, εάν πρόκειται να προσθέσετε πάγο στο κρασί, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε την αραίωση (και επομένως την επίπτωση στη γεύση). «Θα συνιστούσα τη χρήση σκληρού – δηλαδή πολύ κρύου – φρέσκου πάγου απευθείας από τον καταψύκτη. Αυτό θα δώσει στο κρασί περισσότερη ψύξη με λιγότερη αραίωση », λέει ο Vayda. 

«Εναλλακτικά, μπορεί αν θέλετε να δοκιμάσετε τεχνητά παγάκια, όπως είναι τα πλαστικά, που βγάζοντάς τα κατευθείαν απ΄τον καταψύκτη δροσίζουν το κρασί γρήγορα χωρίς να αραιώνουν τη σύστασή του, ενώ παράλληλα έχεις την ίδια αίσθηση σαν να χρησιμοποιείς παγάκια. Μια άλλη εξαιρετική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παγάκια κατεψυγμένων φρούτων, με τα σταφύλια να αποτελούν μια φυσική επιλογή. “ 

Ο Michael KennedyCertified Sommelier και ιδρυτής της Component Wine Company, προσφέρει μια άλλη επαγγελματική συμβουλή για να ψύξει το κρασί σας με παγάκια, χωρίς αραίωση. Πάρτε μερικά παγάκια και βάλτε τα σε ένα καθαρό, πλαστικό Ziploc, πιέστε τον αέρα και, στη συνέχεια βάλτε το στο κρασί σας για 20 δευτερόλεπτα (ή μέχρι να κρυώσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). Στη συνέχεια, αφαιρέστε το Ziploc. 

Μια άλλη τεχνική ψύξης της τελευταίας στιγμής που αποφεύγει εντελώς τον πάγο στο ποτήρι είναι ένα λουτρό με αλάτι: τοποθετώντας το μπουκάλι σε ένα λουτρό πάγου με θαλασσινό νερό (για περίπου 10 λεπτά). Ή, τυλίγοντας μια βρεγμένη πετσέτα γύρω από το μπουκάλι και τοποθετώντας το στον καταψύκτη για περίπου 10 έως 15 λεπτά, λέει η Amelie Derrieux-Sable, διευθύντρια μάρκετινγκ της Champagne Henriot . 

Στο τέλος της ημέρας, «Το ζεστό κρασί δεν είναι κάτι ευχάριστο. Εάν το κρασί σας δεν είναι αρκετά κρύο, ρίξτε ένα παγάκι στο ποτήρι σας, περιστρέψτε το για περίπου 20 δευτερόλεπτα, πιάστε ένα κουτάλι και βγάλτε το », λέει ο Kennedy. “Το κρασί θα είναι δροσερό, και πολύ πιο ευχάριστο.” 

Πηγή:vinepair

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...