Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πώς η Χιλή έγινε μια από τις πιο βιώσιμες οινοπαραγωγές χώρες στον κόσμο

Λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή του κρασιού που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, μπορεί να είναι δύσκολο για τον ευσυνείδητο καταναλωτή να γνωρίζει πού να ψάξει όταν πρόκειται για βιώσιμο, ηθικά παραγόμενο κρασί

Όμως η Χιλή είναι μια χώρα που καθιστά όλο και πιο εύκολο για τον καταναλωτή να βρει υπέροχα κρασιά που είναι επίσης περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνα. Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα διαπίστευσης βιωσιμότητας στον κόσμο με 76 πιστοποιημένα οινοποιεία από τον Wines of Chile Sustainability Code, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των συνολικών εξαγωγών κρασιού. Αυτά τα μπουκάλια είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει κάποιος στο ράφι, χάρη σε μια εξέχουσα σφραγίδα που επισημαίνει ότι το καθένα είναι «Πιστοποιημένο Βιώσιμο Κρασί της Χιλής». 

«Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερα οινοποιεία, είτε είναι μέλη της Wines of Chile είτε όχι», λέει ο Patricio Parra, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης για το Wines of Chile, μια μη κερδοσκοπική εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τους οινοπαραγωγούς της χώρας . «Αυτός ο κώδικας είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε οινοποιείο της Χιλής, ανεξάρτητα από το μέγεθός του», αναφέρει, από μικρούς παραγωγούς έως πολύ μεγάλους συνεταιρισμούς. 

Ποια είναι όμως η σημασία της ετικέτας “Certified Sustainable” όταν την συναντάμε σε ένα μπουκάλι; 

Πρώτον, δείχνει ότι το οινοποιείο έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους κριτές για να επαληθεύσουν ότι πληροί τα πολλαπλά πρότυπα του Κώδικα Βιωσιμότητας της χώρας. Αυτά τα πρότυπα χωρίζονται σε τρεις τομείς που καλύπτουν τις γεωργικές πρακτικές, την εργασία στο οινοποιείο – συμπεριλαμβανομένης της εμφιάλωσης και της συσκευασίας – και την κοινωνική ευθύνη, όσον αφορά τους εργαζόμενους και τις γύρω κοινότητες. 

Στον αμπελώνα, η πιστοποίηση περιλαμβάνει τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους, τον έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων, τη συνετή εφαρμογή λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού. 

«Σήμερα, χωρίς αμφιβολία, το κύριο ζήτημα βιωσιμότητας στη Χιλή είναι η έλλειψη νερού και η αποτελεσματική χρήση του, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο Parra. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα βιωσιμότητας της χώρας λειτούργησε για τη βελτίωση των πρακτικών άρδευσης, χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα και κατάλληλη τεχνολογία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης νερού. 

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλη αναβάθμιση, αλλά τα οινοποιεία της Χιλής έχουν δείξει ότι ακόμη να ανταπεξέλθουν πολύ άμεσα ακόμα και στις δραστικότερες αλλαγές. Στο Viña Santa Rita , ένα πιστοποιημένο οινοποιείο του κώδικα βιωσιμότητας στην περιοχή της κοιλάδας Maipo, με διευθύντρια την Elena Carretero Gómez σημειώνει ότι το 95 % των αμπελώνων του οινοποιείου που είναι 140 ετών χρησιμοποιούν τώρα τεχνολογία άρδευσης για τη βελτίωση της απόδοσης του νερού, χάρη σε ένα έργο που ξεκίνησε μόλις πριν από έξι χρόνια. Το πρόγραμμα επεκτείνεται ακόμη και στο σχεδιασμό και τη φύτευση νέων αμπελώνων, λέει η Carretero Gómez, διασφαλίζοντας την αποδοτικότητα για το μέλλον επιλέγοντας με μεγάλη προσοχή τόσο το υποκείμενο όσο και τον κλώνο της ποικιλίας που ταιριάζει στη γη όπου θα αναπτυχθούν. 

Όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές στο οινοποιείο, ο κώδικας εξετάζει τις προσπάθειες ενός οινοποιείου όσον αφορά τη μείωση και την ανακύκλωση των αποβλήτων, τη χρήση ενέργειας, τη διαχείριση βιομηχανικών υδάτων, την πρόληψη μόλυνσης και τη μείωση των εκπομπών και των ρύπων. Ακόμα και το σύστημα κλιματισμού ενός οινοποιείου λαμβάνεται υπόψη, σημειώνει ο Parra, καθώς αυτό συμβάλλει στη συνολική επίδραση στο περιβάλλον. 

«Κάθε οινοποιείο που συμμετέχει πρέπει να έχει ένα σχέδιο βελτιστοποίησης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου, με σαφείς και επαληθεύσιμους στόχους, τόσο στο κελάρι όσο και στους αμπελώνες», λέει ο Parra. «Αξιολογούνται για την αποτελεσματική διαχείριση της θέρμανσης, του εξαερισμού και της ψύξης, η οποία αποτελεί μέρος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις.» 

Στο Viña Santa Rita, το κίνητρο για τη βιωσιμότητα μας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες αλλαγές σε κάθε γωνιά του οινοποιείου, από τον χώρο των βαρελιών έως τα γραφεία. 

«Όσον αφορά την ενέργεια, έχουμε τροποποιήσει την πολιτική φωτισμού για τα κελάρια, αντικαθιστώντας ολόκληρο το σύστημα στις αποθήκες και τα κελάρια με φώτα LED, φωτοβολταϊκά και αισθητήρες κίνησης», λέει ο Carretero Gómez. Οι νέες γραμμές εμφιάλωσης του οινοποιείου χρησιμοποιούν συστήματα παραγωγής ατμού υψηλής απόδοσης που αντικαθιστούν την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα, καθώς και ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας. 

Πέρα από τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ο Chilean Sustainability Code διαθέτει επίσης κανόνες προστασίας για τους εργαζόμενους του οινοποιείου, αλλά και ειδικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί η παιδική εργασία και η καταναγκαστική εργασία. Άλλοι κοινωνικοί παράγοντες που αξιολογούνται από το πρόγραμμα πιστοποίησης περιλαμβάνουν τον κώδικα δεοντολογίας κάθε οινοποιείου, το πλάνο υγείας και το πλάνο επαγγελματικής ασφάλειας, την ανάλυση των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο οινοποιείο, την επικοινωνία του με τις γειτονικές κοινότητες, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας και τις προϋποθέσεις για την οργανωμένη εργασία και τα σωματεία. 

Εν ολίγοις: Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προϋποθέσεων προτού ένα κρασί αποκτήσει τη σφραγίδα Sustainable Wine of Chile 

«Ο συνολικός αριθμός προϋποθέσεων στον αμπελώνα, το οινοποιείο και τις κοινωνικές περιοχές ανέρχεται σε 276», λέει ο Parra. « Είναι ένας πολύ πλήρης κώδικας ». 

Ο κώδικας αυτός συνεχώς εξελίσσεται, αφού πρόσφατα προστέθηκαν άλλες 70 προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των οινοποιείων της χώρας όσον αφορά τον βιώσιμο τουρισμό οίνου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό προϋποθέσεων σε 346. Και αυτό το φθινόπωρο, το πρόγραμμα ξεκίνησε ένα νέο έργο που αφορά το αποτύπωμα άνθρακα για τη θέσπιση επιστημονικών στόχων μείωσης του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Parra, «Ένας σημαντικός αριθμός οινοποιείων που συμμετέχουν στο Wines of Chile και αντιπροσωπεύουν περίπου το 52% των εξαγωγών εμφιαλωμένου κρασιού της Χιλής, έχουν λάβει μέρος σε μια πρωτοβουλία μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα σε συνεργασία με τους στόχους του Science-Based Targets Organization». Ο στόχος είναι ότι αυτά τα οινοποιεία να έχουν επίδραση χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και επιστημονικές πληροφορίες του Science-Based Targets. 

Αν και το εγχείρημα αυτό έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ο Parra ελπίζει ότι η ομάδα θα επεκταθεί. «Θέλουμε να ενοποιήσουμε περισσότερες εταιρείες και παραγωγούς, ειδικά μικρούς οινοπαραγωγούς». 

Αυτά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τη Χιλή – και για τους λάτρεις του κρασιού – και φυσικά για τον πλανήτη. Ο Κώδικας Βιωσιμότητας της Χιλής ξεκίνησε το 2010 και τώρα  είναι μόλις 10 ετών. Και ενώ είναι εύκολο να δούμε τη σκοτεινή του πλευρά και να παραπονεθούμε για το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη έναν κώδικα βιωσιμότητας 346 προϋποθέσεων για να διασφαλίσουν την υπεύθυνη οινοποίηση, ωστόσο υπάρχει και μια φωτεινή πλευρά. Σε τελική ανάλυση, η Χιλή χρειάστηκε μόνο μια δεκαετία για να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα στο 80 % των κρασιών που εξάγει. Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση αν και ο υπόλοιπός κόσμος έκανε το ίδιο και ακολουθούσε το παράδειγμα της Χιλής. 

Πηγή: vinepair

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...