Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο κόσμος των ροζέ, ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι καταναλωτές παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου των Κρασιών της Προβηγκίας (CIVP), η κατανάλωση του ροζέ στη Γαλλία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα όπως και η αύξησή του στο εξωτερικό.

Flaschenfüllanlage in grosser Kellerei (Rueda, Spanien)

Από το 2002, η FranceAgrimer και το CIVP αναλύουν οικονομικές έρευνες πάνω στα ροζέ κρασιά μέσω του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ροζέ. Μια δομή που φιλοξενεί δεδομένα από περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και που έχει πρόσβαση σε πολυάριθμα πάνελ καταναλωτών με σκοπό να κατανοήσει τις τάσεις μακράς διαρκείας ενός προϊόντος στην κατανάλωσή του, την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, η κατανάλωση του ροζέ διατηρείται σταθερή εδώ και 2 χρόνια για να εγκαθιδρυθεί στα 23,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019. Το ροζέ σήμερα αντιπροσωπεύει το 10,5% των ήρεμων κρασιών που καταναλώνονται παγκοσμίως, σε αντίθεση με το 8,4% το 2002. Με άλλα λόγια, μια φιάλη στις δέκα που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι ροζέ.

Οι Γάλλοι αντιπροσωπεύουν το 35% της παγκόσμιας κατανάλωσης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο αυτής. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (15%) και η Γερμανία (10%).

Οι τρεις πιο σημαντικές χώρες παραγωγής είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία. Αντιπροσωπεύουν και οι τρεις μαζί το 74% του συνολικού όγκου παραγωγής. Να σημειωθεί επίσης η σημαντική άνοδος τα τελευταία 10 χρόνια νέων χωρών παραγωγής, όπως η Χιλή, η νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Γαλλία, κερδίζει μέρος της αγοράς ενώ παραμένει η χώρα που πουλάει τα ροζέ της πιο ακριβά όσον αφορά στις εξαγωγές, λόγω της ποιότητάς τους που είναι αυξημένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την πρώτη χώρα προορισμού, παρόλη την πτώση της τάξης του 6% σήμερα. Η πτώση αυτή όμως έχει αντισταθμιστεί από άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Χώρα των Βάσκων, η Γερμανία και το Βέλγιο.

 

Πηγή avis-vin.lefigaro.fr

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.