Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας διαπρεπής οικουµενικός οινόφιλος

Πίσω στο μακρινό 2001, σ’ ένα σταυροδρόμι της καθημερινότητας,  είχα την τύχη να συναντήσω  τον Fernando Santos. Για όσους το αγνοούν πρόκειται για έναν Πορτογάλο, πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή ποδοσφαίρου με επαγγελματική σταδιοδρομία μεταξύ άλλων και στη χώρα μας,  που έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Fernando Manuel Fernandes da Costa santow όπως είναι το πλήρες όνομα του διάσημου προπονητή και οινόφιλου λατρεύει τα Vintage Port.

Του Λάζαρου Γατσέλου

Την περίοδο 2001-2002 βρέθηκε στο τιμόνι της ΑΕΚ.  Φιλομαθής, ανήσυχος και οινόφιλος, λάτρης της καθημερινής κουζίνας,  θέλησε μεταξύ άλλων να ανακαλύψει και την παραδοσιακή εκδοχή των ταβερνών της πρωτεύουσας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην περάσει από την ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου κι έτυχε να γνωριστούμε ως τακτικοί επισκέπτες.

Άμεσος και ειλικρινής

Αφοπλιστικά άμεσος, ταπεινός κι ειλικρινής, απολάμβανε το φαγητό και το κρασί  στην καθημερινή του έκφραση και ταυτόχρονα επικοινωνούσε μέσα από αυτά, όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επέτρεπαν. Η ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» μεταξύ άλλων  θεωρείται σημείο αναφοράς στον ξαλμυρισμένο τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ένα πράγμα λοιπόν που έκανε ο κ.  Santos, όταν αισθάνθηκε οικειότητα στο χώρο, ήταν να ανταλλάσει πληροφορίες με τους μάγειρες τόσο για τις συνταγές όσο και για τη σημασία του συγκεκριμένου ψαριού στη δομή της πορταγαλικής κουζίνα στο πέρασμα των χρόνων. Ο ίδιος γνώριζε πως ο παστός μπακαλιάρος υπάρχει σε διάφορα ελληνικά πιάτα από την εποχή του περάσματος του Χρ. Κολόμβου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κάτι που αγνοεί πλήθος μαγείρων και βαθμοφόρων της γεύσης ακόμα και σήμερα.

Aλληλένδετα κρασί & φαγητό

Όσες φορές τον συνάντησα στην ταβέρνα πάντα δοκίμαζε τα κρασιά από τα βαρέλια και πάντα ρωτούσε αν μπορεί ν’ απολαύσει κάποιο δικό του εμφιαλωμένο, καλά κρυμμένο κι όχι μεταφερόμενο ως τρόπαιο, μέχρι να λάβει το θετικό σήμα από τον κ. Στέλιο.  Σε μία από αυτές κάποιος προπονητής καφενείου, πιθανά πολιτικός,  αναμφίβολα από αυτούς που γνωρίζουν για το καλύτερο κρασί που υπάρχει, τον ρώτησε αν συμβαδίζει η δημόσια κατανάλωση κρασιού με τη θέση και τη φήμη του. «Ο δικός μας άνθρωπος» , χαμογέλασε και του εξήγησε πως φαγητό και κρασί είναι αλληλένδετα στην καθημερινότητα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Έπειτα, αφού ρώτησε τον φωτεινό μας παντογνώστη αν του αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζει το σύγχρονο  ποδόσφαιρο, για να λάβει σαφώς καταφατική απάντηση, του εξήγησε πως αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη θέση  που έχει το κρασί και το φαγητό στην καθημερινότητά του.

all pages_optimized (10)

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.