Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάνω από 1300 ετικέτες φρέσκων και παλαιωμένων οίνων πλαισίωσαν τον «Χάρτη των Γεύσεων»

Με περισσότερες από 1.300 ετικέτες φρέσκων και παλαιωμένων οίνων, αρκετές από τις οποίες έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση, καθώς πρόκειται για νέες κυκλοφορίες, πλαισιώθηκε ο φετινός 18ος «Χάρτης των Γεύσεων», που διεξήχθη σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω Covid.

του Λεωνίδα Λιάμη

Περίπου 125 οινοποιεία από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και την Κύπρο, μαζί με κάποιους εισαγωγείς έδωσαν το καθιερωμένο ραντεβού το διήμερο 27 – 28 Νοεμβρίου, με το οινόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο με την προσέλευσή του, έδειξε πως… διψούσε να πάρει μια γεύση από τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροζέ οινικές τους δημιουργίες, καθώς είχε μεσολαβήσει ένας χρόνος χωρίς να… ιδωθούν.

«Εκτός από τη νέα σοδειά, οι οινοποιοί παρουσίασαν και τις καινούριες ετικέτες, που προέκυψαν μέσα στην πανδημία, από το Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, διότι πέρυσι η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ως απόρροια του Lockdown και για πολλούς αποτέλεσε φέτος την ευκαιρία να συστήσουν στο ευρύ κοινό τα νέα κρασιά που κυκλοφόρησαν», είπε στην Agrenda, η Μαρία Νέτσικα, χημικός, οινολόγος και οργανωτής του θεσμού του «Χάρτη των Γεύσεων».

Η ίδια συμπλήρωσε πως στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι υπήρξαν και κάποια οινοποιεία, τα οποία έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε «Χάρτη των Γεύσεων», όπως και ορισμένα, τα οποία άλλαξαν δομή και στην ουσία λειτουργούν πλέον σαν καινούρια.

Σε ό,τι αφορά στην προσέλευση του κοινού, η συνομιλήτριά μας τόνισε πως δεδομένων των συνθηκών και των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία κορωνοϊού η κίνηση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και κυρίως δεν περιορίστηκε μόνο στους Θεσσαλονικείς.

 

«Είχαμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, από Αθήνα, τα νησιά, αλλά και πολλούς από το εξωτερικό και ιδίως επαγγελματίες του κλάδου, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα ως διοργάνωση», ανέφερε η κ. Νέτσικα, διευκρινίζοντας πως «την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, η προέλευση του κοινού, συγκριτικά με εκείνη του Σαββάτου του 2019, είχε μια μείωση της τάξης του 17%, το οποίο θεωρώ μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι το 2019 δεν είχαμε πανδημία, ενώ φέτος η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης επιτρεπόταν αποκλειστικά και μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πω όμως πως δικαιωθήκαμε, γιατί προέχει η ασφάλεια όλων», είπε η κ. Νέτσικα, δίδοντας ραντεβού στο 19ο Χάρτη των Γεύσεων στις 3 – 4 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ανακοίνωση για τον Χάρτη των Γεύσεων 2021

Η Wine Plus πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία και αυστηρά μέτρα ασφάλειας τον Χάρτη των Γεύσεων 2021, συγκεντρώνοντας και πάλι -για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες- κάτω από την ίδια στέγη, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Helexpo, όλο τον κόσμο του ελληνικού κρασιού.

Η σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας, το 2021 ήταν διαφορετική αλλά και πολύ σημαντική.

Διαφορετική, γιατί η τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου επέβαλλε σχολαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε σημείο.

Και πολύ σημαντική, γιατί ήταν η πρώτη εκδήλωση κρασιού μετά την πανδημία, η οποία έδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα πρωτόκολλα. Με μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους, επισκέπτες, εκθέτες και εργαζόμενους.

Οι επισκέπτες προσήλθαν σε 2 ζώνες ωραρίου λειτουργίας και με εμφανή ενθουσιασμό και χαρά συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και δοκίμασαν τα κρασιά που πρόσφεραν τα γνωστά οινοποιεία της χώρας αλλά και πολλά νεότερα, έως και πρωτοεμφανιζόμενα, εκπροσωπώντας όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Στον Χάρτη των Γεύσεων 2021 συμμετείχαν περισσότεροι από 120 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς οίνων που εκπροσωπούν οινοποιεία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές χώρες της υφηλίου.

 Το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων συγκέντρωσαν και φέτος οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης. Τόσο τα σεμινάρια του Wine school, όσο και οι υψηλού επιπέδου κάθετες γευστικές δοκιμές, οι παρουσιάσεις καινοτόμων θεμάτων, προϊόντων, τεχνολογιών, επιστημονικών προγραμμάτων, οι επιδείξεις μαγειρικής που φέρνουν κορυφαίους chef στην έκθεση.

Η μεγάλη ικανοποίηση που εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες αποτελεί απόδειξη ότι ο Χάρτης των Γεύσεων εκτός από σημείο αναφοράς για τον αμπελοοινικό κλάδο, είναι μια σημαντική εκδήλωση που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Η διοργανώτρια Wine Plus, ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη φετινή διοργάνωση, δεσμεύεται ότι θα συνεχίζει να προσφέρει στους εκθέτες και το πλήθος των επισκεπτών του Χάρτη των Γεύσεων, ποιότητα και καινοτομία, βοηθώντας τους παραγωγούς να προβάλλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν και να επιλέξουν τα κρασιά που τους αρέσουν.

Ο Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται από τη Wine Plus με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ-Helexpo, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...