Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φορέας των οίνων ΠΟΠ στο Μπορντό τάσσεται υπέρ των εκριζώσεων

Η ομοσπονδία Ονομασιών Προστατευόμενης Προέλευσης προβληματίζεται σχετικά με τις πιθανές μεθόδους χρηματοδότησης που σχετίζονται με τη μείωση της υπερπαραγωγής της Περιφέρειας Gironde. Ερώτηση για το θέμα υποβλήθηκε στην κυβέρνηση από Γάλλο γερουσιαστή.

Αντικείμενο συζήτησης στον γαλλικό αμπελοοινικό τομέα, έχει γίνει το αίτημα για ενίσχυση της οριστικής εκρίζωσης που υπεβλήθη επίσημα από τους φορείς του Μπορντό, ενώ εδώ κι ένα μήνα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Οίνων και Αποσταγμάτων AOC (CNAOC) που συνεδρίασε στις 23 Ιουνίου (στο Παρίσι). «Αποφασίσαμε απλώς να υποστηρίξουμε το αίτημα και να το μεταφέρουμε», συνοψίζει ο Jérôme Bauer, ο πρόεδρος του CNAOC, υποδεικνύοντας ότι «το Μπορντό βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση που δεν είναι κυκλική, αλλά δομική. Έχουν ανάγκη εκριζώσεων που όλοι καταλαβαίνουμε. Ειδικά αφού το Μπορντό μπορεί να εξομοιωθεί με άλλες περιοχές.

Υποστηρίζοντας κατ’ αρχήν, το αίτημα ο φορέας των οίνων ΠΟΠ, ζητά τώρα λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους των ρυθμίσεων (σχετικές περιοχές, ποσό πριμοδότησης, συνθήκες πρόσβασης για την αποφυγή απροσδόκητων επιπτώσεων, προορισμός των εκριζωμένων αγροτεμαχίων κ.λπ.) και κυρίως τη χρηματοδότησή του . Μια πρόσφατη πρόταση από το Μπορντό προέβλεπε έναν μηχανισμό για τη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου (OCM vin) που διατίθεται συνήθως στη Gironde για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στα οινοποιεία (δηλαδή περίπου είκοσι εκατομμύρια ευρώ ετησίως, γνωρίζοντας ότι σήμερα στους αμπελώνες του Μπορντό απαιτούνται εκριζώσεις 15 έως 20.000 εκταρίων αμπέλου). Δεν υπάρχει συναίνεση στον κλάδο ως προς αυτή την ιδέα χρήσης κονδυλίων της ΚΟΑ, ανεξάρτητα από όσους θέλουν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την αναδιάρθρωση και όχι στην καταστροφή αμπελώνων, καθώς και όσους δεν επιθυμούν να περιφερειοποιήσουν την κοινοτική βοήθεια.

«Υπάρχει ανάγκη για δουλειά» επισημαίνει ο Éric Tesson, ο διευθυντής του CNAOC, ο οποίος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες ζήτησαν να πραγματοποιήσουν μια συγκεκριμένη συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από τη συγκομιδή, για να εξετάσουν τι θα μπορούσε να προβλεφθεί. Αφορά όλους, άμεσα ή έμμεσα», ειδικά από τη στιγμή που από τους φορείς του Μπορντό έχει εκφρασθεί «χαρακτήρας του επείγοντος». «Πρέπει πρώτα να γράψετε το σενάριο και να σκεφτείτε το εργαλείο για να προσδιορίσετε πού να αναζητήσετε χρηματοδότηση», υποστηρίζει ο Jérôme Bauer.

 

Ερώτηση της Γερουσίας

Παρών στις τελευταίες συνεδριάσεις κρίσης των φορέων του Μπορντό, ο γερουσιαστής της Gironde Florence Lassarade (Les Républicains), μόλις κατέθεσε μια ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των εκριζώσεων στον Υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau. Επιθυμώντας την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος ζητά «την καθιέρωση δημόσιας χρηματοδότησης για την εκρίζωση των αμπελιών στο Μπορντό, που αυτή τη στιγμή είναι σε υπερπαραγωγή» προσθέτοντας ότι «οι εκπρόσωποι της αμπελουργίας του Μπορντό ζητούν να μπορούν να κινούνται χρηματοδοτώντας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ αναδιάρθρωσης, επενδύσεων σε οινοποιεία και εκρίζωσης για 3 ή 4 χρόνια, σε επίπεδο συγκεκριμένων αμπελουργικών περιοχών».

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.