Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορμητήριο στη Νάουσα με το Ξινόμαυρο Ταραλά το νέο βήμα Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή

Είσοδο στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας επιχειρεί το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή που πριν από λίγες ημέρες απέκτησε τον περιποιημένο αμπελώνα με το Ξινόμαυρο του Κτήματος Ταραλά στη θέση Πολλά Νερά, ενώ τα τελευταία χρόνια είτε με εξαγορές είτε με την κατασκευή νέου οινοποιείου, έχει επεκταθεί από τη Βιβλία Χώρα της Καβάλας, στη Γουμένισσα, τη Σαντορίνη και την Πελοπόννησο.

του Πέτρου Γκόγκου

Με 75 στρέμματα βιολογικού αμπελώνα να εντάσσονται στο δυναμικό των έμπειρων οινοποιών και επιχειρηματιών που βρίσκονται πίσω από τη Βιβλία Χώρα, το Μικρό Κτήμα Τίτος, το Κτήμα Δύο Ύψη και τη Μικρά Θήρα, οι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, φτιάχνουν μια γερή βάση για μια ενδεχόμενη νέα έδρα στη Νάουσα.

Πρόκειται για έναν «καλό και περιποιημένο αμπελώνα» θα αναφέρει ο Βασίλης Τσακτσαρλής στο WineTrails, τον οποίο θα διαχειριστούν για την επόμενη διετία πριν προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να αφορά στην οινοποίηση μιας ετικέτας ΠΟΠ Νάουσα. «Μας αρέσουν οι ΟΠΑΠ ζώνες» θα σχολιάσει ο συνομιλητής μας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε στην αγορά η Γουμένισσα από το Μικρό Κτήμα Τίτος, το τελευταίο μέχρι πρότινος απόκτημα του κτήματος Βιβλία Χώρα, που ιδρύθηκε 1974 από τον αείµνηστο Τίτο Ευτυχίδη και εξαγοράστηκε το 2018 από το οινικό ντουέτο. Πρόκειται για ένα οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ οι 45 στρεμμάτων αμπελώνες του βρίσκονται πλάι στον ποταμό Σείριο. Γύρω στο 2016, οι δύο οινολόγοι απέκτησαν το «Κτήµα Κόκκαλη» στη Σκαφιδιά της Ηλείας και το 2017 ίδρυσαν το «Κτήµα Μικρά Θήρα», με το οινοποιείο να υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά τον τρύγο της Θηρασιάς. Αν και οι πληροφορίες του WineTrails κάνουν λόγο για 75 στρέμματα καλλιέργειας, οι άνθρωποι από το Κτήμα Ταραλά, υποστηρίζουν πως η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά 45 στρέμματα. Σε κοινό δελτίο Τύπου των δύο Κτημάτων, γίνεται λόγος για συνδιαχείριση τμήματος του αμπελώνα Ταραλά, με επιβλέποντα γεωπόνο τον Χρήστο Ταραλά, ενώ διευκρινίζεται πως η οικογένεια από τη Νάουσα θα εξακολουθεί να διαχειρίζεται κατ΄αποκλειστικότητα 100 στρέμματα αμπελώνα στην περιοχή.

Όπως εξηγεί άλλωστε στο WineTrails και ο κ. Τσακτσαρλής, η κίνηση στη Νάουσα, δεν προβλέπει την εξαγορά των εγκαταστάσεων του κτήματος, με την επιχείρηση να εξακολουθεί να υφίσταται υπό την ονομασία «Έλινος Α.Ε.».

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του WineTrails, η οικογένεια Ταραλά ίδρυσε το 2006 την εταιρεία «Έλινος Α.Ε.» που λειτουργεί έως σήμερα με πρωταγωνιστή το Ξινόμαυρο, οινοποιώντας το και ως ερυθρό αφρώδες. Το «Έλινος», είναι η εταιρική ονομασία εμπνευσμένη από τη λέξη «έλιξ» και τα γυρίσματα, τους έλικες, που κάνουν τα κλαδιά του αμπελιού. Η ιστορία της «Έλινος Α.Ε.» ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Νικόλαος Ταραλάς έφερε στην γη της Ημαθίας τις αμπελουργικές του γνώσεις από την Ανατολική Ρωμυλία από την οποία καταγόταν. Το 2006, οι άνθρωποι του κτήματος κατασκεύασαν το οινοποιείο στην περιοχή φυτεία και αγόρασαν στα Πολλά Νερά Ημαθίας, λίγο μετά τη Νάουσα, έκταση 90 στρεμμάτων. Έτσι απέκτησαν συνολικά 110 στρέμματα μαζί με τα αμπελοτόπια που είχαν ήδη στη Φυτεία και στη Πυλαία Θεσσαλονίκης.

H κοινή ανακοίνωση των δύο Κτημάτων έχει ως εξής:

«Το Κτήμα Ταραλάς και το Κτήμα Βιβλία Χώρα πρόσφατα προχώρησαν σε αμπελουργική συνεργασία, με την από κοινού διαχείριση ενός από τους καλύτερους βιολογικούς αμπελώνες στη Νάουσα. Με επιβλέποντα γεωπόνο τον Χρήστο Ταραλά, η ομάδα των έμπειρων οινοποιών Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή προχωρά σε παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης και σε αλλαγή σχεδιασμού του τρόπου καλλιέργειας του αμπελώνα, με σκοπό τη μέγιστη ποιοτική αξιοποίηση του. Σε οινολογικό επίπεδο το κάθε Κτήμα συνεχίζει να δρα ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπεται κάποια νέα κοινή οινική πρόταση.

Το Κτήμα Ταραλάς εξακολουθεί να καλλιεργεί αποκλειστικά επιπλέον 100 στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή της Νάουσας και να παράγει τα γνωστά κρασιά του, με κύριο μέλημα την ανάδειξη του Ξινόμαυρου σε όλες τις εκδοχές του.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στη συνεχή προσπάθεια για την ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα και του ποιοτικού ελληνικού κρασιού, ακολουθεί την ασίγαστη «οινική περιέργεια» των δημιουργών του και εξερευνά αμπελουργικά μια από τις σημαντικότερες οινικές ζώνες της Βορείου Ελλάδος. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι, μέσα από την τριβή με το terroir και το Ξινόμαυρο, να προκύψει ένα κρασί ΠΟΠ Νάουσα αντάξιο του ονόματος της περιοχής».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.