Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μεγάλη ιδέα του κρασιού χωρίς σύνορα

Ένα νέο κρασί, που ονομάστηκε «αλληλεγγύη σε μπουκάλι», θέτει το ερώτημα εάν το εμπόριο κρασιού θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στη προέλευση, προκειμένου να επιβιώσει…

Eπιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μια νέα σειρά κρασιών που συνδυάζει εκφράσεις από διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη λάμπει στο προσκήνιο για το πώς μια πιο συνεργατική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εμπορίου κρασιών από την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρωπαϊκά κρασιά χωρίς σύνορα της Oenope (η σειρά περιλαμβάνει ένα λευκό και ένα κόκκινο) είναι μείγματα από διαφορετικές χώρες οινοποίησης σε όλη την Ευρώπη από μία μόνο σοδειά. Το πνευματικό τέκνο των Jerome Felici και Françoise Roger, το κρασί δημιουργήθηκε εν μέρει για να τονίσει την ιδέα της «Ευρώπης» ως ένα μοναδικό terroir.

«Δεν φτιάξαμε κρασί, φτιάξαμε ένα σύμβολο», είπε ο Felici σε πρόσφατη δήλωση του στο Euronews.

Η Oenope υποστηρίζει τους οινοπαραγωγούς σε ολόκληρη την ΕΕ αγοράζοντας υπάρχοντα πλεονάζοντα αποθέματα και πιστεύει ότι η ανάμειξη των καλύτερων από κάθε χώρα όχι μόνο δίνει ένα περίπλοκο, ισορροπημένο προφίλ γεύσης αλλά θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οινοποίησης σε ορισμένες περιοχές.

Παράλληλα, ο Felici εξήγησε ότι: «Εάν μπορούμε να φτιάξουμε κρασί στη Σουηδία σε 10 χρόνια, τότε αυτό θα είναι μια νέα ευκαιρία για τη χώρα αυτή, αλλά ίσως στη Σικελία δεν θα μπορείτε να φτιάξετε κανένα κρασί σε 20 χρόνια, επειδή ο καιρός θα να είναι πολύ ζεστός. Έτσι, αυτό το νέο κρασί είναι ένα σύμβολο που λέει ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να σκεφτούμε ποιο θα μπορούσε να είναι το κρασί του μέλλοντος».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μέσω του κρασιού ήθελε να μεταφέρει ότι ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι οινοπαραγωγοί είναι «όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας και αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια ζητήματα (Covid-19, κλιματική αλλαγή κ.λπ.). Όλοι έχουν παλέψει για τα ίδια πράγματα».

Παρά την ανάμειξη κρασιών από διαφορετικές χώρες, κλίματα, εδάφη και ποικιλίες, η εταιρεία επιμένει ότι το κρασί της «χωρίς σύνορα» καταφέρνει να αποτυπώσει τα «εγγενή χαρακτηριστικά κάθε αμπελώνα».

Σύμφωνα με τον Felici, ένα πανευρωπαϊκό κρασί δεν θα απέκλειε μεμονωμένες χώρες από το να προωθήσουν τις δικές τους παραδόσεις. Αντίθετα, θα λειτουργούσε ως προστατευτικό ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί που βρίσκονται στο έλεος των ζητημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να δουν τις επιχειρήσεις τους να ενισχύονται ενώνοντας τις δυνάμεις τους με χώρες που επηρεάζονται λιγότερο ή επηρεάζονται με διαφορετικούς τρόπους, για το καλό όλων.

Η έννοια του «Wine Made in Europe» πυροδοτεί συζήτηση σχετικά με το εάν η διασυνοριακή συνεργασία θα μπορούσε να είναι μια απάντηση για την υπέρβαση της κλιματικής κρίσης που διεισδύει σε όλους τους τομείς του αμπελοοινικού τομέα.

Το Borderless European Wine Oenope White 2020 είναι ένα χαρμάνι από την Ιταλία και τη Γαλλία, που συνδυάζει Chardonnay (67%) και Riesling (33%), δύο από τα πιο δημοφιλή σταφύλια της αντίστοιχης χώρας. Οι γευστικές σημειώσεις που παρέχονται από την Oenope αναφέρουν ότι το κρασί διαθέτει πολύπλοκα αρώματα λουλουδιών, μαζί με κράταιγο, ακακία, αγιόκλημα και εσπεριδοειδή, καθώς και νότες κρέμας και μπριός. «Φρέσκο, φρουτώδες, ακριβό στον ουρανίσκο, υπάρχει λευκό ροδάκινο και φράουλες γαρνιτούρας με μακρύ, επίμονο φινίρισμα», αναφέρει η εταιρεία. Ενώ, κατασκευάστηκαν συνολικά 6.000 φιάλες.

Αντίθετα, το Borderless European Wine Oenope Red 2020 προέρχεται από τρεις χώρες: Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία και είναι ένας συνδυασμός Cabernet Sauvignon (60%), Gamay (20%) και Barbera (20%). Το έντονο, ρουμπινί κόκκινο κρασί έχει «κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι και δαμάσκηνο στη μύτη, με πικάντικες νότες μαύρου πιπεριού και κανέλας».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.