Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άνοιγμα της Άμβυξ στο κρασί και συνεργασίες με Κτήμα Μωραϊτη, Παλυβό και Κοκκοτό

Άνοιγμα στο κρασί κάνει η εταιρεία διακίνησης οινοπνευματωδών, Άμβυξ, η οποία σκοπό έχει το προσεχές διάστημα να διευρύνει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της, συνεργαζόμενη με οινοποιεία τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.

Μεταξύ των συνεργασιών που έχει αναπτύξει είναι αυτή με το Κτήμα Άλφα, του οποίου έχει την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα, διαθέτοντας περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια φιάλες εντός του 2022. Τον Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Κτήμα Παλυβού της Νεμέας, ακολούθησε η συνεργασία με το Κτήμα Κοκκοτός της Αττικής τον Ιανουάριο του 2023 και μία από τις τελευταίες προσθήκες αποτελεί το Κτήμα Μωραΐτη από την Πάρο και το Chateau Galoupet της Προβηγκίας.

Στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σημαντικά και στο κρασί ως επιμέρους κατηγορία, κάτι που προσωρινά ανέκοψε η πανδημία. Τον τελευταίο ένα χρόνο στελεχώνει το δυναμικό της σε αυτόν τον τομέα, πραγματοποιεί επαφές με οινοποιεία και επαναδραστηριοποιείται σε αυτό τον κλάδο της αγοράς. Το 45% του τζίρου προέρχεται από οινοπνευματώδη, το 26% από σαμπάνια και αφρώδη κρασιά, το 16% από κρασιά, το 11% από μη αλκοολούχα και το 2% από τη μπύρα.

 

Δική της ετικέτα κρασιού με οινοποίηση στη Διόνυσος Οινοποιητική

Η Άμβυξ εκτός των άλλων προχώρησε στη δημιουργία της δικής της ετικέτας κρασιού με την ονομασία Βορράστρι σε τρεις κωδικούς λευκού, ερυθρού και ροζέ οίνου. Την οινοποίηση έχει αναλάβει για λογαριασμό της Άμβυξ, η Διόνυσος Οινοποιητική, ενώ τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες της Αιγιαλείας.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της οινικής της δραστηριότητας η Άμβυξ προχώρησε στη σύσταση μίας επιμέρους επιχειρηματικής οντότητας που φέρει την ονομασία Oenotheque και την διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει ο Ευστάθιος Σάλτας. Επιθυμία της Άμβυξ σύμφωνα με τον ίδιο είναι να έχει γεωγραφική διασπορά ως προς την προέλευση των κρασιών της, με κτήματα από τη Νεμέα όπως ο Παλυβός, την Πάρο και το Κτήμα Μωραΐτη, το Κτήμα Άλφα από το Αμύνταιο και το Βορράστρι από την Πελοπόννησο. Προσεχώς θα εξετάσει τις περιοχές που ακόμα δεν έχει εξερευνήσει όπως η Κρήτη και η Κεντρική Ελλάδα. Επίσης διανέμει τα κρασιά του κτήματος Cloudy Bay της Νέας Ζηλανδίας, του κτήματος Terrazas de los Andes από τα υψίπεδα της Αργεντινής με ποικιλία Malbec και Chardonnay καθώς και το Chateau de Galoupet από την Προβηγκία, που αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη.

Σε επίπεδο αναλογίας πωλήσεων η Άμβυξ αποκομίζει περίπου το 42% του τζίρου της από προϊόντα όπως η σαμπάνια και οι αφρώδεις οίνοι καθώς και από το κρασί. Ποσοστό που αγγίζει το 50% του τζίρου της προέρχεται από τα «σκληρά» αλκοολούχα. Θυμίζουμε ότι συνεργάζεται με τον οίκο Moet Hennessy του ομίλου LVMH, καθώς και με τις εταιρείες οινοπνευματωδών Belvedere και Serkova. Στα αλκοολούχα διακινεί επίσης μάρκες όπως η Hendrick’s και η Absolut.

Το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 145 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, με μηδενικό δανεισμό και συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 55 εκατ. ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Έχει φυσική παρουσία με μόνιμους πωλητές σε 25 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Επιπλέον, διατηρεί ιδιόκτητη αποθήκη 7 στρεμμάτων που χωρίζεται σε δύο επίπεδα και βρίσκεται στο Μαρκόπουλο, με χωρητικότητα 7.000 παλετών, ενώ διανέμει περίπου 22,5 εκατομμύρια φιάλες ετησίως.

Στόχος ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο με γεωγραφική διασπορά

Στόχος είναι να γίνει μία από τις σημαντικές εταιρείες κρασιού μέσα στα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά. Βασικοί άξονες δράσεις για να το πετύχει, είναι να διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο που θα φέρει αυτή την ανάπτυξη, με γεωγραφική διασπορά, διαφορετικά στυλ κρασιού και ευρύ φάσμα τιμών. Επιδίωξη είναι επίσης να διαθέτει κρασιά που θα παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

Οι ποικιλίες

Στο. χαρτοφυλάκιό της φιλοξενούνται ετικέτες από ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Viognier, το Gewurztraminer. Στα κόκκινα βασίζεται σε γηγενείς ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά και ξενικές όπως το Syrah, το Pinot Noir, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Tannat. Tα ροζέ κρασιά της χαρακτηρίζονται από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο με το La vie en Rose, το Αγιωργίτικο με τον Βυσσινόκηπο, το Μαυράθηρο στην ετικέτα Μαύρο Αηδόνι, το Ημίγλυκο στην ετικέτα Bee.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...