Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στροφή σε αιωνόβια αμπελοτόπια και οινοποίηση σε τσιμεντένιες δεξαμενές από Santo Wines

Στροφή σε ποιοτικότερες και διαφοροποιημένες οινοποιήσεις κάνει ο συνεταιρισμός Σαντορίνης, Santo Wines. Αξιοποιώντας την ΠΟΠ ποικιλία της Σαντορίνης το Ασύρτικο, ο συνεταιρισμός οινοποιεί για πρώτη φορά κρασί από επιλεγμένο αμπελοτόπι, ηλικίας που υπερβαίνει τα 100 έτη.

Το νέο κρασί που είναι αμιγώς μονοποικιλιακό από Ασύρτικο, φέρει την ονομασία «Κονταράδες» και είναι εσοδείας του 2020 που κυκλοφορεί για πρώτη φορά φέτος. Όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του συνεταρισμού, Μάρκος Καφούρος. «Ο συγκεκριμένος αμπελώνας βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης και είναι ένα ειδικά επιλεγμένο αμπελοτόπι, μέσω του οποίου επιδιώκουμε να δώσουμε χαρακτήρα και υψηλή προστιθέμενη αξία στο Ασύρτικο».

Επιπλέον, ο συνεταιρισμός επενδύει στην τοποθέτηση τσιμεντένιων αλλά και πήλινων δεξαμενών, μέσω των οποίων θα προχωρήσει σε ειδικές οινοποιήσεις κατά το προσεχές διάστημα, δίνοντας και σε αυτή την περίπτωση έμφαση στο Ασύρτικο, όπως αναφέρει ο κύριος Καφούρος.

 

Οι επιπτώσεις της ισχυρής χαλαζόπτωσης και η προοπτική του τουρισμού

Σε μία ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά όπως η φετινή, όπου χαρακτηρίζεται από μακρά ανομβρία, ο αμπελώνας της Σαντορίνης επλήγη πρόσφατα από ισχυρή χαλαζόπτωση στην καρδιά της παραγωγής του που είναι τα χωριά Πύργος και Μεγαλοχώρι, με τους παραγωγούς να αναμένουν την διενέργεια της τελικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.  «Η καταστροφή που προκάλεσε το χαλάζι, δεν θα έχει επίπτωση μόνο στη φετινή παραγωγή αλλά και σε εκείνην του 2024. Από την άλλη ο τουρισμός ενισχύει την παραγωγή και τις πωλήσεις μας ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμός Θηραϊκών Προϊόντων.

 

Άλμα φέτος πάνω από τις επιδόσεις του 2019

Από πλευράς επιδόσεων, το 2022 ο συνεταιρισμός άρχισε σταδιακά να επανέρχεται στην κανονικότητα, μετά τις επιπτώσεις που δέχτηκε από την πανδημία, όπως συνέβη και για το σύνολο των οινοποιείων ανά την επικράτεια. «Πέρυσι δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε παραγωγικές και οικονομικές επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες του 2019, ωστόσο το θετικό σημάδι ήταν η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Φέτος, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε και το 2019 που για εμάς αποτελεί σημείο αναφοράς». Να σημειωθεί ότι το 2019 ο κύκλος εργασιών για την Ένωση ήταν 8,9 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,49 εκατομμύρια ευρώ, το 2020 μειώθηκε δραστικά ο κύκλος εργασιών σε μόλις 3,79 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη μετά από φόρους ζημιογόνα στις 13 χιλ. ευρώ (επηρεασμένος από την υγειονομική κρίση), ενώ από το 2021 ξεκίνησε και πάλι να ανακάμπτει σταδιακά, φτάνοντας τα 6,7 εκατ. ευρώ με κέρδη μετά από φόρους 724,8 χιλ. ευρώ. Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και να υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.