Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρέχει πρόγραμμα επέκτασης και αναδιάρθρωσης το Κτήμα Ιατρίδη

Επέκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα, με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες και στο… βάθος ένα καινούριο, μεγαλύτερο, οινοποιείο, που θα μπορεί να είναι κι επισκέψιμο από το κοινό, είναι δύο από τα επόμενα βήματα, στο αναπτυξιακό πλάνο, που προγραμματίζει το Κτήμα Ιατρίδη.

Χωροθετημένο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, με προσανατολισμό προς τον Όλυμπο, που στέκει επιβλητικά απέναντί του και σε θέση που του δίνει τη δυνατότητα να δροσίζεται από τη θαλάσσια αύρα του Θερμαϊκού, το οικογενειακό οινοποιείο, διατηρεί, ήδη, 70 στρέμματα αμπελώνα, στον οποίο σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 30 στρέμματα.

«Από λευκές ποικιλίες καλλιεργούμε Μαλαγουζιά κι Ασύρτικο, ενώ από ερυθρές έχουμε τις γαλλικές Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon και τις γηγενείς Μαυροτράγανο και Μαυρούδι. Με τις φυτεύσεις, που άρχισαν από πέρσι, συνεχίζονται φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2024, το βάρος πέφτει κυρίως σε γηγενείς ποικιλίες κι ιδίως στη Μαλαγουζιά, καθώς είναι η ποικιλία που μας δίνει τον κωδικό με τις περισσότερες πωλήσεις. Στα πλάνα είναι να δοκιμαστεί το Ξινόμαυρο, ενώ θα γίνουν και πειραματικές φυτεύσεις Μαυροδάφνης», εξηγεί στην Agrenda και στο WineTrials ο Πολύκαρπος Ιατρίδης.

Με τις νέες φυτεύσεις στόχος είναι να αυξηθεί, στα επόμενα 3-4 χρόνια, αντίστοιχα και η παραγωγή οίνων του οινοποιείου και από τις περίπου 30.000 φιάλες που είναι σήμερα, να φτάσει στις 50.000 φιάλες. Το όριο αυτό είναι κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία του Κτήματος Ιατρίδη διότι συμπίπτει με τη δυναμικότητα οινοποίησης της υφιστάμενης υποδομής, οπότε θα «πυροδοτήσει» την έναρξη υλοποίησης του επόμενου στόχου.

«Σκεφτόμαστε την προοπτική της επέκτασης των εγκαταστάσεων του οινοποιείου μας, εφόσον η παραγωγή και οι πωλήσεις μας πιάσουν το όριο των 50.000 φιαλών», παραδέχεται ο κ. Ιατρίδης, συμπληρώνοντας πως «η ιδέα είναι το καινούριο οινοποιείο να αποτελέσει μία σημαντική υποδομή για περαιτέρω ανάπτυξη, δεδομένου ότι θα είναι επισκέψιμο και η παραγωγική του δυναμικότητα θα φτάνει τις 150.000 φιάλες».

Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή των λίγο πάνω από 30.000 φιαλών εκφράζεται μέσα από τέσσερις κωδικούς οίνων, με την ένδειξη ΠΓΕ. Τα μονοποικιλιακά Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, ένα επίσης μονοποικιλιακό ροζέ από Merlot, και ένα blend με Syrah και Μαυροτράγανο.

«Η μαλαγουζιά είναι το πρώτο μας κρασί και εμφιαλώνεται σε περίπου 15.000 φιάλες, το Ασύρτικο κυκλοφορεί σε σχεδόν 4.000 φιάλες, όπως και το Ροζέ μας, ενώ το ερυθρό χαρμάνι μας που παλαιώνει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και μετά στη φιάλη για άλλο ένα εξάμηνο, σε 5.000 φιάλες», εξηγεί ο νεαρός αμπελουργός, προσθέτοντας πως «το Μαυρούδι είναι καινούρια φύτευση, μόλις πάρουμε την παραγωγή και γίνουν κάποιες πειραματικές οινοποιήσεις σε πρώτη φάση, θα δούμε αν θα καταλήξει μόνο του ή αν θα συμμετέχει σε κάποιο χαρμάνι».

Ο Πολύκαρπος Ιατρίδης, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που ασχολείται με το οικογενειακό οινοποιείο. «Είμαστε συνολικά τρία αδέλφια. Εκτός από εμένα είναι επίσης ο Νίκος και ο Ηλίας και έχουμε κάνει όλοι μας σπουδές στην οινολογία, στη γεωπονία και στα οικονομικά, καθώς το είχαμε αποφασίσει από μικρή ηλικία να δημιουργήσουμε το δικό μας οινοποιείο», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Το αμπελοοινικό… «μικρόβιο», βέβαια, δεν μπήκε τυχαία στα τρία αδέλφια. Η οικογένεια Ιατρίδη έχει ιστορία δεκαετιών στον τομέα της αμπελουργίας, αφού για πάνω από 30 χρόνια διατηρούσε αμπελώνα και την πρώτη ύλη την παρέδιδε σε γειτονικό γνωστό οινοποιείο.

«Το 2014 αναλάβαμε τα τρία αδέλφια και εκείνη τη χρονιά ξεκινά και η ιστορία μας στο κομμάτι της οινοποίησης, με τη δημιουργία του δικού μας οινοποιείου, στο οποίο, έκτοτε, μεταποιούμε την παραγωγή μας», περιγράφει ο κ. Ιατρίδης, συμπληρώνοντας πως χρόνο με το χρόνο, η επιχείρηση πατά καλύτερα στα πόδια της, κερδίζοντας διακρίσεις για τα κρασιά της και έχοντας ανοίξει, πλέον και αγορές του εξωτερικού, όπως της Κύπρου, της Γερμανίας και της Αγγλίας, όπου εξάγεται περί το 30% των πωλήσεων του Κτήματος.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.