BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Με 30 ευρώ το κεφάλι αποζημιώση για προβατοτρόφους Τυρνάβου

Με 30 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα και 120 ευρώ το κεφάλι για τα βοοειδή, αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου Λάρισας κατά βάση αλλά και κάποιων άλλων περιοχών της χώρας με βάση την τροπολογία που πέρασε τελικά από τη Βουλή και καθιστά δυνατή την οικονομική τους ενίσχυση για τα ζώα που υποχρεώθηκαν να θανατώσουν πριν από 5 χρόνια λόγω ζωονόσου.

mv_panoli2402020

Ελένη Δούσκα

96
4

Οι τελευταίες πληροφορίες του  Agronews, μετά την τελική ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας από τη Βουλή, αναφέρουν ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και με επίκεντρο την περιοχή του Τυρνάβου πρόκειται να αποζημιωθούν 601 βοοειδή με 120 ευρώ το κεφάλι, 5.514 πρόβατα με 30 ευρώ το κεφάλι και 468 αίγες με 30 ευρώ το κεφάλι επίσης. Οι δικαιούχοι παραγωγοί στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχονται στους 588 και η υπόθεσή τους αφορά από 11/102014 έως 30/9/2015.

Το θέμα πάντως δεν αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αλλά και κάποιες ακόμα περιοχές της χώρας όπου υπήρξαν πολύ μικρότερες εστίες της νόσου το συγκεκριμένο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και είναι τουλάχιστον δυσανάλογο με την έκταση που δόθηκε στη διαμάχη Βορίδη και Αραχωβίτη στη Βουλή και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, χωρίς μάλιστα να ενημερώνουν με ακρίβεια τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους περί του ύψους της αποζημίωσης που θα λάβουν.  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αίσιο τέλος, αν και με πάνω από 5 χρόνια καθυστέρηση, έρχεται για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου, των οποίων τα κοπάδια είχαν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά λόγω καταστροφής τότε των δειγμάτων δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί. 

Το θέμα επανήλθε στη Βουλή και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους παραγωγούς προς αποζημίωση ένα ποσό της τάξεως των 180.000 ευρώ περίπου (όχι ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, όπως έγραφε αρχικά το Agronews) προς αποζημίωση, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 120 ευρώ για τα μοσχάρια και σε 30 ευρώ για τα αιγοπρόβατα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει φέρει σε μεγάλη κόντρα τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον προκάτοχό του Σταύρο Αραχωβίτη. Ο πρώην υπουργός κατηγορεί τον υπουργό ότι «αρνήθηκε να κάνει δεκτή στις 11 Οκτωβρίου 2019 τη βουλευτική Τροπολογία με Γενικό Αριθμό 43 και Ειδικό 1 για την επίλυση του προβλήματος με τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους από το πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων, που κατέθεσαν δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την επαναφέρει και την παρουσιάζει σαν δική του πρόταση -αυτούσια, χωρίς να λείπει ούτε κόμμα- στην παρ. 2 του Άρθρου 19 του Σχέδιο Νόμου που έθεσε σε διαβούλευση. Από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα την επαναφέρει σαν δική του ρύθμιση. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επιβεβαιωνόμαστε».

Με ανακοίνωσή του την Πέμπτη 23 Απριλίου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης απαντά στον πρώην υπουργό ότι «η διευθέτηση του ζητήματος πιστώνεται στην παρούσα Κυβέρνηση η οποία και επέλυσε τις νομικές περιπλοκές αλλά και εξασφάλισε τις απαραίτητες πιστώσεις».

Αναλυτικά η απάντηση Βορίδη στον κ. Αραχωβίτη

Με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Αραχωβίτης διεκδικεί την πατρότητα της νομοθετικής ρυθμίσεως που επιλύει το θέμα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Του υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω υπόθεση εκκρεμούσε πλέον των 4,5 ετών και ο κ. Αραχωβίτης δεν την επέλυσε, διεκδικώντας τώρα την πατρότητα της ρυθμίσεως.

Όπως έλεγε και ένας παλιός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, οι νόμοι έχουν πολλούς πατέρες αλλά μία μόνο μητέρα: τη Βουλή.

Εν προκειμένω, η πατρότητα της τροπολογίας ανήκει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ η αδυναμία προωθήσεώς της βαρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του επισημαίνουμε δε ότι η διευθέτηση του ζητήματος πιστώνεται στην παρούσα Κυβέρνηση η οποία και επέλυσε τις νομικές περιπλοκές αλλά και εξασφάλισε τις απαραίτητες πιστώσεις».

Από τον περασμένο Οκτώβριο

Το ζήτημα «κρατάει» από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και δεν πέρασε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων, με τον κ. Αραχωβίτη να καταλογίζει αδιαφορία και οκνηρία στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και τον κ. Βορίδη να του απαντά ότι «η σχετική τροπολογία που κατέθεσε δεν απερρίφθη «επί της ουσίας» αλλά απερρίφθη ως «απαράδεκτη» αφού προέρχεται από τη Βουλή και προξενεί δημοσιονομικό κόστος».

Οι δηλώσεις Αραχωβίτη  

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός ΑΑΤ, βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μετά την μη αποδοχή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, της Βουλευτικής Τροπολογίας με γενικό Αριθμό 43 και ειδικό αριθμό 1 για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρισε την πλάτη του επιδεικτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας. Προσπέρασε, αδιαφορώντας προκλητικά, ένα υπαρκτό πρόβλημα και μια δίκαιη λύση για τους κτηνοτρόφους. Δεν ασχολήθηκε, δεν αναφέρθηκε καν και δεν έκανε αποδεκτή τη Βουλευτική Τροπολογία με γενικό Αριθμό 43 και ειδικό αριθμό 1 για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που το επενδυτικό πολυνομοσχέδιο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση, αποτελείται από μια ανερμάτιστη συρραφή προσθηκών και άσχετων τροπολογιών υπέρ καναλαρχών και άλλων ημετέρων.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο κ. Υπουργός δεν γνώριζε την αγροτική πολιτική, γεγονός που ο ίδιος έσπευσε να επιβεβαιώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Γνωρίζουμε καλά επίσης ότι από τα έως τώρα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, η παραγωγή έργου στηρίζεται στο στρωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ χαλί (όπως η περίφημη «λύση» για το τσίπουρο, η πορεία του Π.Α.Α και του Χρηματοδοτικού Ταμείου). Ακόμη, φαίνεται δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις αλλαγές στις διοικήσεις κρίσιμων Οργανισμών. Δεν ερυθριά ακόμα και όταν «κοπιάρει», χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη, τις αντίστοιχες περσινές δηλώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τις πληρωμές.

Όταν όμως του προσφέρουμε «μασημένη τροφή» για να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα και αδιαφορεί επιδεικτικά, τότε η άγνοια δεν τον δικαιολογεί πλέον. Ούτε η οκνηρία. Δεν επιθυμεί ο κ. Υπουργός να λύσει ούτε τα προφανή και εύκολα (επεξεργασμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ζητήματα. Εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα αντιγράψει την εν λόγω τροπολογία και θα την παρουσιάσει σαν δικό του πόνημα!

Αναρωτιόμαστε μόνο, αν ο αγροτικός κόσμος, μετά από αυτά τα επανειλημμένα δείγματα αδιαφορίας ακόμη και για τα απλά ζητήματα, μπορεί να περιμένει υπομονετικά-όπως και ο υπουργός-για επερχόμενες αλλαγές».

Η απάντηση Βορίδη

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με την μη αποδοχή της Βουλευτικής Τροπολογίας για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στις 27 Οκτωβρίου ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Αραχωβίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παριστάνουν πλέον τους δήθεν προστάτες των Κτηνοτρόφων, όταν μάλιστα τα 4,5 χρόνια που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας αγνόησαν επιδεικτικά και επανειλημμένα τον εν λόγω κλάδο με τις γνωστές σε όλους καταστρεπτικές συνέπειες.

Διερωτόμαστε λοιπόν, αν ήταν όλα τόσο απλά όσο η κατάθεση μιας τροπολογίας, γιατί δεν τη νομοθέτησαν τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με ψέματα και μικροπολιτικά, αντιπολιτευτικά τεχνάσματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απραξία τους και την αδιαφορία τους.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη ότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε δεν απερρίφθη «επί της ουσίας» αλλά απερρίφθη ως «απαράδεκτη» αφού προέρχεται από τη Βουλή και προξενεί δημοσιονομικό κόστος. Του προτείνουμε να ξαναδιαβάσει τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, να ασχοληθεί σοβαρά και όχι επιπόλαια με τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου - για πολλά από τα οποία είναι o ίδιος αποκλειστικά υπεύθυνος - και να σταματήσει να εμπαίζει τους κτηνοτρόφους όπως ακριβώς έκανε και όσο ήταν Υπουργός.

Επίσης, συνιστούμε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου να ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα, να μην παρασύρεται και αντιγράφει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεργαστεί ουσιαστικά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρξει ένας καλοπροαίρετος και παραγωγικός διάλογος.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ενημερώνω ότι έχω επιληφθεί προσωπικά, το εξετάζω και θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση, όπως άλλωστε έχω πράξει τους τελευταίους τρεις μήνες για πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών».


Σημαντική επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, επιτυχής αποδείχθηκε η καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Ελλάδα έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών του Υπουργείου σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους των ΔΑΟΚ.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Σημαντική επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων

Την πλήρη εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Ελλάδα πέτυχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Διεύθυνση Υγείας των Ζώων), έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών του σε πλήρη συνεργασία με τους κτηνιάτρους των Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – ΔΑΟΚ).

Το παραπάνω γεγονός καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην καταπολέμηση της ζωονόσου και έρχεται ως επιστέγασμα των ενεργειών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αποτροπής εισόδου και διάδοσης της ΑΠΧ στην ελληνική Επικράτεια, γεγονός για το οποίο απέσπασε τα συγχαρητήρια τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ομολόγων του άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, είχε θέσει σε εφαρμογή τον κανονισμό που προέβλεπε αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της.

Με τον εντοπισμό του κρούσματος στις 5 Φεβρουαρίου 2020 σε οικόσιτη εκμετάλλευση της Π.Ε. Σερρών κινητοποιήθηκαν περαιτέρω οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο εφαρμόζοντας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τοπικούς φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και τους χοιροτρόφους των δύο Π.Ε. (Σερρών και Θεσσαλονίκης), τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.

Οι παραπάνω αποφασιστικές ενέργειες οδήγησαν στην εξάλειψη της ζωονόσου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα προς την κατεύθυνση θωράκισης του ζωικού κεφαλαίου της πατρίδας μας με σκοπό τη διασφάλιση του εισοδήματος των χοιροτρόφων.


Στα δικαστήρια οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου ύστερα από την απόφαση που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία δεν τους ικανοποιεί. Σύμφωνα με αυτή, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς ποσό της τάξεως των 180.000-200.000 ευρώ περίπου, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 120 ευρώ για τα μοσχάρια και σε 30 ευρώ για τα αιγοπρόβατα.

Στην τελική ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ειδικότερα για την περιοχή του Τυρνάβου, πρόκειται να αποζημιωθούν 601 βοοειδή με 120 ευρώ το κεφάλι, 5.514 πρόβατα με 30 ευρώ το κεφάλι και 468 αίγες με 30 ευρώ το κεφάλι επίσης. Οι δικαιούχοι παραγωγοί στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχονται στους 588 και η υπόθεσή τους αφορά στο διάστημα από 11/10/2014 έως 30/9/2015.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου Αργύρης Μπαϊρακτάρης, σε πρόσφατη δήλωσή του επισήμανε πως «οι 164 κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου που μάταια περίμεναν για πέντε χρόνια μία αίσια έκβαση της περιπέτειάς τους, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με αυτά τα ποσά. Από τα 110 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα που προσδοκούσαμε όλο αυτό το διάστημα, τελικά μας δίνουν ψίχουλα, 30 ευρώ το κεφάλι. Τόσο είχαν πάρει οι συνάδελφοί μας, της Καβάλας και της Δράμας μόνο για το κόστος καύσης. Τη δικαστική προσφυγή μάλιστα προσυπογράφουν και οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας και της Δράμας, οι οποίοι επίσης ανέμεναν στο ακουστικό τους για μία δίκαιη αποζημίωση. Μετά από 2 εξώδικα, 11 επιστολές προς όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου, διαδοχικές επαφές και συναντήσεις, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λύση που δόθηκε».

Με πληροφορίες από την Ελευθερία της Λάρισας

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2020 08:17panos xasiwtis

Κοιμάμαι κι ονειρεύομαι την τέλεια ληστεία

Απάντηση

28-04-2020 00:13Αγροτης

Με τους νεους αγροτες του 2009 τι γινεται agrenda?ολοι οι υπουργοι μας λεγαν εχετε δικιο ομως λυση δεν εδωσε κανενας.με μισο πριμ κ μηδεν δικαιωματα τι νεοι αγροτες γιναμε?πλακα μας καναν ?αυτα ηταν τα πιο δημιουργικα μας χρονια μπορειτε να κανετε ενα θεμα?

Απάντηση

24-04-2020 00:34Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Σε όλη την Ελλάδα υπήρχε το θέμα καταροικου οι υπόλοιποι τι θα γίνουν χάθηκαν τόσα ζωα!δώστε και απαντήσεις στους υπόλοιπους!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος