BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Με ζωικό κεφάλαιο κατοχύρωση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα

Το τελευταίο χρονικό διάστηµα, παρατηρείται έντονα το φαινόµενο σε πολλές περιοχές της Πατρίδας µας, πολλοί ιδιοκτήτες βοσκοτοπικών εκτάσεων που τις ενοικίαζαν σε κτηνοτρόφους παραγωγούς, να µην προχωρούν σε ανανέωση των µισθώσεων αυτών και να καλούν τους κτηνοτρόφους να αποχωρήσουν από τις εστίες τους.

1475new

Βασίλης Σμπώκος

17
6

Ερευνώντας το θέµα, βρέθηκα µπροστά σε κάποια δεδοµένα που έχουν δηµιουργηθεί µε την εφαρµογή του κανονισµού για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης (κοινώς επιδότηση) στους κτηνοτρόφους της Πατρίδας µας.

Μία πραγµατικότητα που η ζηµιά για την κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι µεγάλη, αν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδοµένα. 

Τα τελευταία 2 χρόνια έχει κυκλοφορήσει ευρέως και όχι άδικα από τις κατά τόπους πύλες ενεργοποίησης των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης και από επαγγελµατίες του χώρου, ότι όποιος έχει στην κατοχή του ως ιδιοκτήτης, βοσκότοπο, µπορεί να τον ενεργοποιήσει και να ζητήσει δικαιώµατα από το λεγόµενο Εθνικό απόθεµα, χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης που γνωρίζαµε ότι υφίσταται, που είναι η ύπαρξη και κατοχή από τον αιτούντα παραγωγό, ζωϊκού κεφαλαίου που βόσκει τον τόπο αυτό.

Είτε αποτελείται το ζωικό αυτό κεφάλαιο από πρόβατα, γίδια ή αγελάδες.(π.χ. για τους αιγοπροβατοτρόφους, χρειαζόταν µισό 0,5 έως ένα 1 στρέµµα επιλέξιµος βοσκότοπος ανά αιγοπρόβατο, ανάλογα την περιοχή της Χώρας µας για την ενεργοποίηση ή τη διαδικασία χορήγησης δικαιωµάτων).

Μόνη προϋπόθεση για τον αιτούντα, ήταν να έκανε πρώτη φορά αίτηση ενίσχυσης, ή να µην λάµβανε  επιδοτήσεις τα προηγούµενα της αίτησης πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια.

Αποτέλεσµα, όλοι αυτοί να αποκτήσουν δικαιώµατα Ενιαίας Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα.

Επειδή προσωπικά αµφισβητώ ότι ο κανονισµός αναφέρει την κατάργηση της προϋπόθεσης που αναφέρω παραπάνω για την ενεργοποίηση επιλέξιµων βοσκοτόπων.

Επειδή η εφαρµογή του Κανονισµού τα 2 τελευταία χρόνια έχει δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα και έχουν δει το φως της δηµοσιότητας φαινόµενα απάτης από αετονύχηδες του χώρου και όχι µόνο.

Επειδή η συνέχιση και η παγίωση της κατάστασης αυτής είναι µία βόµβα στα θεµέλια της κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας -αλήθεια πού θα συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία οι κτηνοτρόφοι αυτοί; Εκτός κι αν υπάρχει σχέδιο µείωσης της παραγωγής και εγκατάλειψης του επαγγέλµατος από µεγάλη µερίδα ανθρώπινου δυναµικού, που δεν βλέπω πού θα απορροφηθούν εργασιακά αυτοί οι άνθρωποι. Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και όλους τους αρµόδιους υπηρεσιακούς φορείς να σκύψουν επί της ουσίας πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβληµα.

Ζητώ τη δηµοσιοποίηση της παραγράφου ή του εδάφιου του κανονισµού που δίνει το δικαίωµα µόνο µε τον τίτλο ιδιοκτησίας και χωρίς καµία άλλη προϋπόθεση, να δηλώνονται και τα ενεργοποιούνται επιλέξιµες βοσκοτοπικές εκτάσεις.

Κι αν ακόµα όµως, υφίσταται αυτό µέσα στον κανονισµό, θα πρέπει άµεσα µε Υπουργική απόφαση να παρακαµφθεί και να συνεχίσει να υφίσταται το καθεστώς ενεργοποίησης επιλέξιµων βοσκοτόπων ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και ΜΟΝΟ µε ζωϊκό κεφάλαιο.

 

Υ.Γ. Εάν στην απάντηση των αρµόδιων φορέων που εύχοµαι να υπάρξει άµεσα, υπάρχει τυχόν παραποµπή στην έννοια του «ενεργού γεωργού» τους ενηµερώνω ότι το «ενεργός αγρότης» µε τον τρόπο που έχει θεσπιστεί και εφαρµόζεται, δεν δίνει λύση στο πρόβληµα που αναδεικνύω.

*Ο Βασίλης Σµπώκος είναι µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης 

∆ηµοτικός Σύµβουλος και πρώην Αντιδήµαρχος ∆ήµου Ανωγείων 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2020 22:38Μαριο

Κλαψιαρηδες νεοέλληνες. Έτσι μάθατε να παρακαλάτε από το εθνικό απόθεμα μπας και γλειψετε κάνα κοκαλάκι και εσείς. Που να πάτε μπροστά, αντί να στρωθεί τε στη δουλειά, μόνο κλάψα και πάλι κλάψα. Εσείς παράγετε και οι άλλοι είναι του καναπέ. Αν έχεις το σθένος και το μυαλό κοίτα να αναπτυχθείς και μην κοιτάς τον καναπέ. Αλλά, που μυαλό γιατί κάπου μέσα σου και εσύ θέλεις να καθίσεις επάνω του. Αντε, γεια κλαψιαρηδες νεοέλληνες, νέοι αγρότες χωρίς μέλλον.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 17:03Νικος

Όχι μόνο αυτό,άλλος επειδή έσπερνε κάποια χρόνια πίσω παίρνει ακόμα την επίδοτηση,άλλοι αφού πούλησαν κάποιους ελαιώνες εξακολουθούν να κρατούν τα δικαιώματα και να παίρνουν την επιδότηση, ενώ δεν παράγουν λάδι,δεν θα ήταν ποιο έντιμο να δινουν επιδότηση βάση την παραγωγή και όχι στρέμματα;

Απάντηση

21-12-2020 09:52Πόπη

Έχετε απόλυτα δίκιο.Τα γνωρίζουμε όλοι μας όλα αυτά.... αλλά αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση να δώσει λύση... αυτό θα γίνεται χρόνια.Συγχαρητηρια για το άρθρο σας,.και ελπίζω μαζί με εσάς να ακουστουμε κι εμείς!

Απάντηση

20-12-2020 20:14Αντώνης

Φίλε μου οι επιδοτήσεις πλέον είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο εν εξέλιξη στην Ελλάδα. Από το 2002 που εφευρέθηκαν τα δικαιώματα τα λεφτά πλέον μοιράζονται στους τίτλους και όχι στους πραγματικούς παραγωγούς. Κάποιοι έχουν τους τίτλους και κατασπαράζουν τις επιδοτήσεις και άλλοι καλλιεργούν τη γη. Αυτούς που παράγουν γάλα η κρέας η ΚΑΠ δεν πρόκειται να τους δει ποτέ τα λεφτά μοιράζονται στους τίτλους στα χαρτιά στα δικαιώματα. Το θράσος των απατεώνων αλχιμηστων έτσι έφτασε στην εφεύρεση να μοιράσει δικαιώματα και χοντρά λεφτά στους ιδιωτικούς βοσκότοπους χωρίς κανένα ζώο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος