Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ενίσχυση τιμών στη ζώνη γάλακτος φέρνει νέα συνθήκη στην αγορά της ΕΕ

Γάλα µόνο από Γερµανούς αγελαδοτρόφους θα εφοδιάζεται από το β’ εξάµηνο του 2021 η γερµανική πολυεθνική αλυσίδα λιανικής Aldi, σε µια εξέλιξη που έρχεται να ταρακουνήσει τη ζώνη γάλακτος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

35_pin_9

575
0

Πίσω από αυτή την κίνηση της γερµανικής αλυσίδας λιανικής εντοπίζεται ένα ιδιαίτερο µείγµα που περιλαµβάνει κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων, αλλά και προετοιµασία για την ενσωµάτωση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών κατευθύνσεων που άπτονται στον τοµέα των τροφίµων.

Τις τελευταίες ηµέρες του 2020 η Aldi ανακοίνωσε την πρόθεσή της να µειώσει την τιµή που πληρώνει τους παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται για την προµήθεια βουτύρου. Η αντίδραση του κτηνοτροφικού κόσµου ήταν άµεση, µε τους παραγωγούς να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας και συµβολικά µπλόκα έξω από µεγάλα καταστήµατα της αλυσίδας σε διάφορες γερµανικές πόλεις. Ωστόσο ο γερµανικός Τύπος σχολιάζει πως η κίνηση αυτή γίνεται και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσαρµογής στις νέες αξιώσεις της αγοράς και των πολιτικών κέντρων του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Η έννοια της εντοπιότητας κερδίζει έδαφος όσο η ανάγκη ψαλιδίσµατος της αλυσίδας εφοδιασµού προβάλλεται ως ολοένα και πιο επιτακτική µέσα στο πλαίσιο της νέας Πράσινης Συµφωνίας. Μάλιστα, παρά τις έντονες κριτικές που δέχεται η νέα αυτή ευρωπαϊκή πολιτική από όλο το πολιτικό φάσµα, η υπόθεση της ανάδειξης των τοπικών πρώτων υλών και της αξιοποίησής τους από τη βιοµηχανία κερδίζει σταθερά υποστηρικτές. 

Σηµειώνεται ότι συνεταιρισµοί και µεγάλες εκµεταλλεύσεις από τη Γερµανία εφοδιάζουν και την ελληνική αγορά µε σκόνη και παγοκολώνες, ενώ η µέση τιµή γάλακτος στη Γερµανία λειτουργεί ως σηµείο αναφοράς για τα επίπεδα τιµών που διαµορφώνονται στην εγχώρια ζώνη γάλακτος. Συνεπώς η αύξηση της ζήτησης γερµανικού γάλακτος στη γερµανική αγορά αναµένεται ότι θα περιορίσει τις ροές προς την Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις τιµές που πληρώνονται οι Γερµανοί αγελαδοτρόφοι µεσοπρόθεσµα.

Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν άνθρωποι της αγοράς, βραχυπρόθεσµα η αλλαγή στη δοµή της προσφοράς αναµένεται να φέρει ανακατατάξεις σε άλλες χώρες. Ήδη η είδηση αυτή προκαλεί ανησυχίες στους Ολλανδούς αγελαδοτρόφους που θα χρειαστεί να αναζητήσουν µερίδια σε άλλες αγορές, ενώ ταυτόχρονα η Aldi έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο να περιορίσει εντός των γερµανικών συνόρων και την προµήθεια γάλακτος µακράς διάρκειας.

Εν τω µεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αναµένεται αύξηση της παραγωγής και των παραδόσεων γάλακτος στη γερµανική ζώνη, τη στιγµή που η ζήτηση αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την κίνηση της συγκεκριµένης αλυσίδας τροφίµων. Πολλοί πλέον αναµένουν αύξηση των τιµών του γάλακτος µέσα στο 2021, µε το ντόµινο να ξεκινά µεν από την γερµανική αγορά, αλλά να εξαπλώνεται σύντοµα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα στην ελληνική αγορά οι πληροφορίες θέλουν κτηνοτρόφους µε µεγάλη παραγωγή να βρίσκονται σε συνοµιλίες µε τις βιοµηχανίες για αύξηση των τιµολογίων. Ήδη τις τελευταίες εβδοµάδες του 2020 η αγορά τσίµπησε ελάχιστα, ανατρέποντας την τάση διόρθωσης που εκδηλώθηκε την περασµένη άνοιξη, εν µέσω του πρώτου κύµατος της πανδηµίας.

Την ίδια στιγµή, φαίνεται πως έχει ζωηρέψει και η επενδυτική δραστηριότητα σε πολλές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα που αναζητούν τρόπο ώστε ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους, περιορίζοντας το κόστος παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία