BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Η νέα επιδημία H5N1 στην Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης εμβολίου

Αντιμέτωπη με την ιστορικά μεγαλύτερη επιδημία της γρίπης των πτηνών, βρίσκεται η Ευρώπη, όπως δήλωσε το γερμανικό ινστιτούτο υγείας των ζώων Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, δίχως το τέλος της επιδημίας αυτής να είναι ακόμη ορατό.

istock-1197330374

224
0

Το FLI προειδοποιεί πως η νέα κατάσταση είναι χειρότερη από περασμένο χειμώνα, καθώς νέα κρούσματα αναφέρονται καθημερινά σε όλη την Ευρώπη, είτε σε άγρια ​​πτηνά είτε σε αγροκτήματα. Από τον Οκτώβριο που πρωτοαναφέρθηκαν κρούσματα, ο ιός έχει ανιχνευθεί 675 φορές σε άγρια ​​πτηνά και έχουν αναφερθεί στις υγειονομικές αρχές 534 κρούσματα σε οικόσιτα ζώα, ενώ, ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί μέχρι και σε θηλαστικά όπως σε αλεπούδες στην Ολλανδία και τη Φινλανδία, σε φώκιες στη Γερμανία και στη Σουηδία και σε ενυδρίδες στη Φινλανδία. Η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι οι δύο τελευταίες χώρες που αναφέραν εσχάτως κρούσματα.

Πριν λίγες μέρες θανατώθηκαν 39.000 κοτόπουλα στη γειτονική Βουλγαρία στο χωριό  Κρίβο Πόλε, καθώς ανιχνεύτηκαν κρούσματα σε δύο φάρμες, όπως ανέφερε στα τοπικά μέσα ο περιφερειάρχης του Χάρκοβου.

Η λύση της μαζικής σφαγής των πουλερικών αποδεικνύεται ασύμφορη και μη βιώσιμη, με τις φωνές που καλούν για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στην H5N1 να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς η γρίπη προσβάλλει πλέον πτηνά σε μέρη και εποχές που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο.

Σύμφωνα με τον Κες Ντε Γιονγκ, πρόεδρο του οργανισμού LTO Nederland, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αρχίσει την ανάπτυξη του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι όλες οι χώρες-θύματα της ασθένειας θετικές στην προοπτική αυτή, καθώς εγείρονται ανησυχίες για τυχόν παρενέργειες στην ποιότητα σφαγείου των πτηνών από τα νέα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη προγραμματιστεί δοκιμές των νέων εμβολίων το επόμενο χρονικό διάστημα σε φάρμες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος