BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αντιδράσεις για την συνδεδεμένη στο βόειο κρέας από τους παραγωγούς Ελευθέρας Βοσκής

Την έντονη αντίθεσή τους στην παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης, έως και πάνω από 600 ευρώ το ζώο, στο βόειο κρέας που προέρχεται από εισαγόμενα μοσχάρια, εκφράζει με ανοικτή επιστολή του ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής, τη οποία προσυπογράφουν και οι υπόλοιπες οργανώσεις εκπροσώπησης του κλάδου από όλη τη χώρα.

5921545_orig

373
0

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, οι παραγωγοί επισημαίνουν προς τις αρμόδιες αρχές και υπουργεία, ότι εάν δεν υπάρξει σωστή κατανομή πόρων, δίκαιη και με γνώμονα τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, πολλές από τις 9.500 ελληνικές εκτροφές, δεν θα τα καταφέρουν και θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη, με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου και στο περιβάλλον.

«Τα μοσχάρια ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ, όπως τους δώσατε το δικαίωμα να τα βαφτίζουν μετά τους 5 μήνες παραμονής στην Ελλάδα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ εξομοιωθούν ποτέ με τα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και δεν πρέπει να δοθεί ένα ακόμα κίνητρο να αυξηθεί η εισαγωγή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν.

 

Όλη η επιστολή έχει ως εξής:

«ΑΚΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ            

ΚΙΛΕΛΕΡ 13 

40100, ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Τύρναβος , 2 Ιουνίου 2022

 

«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό μεθοδεύεται να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας το οποίο προέρχεται από τα εισαγόμενα μοσχάρια.

Με μεγαλύτερη λύπη, ακούγοντας πάντα τις ίδιες πηγές, η συνδεδεμένη αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 15.000.000 ευρώ για 25.000 εισαγόμενα μοσχάρια τα οποία σφάζονται στη χώρα μας, βάσει επίσημων στοιχείων από τα σφαγεία. Κάνοντας την παραπάνω πράξη προκύπτει ότι σε κάθε εισαγόμενο μοσχάρι αντιστοιχεί ενίσχυση της τάξεως των 600 ευρώ αν ο αριθμός τους παραμείνει στα ίδια επίπεδα σφαγών ή ακόμα και σε περισσότερα από 600 ευρώ αν ο αριθμός τους μειωθεί.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί ελληνικών μοσχαριών ΘΑ παίρνουν, βάσει των ανακοινώσεων του ΥΠΑΑΤ για την ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027, το Μέτρο Β δηλαδή 200 ευρώ αν τα μοσχάρια θα σφάζονται έως  12 μηνών ή το Μέτρο Γ δηλαδή 250 ευρώ εάν τα μοσχάρια σφάζονται από 14-24 μηνών! Και αυτό ισχύει για όσους εξ’ ημών μπορούν να κάνουν πάχυνση. Οι υπόλοιπες εκτροφείς που πουλάνε τα μοσχάρια τους με τον απογαλακτισμό θα λάβουν ως ενίσχυση ΜΟΝΟ 140 ευρώ για τις θηλάζουσες αγελάδες!!!! 

Προσπαθώντας να σας κάνουμε κατανοητή τη διαδικασία της παραγωγής ελληνικών μοσχαριών  θα επαναλάβουμε αυτά τα οποία ως Συνεταιρισμός έχουμε γράψει σε πολλές επιστολές μας. Για εμάς η διαδικασία παραγωγής ΔΕΝ είναι 5 ή 7 μήνες όπως η πάχυνση των εισαγόμενων.

Η παραγωγική μας διαδικασία ξεκινάει από την  προετοιμασία της αγελάδας για να μείνει έγκυος, η 9μηνη αναμονή μέχρι την γέννα και η εξασφάλιση των συνθηκών για την ευτοκία/ευζωία, η διαχείριση του μοσχαριού τους πρώτους 3 μήνες όπου τα ποσοστά θνητότητας είναι αυξημένα και έπειτα έχοντας περάσει ήδη ένας χρόνος περίπου μέχρι στιγμής, να περάσει στο παχυντήριο της ίδιας εκτροφής ή να πουληθεί σε άλλη εκτροφή πάχυνσης όπου θα χρειαστεί να παραμείνει περίπου από εφτά μήνες έως ένα χρόνο  με σκοπό το τελικό στάδιο του σφαγείου.

Εκτός από το πόσο χρονοβόρα είναι ως διαδικασία καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να επισημάνουμε ότι  περνάμε ατελείωτες εργατοώρες στις εκτροφές μας, 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς άδεια, χωρίς το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε ή να παραβρεθούμε σε οικογενειακές εκδηλώσεις όπως τα γενέθλια του παιδιού μας ή οτιδήποτε άλλο, οι εκτροφές μας είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς και οι σύζυγοι μας και τα παιδιά μας και οι γονείς μας δουλεύουν βοηθώντας μας  στις εκμεταλλεύσεις μας χωρίς να έχουν το αντίστοιχο ‘’μεροκάματο ‘’ γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει.

Επίσης, τα προβλήματα μας ως πρωτογενής τομέας έχουν διογκωθεί, ειδικά φέτος !Τα γνωρίζετε,  γιατί τα φωνάζουμε σε κάθε ευκαιρία αλλά θα τα αναφέρουμε εν τάχει για υπενθύμιση: αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αύξηση του κόστους ενέργειας,  αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κατά 40% - 50%(!!!!), έλλειψη εργατών κ.α., ενώ ταυτόχρονα οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας έχουν αυξηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως του 5%.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο  πόλεμος  Ρωσίας –Ουκρανίας που έκανε  την επισιτιστική κρίση να είναι απειλή πάνω από τα κεφάλια μας και οδήγησε όλες τις υπόλοιπες χώρες να πάρουν μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής τους και όχι να επιδοτήσουν τους εισαγωγείς.

Με όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο και να κρούσουμε κώδωνες, όχι αυτούς των κοπαδιών μας αυτή τη φορά, ότι πολλοί από εμάς αν δεν ενισχυθούμε σωστά, δίκαια και με γνώμονα την ελληνική παραγωγή και την ελληνική κτηνοτροφία  θα οδηγηθούμε στο να εγκαταλείψουμε την εγχώρια παραγωγή, οδηγούμενοι σε παρεμφερές αλλά πιο επικερδές επάγγελμα, αυτό του εμπόρου / εκτροφέα εισαγόμενων και όχι του παραγωγού, καθώς η ενίσχυση σε εκείνους είναι σχεδόν διπλάσια και για κάποιες εκτροφές τετραπλάσια χωρίς να απαιτείται ο ίδιος χρόνος, το ίδιο κόστος, το ίδιο ρίσκο και ο ίδιος κόπος. Πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα και θα αναζητήσουν δουλειά στην πόλη, οδηγώντας έτσι τα χωριά και αυτά που μένουμε το χειμώνα αλλά και αυτά που μετακινούμαστε το καλοκαίρι, καθώς η πλειοψηφία μας είμαστε μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, σε ερημοποίηση. 

Τα μοσχάρια ‘’ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ’’ όπως τους δώσατε το δικαίωμα να τα βαφτίζουν μετά τους 5 μήνες παραμονής στην Ελλάδα , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ εξομοιωθούν ποτέ με τα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και δεν πρέπει να δοθεί ένα ακόμα κίνητρο για να αυξηθεί η εισαγωγή τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως από το ορισμό της η Συνδεδεμένη Ενίσχυση όπως αυτός αναφέρεται στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘’αποσκοπεί στον περιορισμό της στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην αγορά. Ενδέχεται να απαιτούνται στοχευμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένο γεωργικό τομέα ή υποτομέα, καθώς υφίσταται δυσκολίες. Το καθεστώς προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης αποσκοπεί στην πρόληψη της κλιμάκωσης των εν λόγω δυσκολιών, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκατάλειψη της παραγωγής και να επηρεάσουν άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ή των συνδεδεμένων αγορών’’.

Δίνοντας την διπλάσια/τετραπλάσια ενίσχυση στα εισαγόμενα μοσχάρια καταστρατηγείται ο ορισμός της καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά, δεν μας ενισχύετε ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως παραγωγοί Ελληνικών Μοσχαριών και σίγουρα οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη της παραγωγής με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην  αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Τέλος, αναφερόμενοι στον Υπουργό κύριο Γεωργαντά αναφέρουμε ότι παρακολουθώντας τις προσπάθειες σας ως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκσυγχρονίσετε και να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα με διάφορες εξαγγελίες που έχετε κάνει κατά καιρούς είτε για στήριξη στη φορολογία, είτε για στήριξη στο κόστος των ζωοτροφών και βλέποντας τα άμεσα αποτελέσματα παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχετε αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, ευελπιστούμε ότι με την παρούσα θα κατανοήσετε και γιατί η στήριξη των παραγώγων ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ που αριθμούμε περί τις 9500 εκτροφές είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη από τη στήριξη του υποεκατονταπλάσιο σε εκτροφές εισαγόμενων μοσχαριών.

Για αυτόν το λόγο προτείνουμε αυτά τα χρήματα να δοθούν στους εκτροφείς προκειμένου να επιδοτηθούν οι μοσχίδες αντικατάστασης που κρατάμε κάθε χρόνο για την ανανέωση του κοπαδιού μας. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνετε το κίνητρο να αυξήσουμε το κοπάδι μας και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή κρέατος. 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής Θανάσης Κουτίνας

 

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν οι κάτωθι φορείς:

 

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας κ Θράκης Πρόεδρος  Νίκος Δημόπουλος

 

Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτροφών (ΠΕΚ) Αντιπρόεδρος Ελπίδα Σιδηροπούλου

 

Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτροφών (ΣΕΚ)  Αντιπρόεδρος Μόσχος Δημήτριος»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος