BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Εκατό μέρες απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι των Σπάνιων Φυλών

Όμηροι μερικών μυστήριων τύπων και χειρισμών που γίνονται μακριά από το φως της ημέρας βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες 700 κτηνοτρόφοι των Σπάνιων Φυλών σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι περιμένουν την πληρωμή τους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και πριν από λίγες ημέρες εξέπνευσε και η έκτη πιθανή προθεσμία πληρωμής της ενίσχυσης.

DSC03289-1

374
1

Οι πληροφορίες θέλουν δύο διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρόσκεινται στο παλιό αμαρτωλό καθεστώς, να επαναλαμβάνουν την παρωδία του περασμένου Δεκεμβρίου, επικαλούμενοι αδυναμία ελέγχου δειγμάτων που αναλογούν σε… έναν κτηνοτρόφο για κάθε γραφείο. Αντίστοιχα σκηνικά είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, με τις πληρωμές τότε της βιολογικής κτηνοτροφίας να καθυστερούν γιατί δεν ήταν δυνατό να ταξινομηθεί μια αγελάδα φυλής Holstein. Οι ίδιες δυνάμεις που διύλιζαν τον κώνωπα για το αν η εν λόγω αγελάδα είναι γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής, φέρεται να εμφανίζουν μια επιλεκτική ευαισθησία απέναντι σε όσους έπαιρναν εθνικό απόθεμα με βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι που αναμένουν την ενίσχυσή τους εκφράζουν μια δικαιολογημένη αγανάκτηση. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα υπόλοιπα από την περσινή ενιαία ενίσχυση, αλλά και οι εκκρεµότητες για τις Σπάνιες Φυλές, το Κοµφούζιο και περιπτώσεις των βιολογικών από τα προγράµµατα του 2022, δεν υπάρχει ακόµα κάποια επίσηµη ενηµέρωση. Από τους υπεύθυνους των πληρωµών «ακούγεται» ότι θα προηγηθούν οι Σπάνιες Φυλές και κάποια προγράµµατα της περσινής χρονιάς, που διευθετήθηκαν, ωστόσο τίποτα ακόµα δεν είναι σίγουρο. Σχετικα µε τα της περσινής ενιαίας, η πληρωµή τους φαίνεται να ακολουθεί την «τακτική» των σταδιακών και µεµονωµένων πιστώσεων για όσους από τους παραγωγούς περνούν τον διασταυρωτικό έλεγχο, µε ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και θα πρέπει -βάσει κοινοτικού κανονισµού – να έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των δικαιούχων.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για το απαράδεκτο της καθυστέρησης πληρωμής έχουν βγάλει οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, στην οποίο αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση.

Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.

Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες,  οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!

Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.

Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.

Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο.

Για τους παραγωγούς:

  • Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
  • Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
  • Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
  • Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
  • Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2023 14:59Αγρότισσα

Και τι απάντηση έχει να μας δώσει?Πότε θα πληρωθούν οι φυλές?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος