Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ελληνική μελέτη αξιοποιεί τα υποπροϊόντα του πορτοκαλιού στην παραγωγή ζωοτροφών

Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έχει αναδείξει την αξία των υποπροϊόντων της βιομηχανίας πορτοκαλιού για τη δημιουργία ποιοτικών ζωοτροφών, μέσω συστημάτων κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως NEWFEED (Turn Food Industry By-products into secondary Feedstuffs via Circular-Economy Schemes), αποτελεί μέρος του προγράμματος PRIMA και στοχεύει στην ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση εναλλακτικών ζωοτροφών.

Ο στόχος του NEWFEED είναι η μετατροπή των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές μέσω της εφαρμογής συστημάτων κυκλικής οικονομίας. Με έμφαση στη βελτίωση της βιωσιμότητας των εκτροφών παραγωγικών ζώων στις Μεσογειακές χώρες, το πρόγραμμα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του κόστους.

Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη βιομηχανία τροφίμων και την κτηνοτροφία, προάγοντας την αειφόρο ανάπτυξη και ενισχύοντας την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν επιλεγεί τρεις διαφορετικές αλυσίδες αξίας της περιοχής της Μεσογείου για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Αξιοποίηση των υποπροϊόντων των οινοποιείων (στέμφυλα) για την παραγωγή ζωοτροφών δεύτερης γενιάς για πρόβατα και βοοειδή. Η μελέτη πραγματοποιείται στην Ισπανία.
  2. Αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας παραγωγής χυμών (πορτοκάλι) για την παραγωγή βελτιωμένων συστατικών ζωοτροφών για μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα). Η μελέτη πραγματοποείται στην Ελλάδα.
  3. Αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελαιουργίας για την παραγωγή συστατικών ζωοτροφών στα πτηνά. Η μελέτη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

Τα υποπροϊόντα του χυμού πορτοκαλιού μετά από ενζυματική επεξεργασία και ξήρανση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εντάχθηκαν στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών προβάτων και πραγματοποιήθηκαν δοκιμές από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα των ζώων, την ποιότητα του γάλακτος, την υγεία και τις εκπομπές μεθανίου.

Στο έργο NEWFEED, που έχει προϋπολογισμό 2.057.528,06 ευρώ, διάρκεια 48 μηνών και ολοκληρώνεται το 2025, συνεργάζονται 14 φορείς (ερευνητικά & πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύνδεσμοι, επιχειρήσεις και οργανισμοί) από 4 χώρες (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσωπούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ( Τμήμα Γεωπονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Κασαπίδου.

Με πληροφορίες από Ertnews και Ένωση Αγρινίου 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...