BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μειωμένες συνδεδεμένες σε βαμβάκι, καλαμπόκι, δεν πληρώθηκαν τα μήλα

Δεν λέει να κοπάσει το κύμα οργής που έχει προκαλέσει στις τάξεις των αγροτών ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το Πάσχα, η τελευταία μεγάλη πληρωμή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μπάλα των ευθυνών παίρνει, μάλιστα, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τους εν γένει χειρισμούς του, αλλά και για τον πανηγυρικό τόνο με τον οποίο συνόδευσε την -κατά τα άλλα- προβληματική διαδικασία.

meiwmenes-sundedemenes

Λεωνίδας Λιάμης

2959
7

Μειωμένες οι συνδεδεμένες σε βαμβάκι και καλαμπόκι, δεν πληρώθηκαν τα μήλα

Οι «κουτσουρεμένες» συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πολλά προϊόντα και το «μπάχαλο», για την πλειονότητα των παραγωγών, με τα οικολογικά σχήματα, «πυροδότησαν», δικαιολογημένα, μεγάλες γκρίνιες, ενώ δεν λείπουν κι οι καταγγελτικές αιχμές για τα επιπλέον χρήματα που ζητούν τα γραφεία συμβούλων, αλλά και οι τον υπόγειο ρόλο κάποιων ΚΥΔ.

«Συνδεδεμένη τομάτας δεν μπήκε, όπως επίσης στα μήλα και στα πορτοκάλια για χυμοποίηση, ενώ στο βαμβάκι είναι μειωμένη. Όσο για τα 88 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της βασικής και αυτά δεν τα είδαμε. Ωστόσο, ο μεγάλος ταμπλάς ήρθε από τα οικολογικά σχήματα, όπου έχουμε έναν ερασιτεχνισμό άνευ προηγουμένου. Και το εξοργιστικό είναι πως στο υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ πανηγυρίζουν ότι έκαναν όλες τις πληρωμές», ανέφερε στην Agrenda ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Α. Σ. Αλεξάνδρειας Ημαθίας, προσθέτοντας πως «με όσους συναδέλφους έχω μιλήσει, εκφράζουν τα ίδια παράπονα».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda


Επικαλούμενος τη δική του απογοητευτική, όπως είπε, εμπειρία από τις πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο κ. Διαμαντόπουλος αποκάλυψε ότι η συνδεδεμένη βάμβακος που έλαβε ήταν μειωμένη κατά 800 ευρώ και πρόσθεσε πως παρότι το έψαξε, δεν μπόρεσε να καταλάβει το λόγο για τον οποίο υπέστη αυτή την περικοπή στην ενίσχυση. «Ενδεχομένως να είναι κάποιος έλεγχος, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη» σημείωσε και πρόσθεσε παράλληλα, πως «τη βιομηχανική τομάτα τη σακάτεψαν. Η συνδεδεμένη έπεσε στα 46 ευρώ το στρέμμα, από τα 82 ευρώ πέρσι και τα λεφτά δεν μπήκαν. Στο καλαμπόκι από τα 53 ευρώ έδωσαν 39 ευρώ το στρέμμα».

Μένεα πνέει η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών και σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα. «Μιλάμε για τον ερασιτεχνισμό σε όλο του το μεγαλείο. Μας έβαλαν κι αγοράσαμε, για παράδειγμα στα ροδάκινα, ωφέλιμα αρπακτικά και μας υποχρέωσαν να τα τοποθετήσουμε μέσα στο χειμώνα, οπότε πήγαν άχρηστα γιατί ο τετράνυχος το χειμώνα δεν υπάρχει», σημειώνει δηκτικά ο κ. Διαμαντόπουλος. Συμπληρώνει δε, πως «στις επιδοτήσεις που έλαβα από τα οικολογικά σχήματα είμαι σε ποσοστό 40% χαμηλότερα, συγκριτικά με το τί θα έπαιρνα εάν ίσχυε το πρασίνισμα». Ο έμπειρος παραγωγός υπογράμμισε πως τα παράπονα περισσεύουν στις τάξεις των αγροτών και με τις υπόγειες, όπως τόνισε, διαδρομές που φαίνεται να καταγράφηκαν από κάποια ΚΥΔ.

«Υπήρξαν κάποιοι έξυπνοι στα ΚΥΔ οι οποίοι γνώριζαν, δεν ξέρω πως, και έλεγαν δηλώστε οικολογικά βαμβάκια. Όσοι τους άκουσαν πήραν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς που πήγαμε με το γράμμα του νόμου, διότι δεν έγινε κανένας έλεγχος. Δηλαδή τί, θέλουν να μας κάνουν απατεώνες; Διότι με τον τρόπο τους πάνε να μας κάνουν απατεώνες. Ο κόσμος βράζει. Υπάρχει περίπτωση παραγωγού ο οποίος μόνο από αυτό κέρδισε περίπου 6.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι πήρα εγώ που ήμουν νόμιμος. Ένα μικρό ποσοστό αντιπροσωπεύουν εκείνοι που έλαβαν όσα έπρεπε να πάρουν. Εκτός από κάποιους βαμβακάδες και κάποιους τριφυλλάδες, που και καλά έκαναν βιολογικά τα χωράφια τους, όλοι οι άλλοι γκρινιάζουν ότι πήραν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν. Τα είχαμε πει στον κ. Αυγενάκη όταν τον επισκεφτήκαμε. Όλη η Ευρώπη έχει τρία οικολογικά σχήματα και εμείς εδώ έχουμε πολλαπλάσια. Για ποιο λόγο; Μας είπε πως ο στόχος μας είναι να το κάνουμε και εμείς. Όμως εκείνοι δεν είναι που σχεδίασαν τη νέα ΚΑΠ;», ανέφερε με αγανάκτηση ο παραγωγός.

Αγανακτισμένος με τα τερτίπια των μελετητών γύρω από τα οικολογικά σχήματα δηλώνει και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος από τον Α. Σ. Γιαννιτσών στην Πέλλα, καθώς όπως τονίζει οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν κι άλλα χρήματα. «Στην περίπτωσή μου για περίπου 300 στρέμματα, είχα πληρώσει 100 ευρώ προκαταβολή για να ανοίξουν τον κωδικό και τώρα αξιώνουν άλλα 280-290 ευρώ για να συνεχίσουμε στα βιολογικά. Και το ίδιο συμβαίνει με όλους, τους παίρνουν τηλέφωνο να πάνε να δώσουν επιπλέον χρήματα. Όλοι κοιτάνε πως θα πάρουν κάτι από τον αγρότη», είπε ο κ. Σιδηρόπουλος και ζήτησε και αυτός να μειωθούν τα οικολογικά σχήματα και να απλοποιηθεί το σύστημα.

Η ίδια κραυγή αγωνίας και από την Πελοπόννησο

Την ίδια αγανάκτηση για τις τελευταίες πληρωμές και πραγματική αγωνία για το επαγγελματικό της μέλλον, εκφράζει σε επικοινωνία της με την  Αgrenda και μια Νέα Αγρότισσα από την Πελοπόννησο η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Είμαι Νέα Αγρότισσα από το 2022 στη Μεσσηνία, ετών 31. Η οικογένεια μου και εγώ διατηρούμε 125 στρέμματα ελαιώνα με σχεδόν 3.000 δέντρα. Η μόνη μου έννοια κάθε μέρα είναι το κτήμα μου, αυτό κοιτάω και μόνο. Φέτος, κάναμε Μαύρο Πάσχα, καθώς πήραμε για τα οικολογικά σχήματα 406 ευρώ αντί για 1.200 ευρώ που περιμέναμε, ενώ η αμοιβή του γραφείου που μας έκανε τις αιτήσεις ήταν 197 ευρώ. Δηλαδή, το 48,5% του ποσού που καθυστερημένα μας καταβλήθηκε. Στα οικολογικά σχήματα, κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε, από κλαδέματα και ραντίσματα μέχρι τα ειδικά λιπάσματα. Επιπλέον, περιμέναμε κάποια υπόλοιπα από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που ποτέ δεν μπήκαν. Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, πληρωθήκαμε 287 ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για 2 γεμίσματα των μηχανημάτων που διατηρεί η οικογένεια μου.

Στο κομμάτι της βασικής ενίσχυσης, το 2021 ο πατέρας μου έπαιρνε 6.000 ευρώ ως άμεση ενίσχυση, ενώ εγώ με τα ίδια στρέμματα ελαιώνα έχω εισπράξει 1.800 ευρώ τον Οκτώβριο και 550 ευρώ το Δεκέμβριο, σύνολο 2.350 ευρώ.

Καλούσα μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ Καλαμάτας και Τρίπολης ασταμάτητα τις προηγούμενες μέρες ώστε να ενημερωθώ για το τι γίνεται και αν θα υπάρξει νέα πληρωμή. Παρά το δίκαιο που πιστεύω πως έχω, αντιμετωπιζόμουν λες ήμουν επαίτης χρημάτων όταν το μόνο που ζητάω είναι να καταλάβω γιατί δε λαμβάνω τα χρήματα που δικαιούμαι. Στη τελική τα χρήματα είναι κοινοτικά, έχουν την υποχρέωση να με ενημερώσουν. 

Μετά πάω και βλέπω τις υπουργικές ανακοινώσεις που στέκονται μόνο στο ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται και όχι το πως και πότε. Σκέφτομαι επίσης τις δεσμεύσεις του υπουργείου για επάρκεια εργατών γης, όταν οι λίγοι ξένοι εργάτες που είναι διαθέσιμοι στο Νομό είναι συνεννοημένοι και ζητούν 60 και 70 ευρώ μεροκάματο για 8ωρη απασχόληση, αφού πιστεύουν πως εμείς με το ελαιόλαδο βγάζουμε εκατομμύρια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υποχρεώνεται ο 67χρονος πατέρας μου να εμπλέκεται ενεργά σε εργασίες στον ελαιώνα, αντί να ξεκουράζεται μετά από 40 χρόνια αγροτικής ενασχόλησης, όπως κάθε άλλος πολίτης στις αστικές περιοχές.

Αναρωτιέμαι. Έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι πως δεν παρουσιάζουν συνοχή οι πολιτικές τους για τον αγροτικό τομέα; Πως εμείς οι λίγοι νέοι που διαδεχόμαστε την προηγούμενη γενιά δεν βλέπουμε το κράτος να μας αντιμετωπίζει ως επαγγελματίες αλλά ως είδος προς εξαφάνιση που απλά το συντηρεί για να μην καταρρεύσει δημογραφικά η ύπαιθρος;"

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2024 19:06Νίκος

Παραίτηση Μπαμπασίδη ΤΩΡΑ!!

Απάντηση

08-05-2024 18:49Αγανακτησμενος

Παντού ακούμε δεν μπήκε συνδεδεμένη υπάρχει πρωθυπουργός σε αυτή την χώρα να αναρωτηθεί τι στο διαλο λένε όλοι αυτοί αφού είναι όλοι απλήρωτοι που πήγαν τα 800 εκατομμύρια που πανηγύριζαν ότι έδωσαν ποιος τα πήρε θα μας πει κάποιος η είμαστε ακυβέρνητο καράβι το γνωστό πάμε και όπου βγει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

08-05-2024 15:00νικος

με τι σηροτροφια τι γινεται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα