Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

draghi_erdogan

«Είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από μια συμφωνία, αλλά αυτά τα βήματα είναι τα πιο δύσκολα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σχετικά με τις διεργασίες για συμφωνία που αφορά την υπό όρους διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

norway_gas_2

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σταματούν το ράλι τους την Τετάρτη καθώς τα συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ η Γερμανία έλαβε μέτρα για να διευκολύνει την έλλειψη εφοδιασμού της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - υποχωρεί έως και 7,9% στα 152 ευρώ τη μεγαβατώρα, ύστερα από πέντε ημέρες ανοδικής κίνησης.

jonson

Με κέρδη άνω του 1% κινούνται στην έναρξη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη 6 Iουλίου σε μια ανοδική αντίδραση μετά τις βαριές απώλειες της Τρίτης, με τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ezgif-2-146ec8f48a

Η Γαλλία θα απαγορεύσει από τον Οκτώβριο τη χρήση εμπορικών ονομασιών όπως «μπριζόλα» και «λουκάνικο» σε σύνθετες φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καταναλωτική σύγχυση σχετικά με τις μοντέρνες εναλλακτικές λύσεις κρέατος.

DOC-20220406-25270636-768x480

Ενώ αρχικά η Goldman Sachs είχε υποθέσει την πλήρη αποκατάσταση των ροών του Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, δεν το θεωρεί πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο και εκτιμά ότι πιο πιθανή είναι μία παρατεταμένη μειωμένη παροχή από τον αγωγό. Έτσι προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του φυσικού αερίου.

trapezes_3

Αδύναμη κερδοφορία και επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού παρά τη μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων διαπιστώνει πανευρωπαϊκά, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στην έκθεσή της για τους κινδύνους των συστημικών τραπεζών στην Ε.Ε.

photo-1580913428735-bd3c269d6a82-960x600-1-960x600-1-768x480_2

Μία από τις βασικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ζούμε κυρίως στην χώρα μας, εν μέσω τόσο της πανδημίας, όσο και του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, είναι ο πληθωρισμός, που απεικονίζει τον ρυθμό μεταβολής των τιμών σε ετήσια βάση.

energeiaki-eparkeia

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενεργειακή επάρκεια και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει την όλη κρίση έχοντας ισχυρά πλεονεκτήματα που της διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο επάρκειας, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

115497b420ca4c1eb5682462870fa327

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές διαδρομές για την ανάκτηση σιτηρών που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω του ποταμού Δούναβη, εάν δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσω των Στενών του Βοσπόρου στην Τουρκία.

Joelle_Elvinger

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αξιοποιήσει το δυναμικό των μαζικών δεδομένων για την ανάλυση και, στη συνέχεια, τον σχεδιασμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚAΠ) της ΕΕ, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετική του έκθεση.

kostas-skrekas_4

Aυξήθηκαν oι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να πιέσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη πλήττεται από τις περικοπές της Ρωσίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 2,7% τη Δευτέρα έπειτα από τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

oukrania_2

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη αξιοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυριών, όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού, για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισ. ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

energeia-reuma-gallia

Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 - 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης

nomura

Οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμά η Nomura, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και το αυξανόμενο κόστος διαβίωση ωθούν την παγκόσμια οικονομία σε συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

47_29

Κατά 28% θα χρειαστεί να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή πριν από το 2031 προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη σε τρόφιµα, εφόσον παράλληλα οι χώρες µε µεγάλο παραγωγικό αποτύπωµα στο πεδίο της γεωργίας επιδιώξουν και τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσµεύσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.

gas_pipe-Eastmed-fysiko_aerio

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.

image898_5957_

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς επόπτες; Για 12 χρόνια ήταν μια κάποια λύση. Η επώδυνη συνταγή για τη θεραπεία της ελληνικής οικονομίας ήταν δική τους. Οι ίδιοι επέβλεπαν σχολαστικά και την εφαρμογή της. Ο ασθενής έπρεπε απλώς να εκτελεί εντολές, αφού ο ίδιος δεν έφερε ποτέ στο τραπέζι μια δική του πειστική συνταγή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία