BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

sitira-sigomidi

Η υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών της ΕΕ, γνωστή ως MARS, αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις φετινές αποδόσεις των καλλιεργειών. Οι εκτιμήσεις για το μαλακό σιτάρι και την ελαιοκράμβη μειώθηκαν, ενώ θετικές προοπτικές παρουσιάζονται για κριθάρι και αραβόσιτο.

WJMKJ45F6BNQXP4VJXC6FONKXY

Η Ρωσία εντείνει την προσπάθειά της να ελέγξει ακόμη περισσότερο την κρίσιμης σημασίας βιομηχανία σιτηρών της, καθώς εντείνονται εκ νέου οι ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά. Μεγάλοι δυτικοί έμποροι, συμπεριλαμβανομένης της Cargill Inc. και της Viterra, αποχώρησαν από τη Ρωσία πέρυσι μετά την πίεση της κυβέρνησης να ανοίξει δρόμο για τις τοπικές εταιρείες. Τώρα, ακόμη και ο κορυφαίος ιδιώτης έμπορος της χώρας δυσκολεύεται να λειτουργήσει εν μέσω διαμάχης με το κράτος. Αυτό αφήνει την αγορά στα χέρια λιγότερων εταιρειών, που έχουν ή είχαν δεσμούς με το Κρεμλίνο.

A51E875F-0AC1-4FFB-9279-7B4E9692C386_cx0_cy17_cw87_w1080_h608_s

Στη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναρτήθηκε ο τροποποιημένος νέος κανονισμός για την ΚΑΠ 2023-2027, με τον οποίο αλλάζουν τα πρότυπα για τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Πρακτικές (ΚΓΠΚ) και ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.

petrelaio_main

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου οι παραγωγοί αναμένεται να συζητήσουν τη διατήρηση εθελοντικών περικοπών της παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.

raleigh-north-carolinacrabtree-valley-malllargestshopping-shopper-AN24C2__1___1_

Σε πρόσφατη έρευνά της η Oxford Economics (Μάιος 2024) σημειώνει ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει καθυστερήσει, ωστόσο δεν δείχνει να είναι ευάλωτη ώστε να εκτροχιαστεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Όπως σημειώνει, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τα τελευταία τρίμηνα ήταν υποτονική, με αύξηση 0,6% το 2023.

3759716c82ca33472697de249610ad63_XL

Σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της να διασκεδάζει τις ανησυχίες ότι μία τέτοια κίνηση πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

watermelon-exports-agronews

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η σεζόν για το καρπούζι και το πεπόνι, με τις εξαγωγές να κινούνται σε κανονικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και λαχανικών Incofruit Hellas, οι ποσότητες καρπουζιών, που κατευθύνθηκαν στην εξαγωγή αγγίζουν σχεδόν τους 51.000 τόνους , ενώ των πεπονιών τους 700 τόνους.

ee1

Το εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, όπως διαπιστώνει η τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ursula-von-der-leyen

Στα μισά του δρόμου βρίσκεται πλέον ο «στρατηγικός διάλογος» της ΕΕ με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την παρουσίαση ενός σχεδίου οράματος για τον κλάδο πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν σε διεθνή μέσα ότι οι αρμόδιοι δεν είναι ακόμη κοντά στον καθορισμό των συμφωνιών.

komision_9

Με την κοινή προσπάθεια για άμυνα και ασφάλεια να έχει ήδη δρομολογηθεί από τη σημερινή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη αποστολή της νέας Κομισιόν είναι να προχωρήσει τις συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ που είναι εξίσου απαραίτητο, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

116524280_m-910x521_2

Είτε πρόκειται για παπούτσια, τηλεοράσεις ή ράβδους χάλυβα, υπάρχουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας που μπορούν να δημιουργηθούν από τη συγκέντρωση της παραγωγής σε ένα μέρος του κόσμου, αρκεί να μπορεί κανείς να μεταφέρει τα αγαθά με ασφάλεια και φτηνά εκεί όπου θα καταναλωθούν.

eurovision-debate

Η οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η δημοκρατία, η μετανάστευση, η καινοτομία και η τεχνολογία, ήταν τα θέματα της πανευρωπαϊκής τηλεοπτικής αναμέτρησης των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ, που μεταδόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

electricity5_135

Άλλες τέσσερις φορές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Green Tank, είχε μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή εντός του 2023: για ένα οκταήμερο το διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, για 87 ώρες την περίοδο 1 – 5 Ιουλίου, για 64 ώρες από 7 έως 10 Ιουλίου και για 38 ώρες στις 20-21 Αυγούστου.

shutterstock_2416855283-800x450

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε το άρθρο 1 του νέου σχεδίου νόμου για τη γεωργική πολιτική, το οποίο καταργεί τους στόχους του 15% της γεωργικής γης για βιολογική γεωργία και του 8% για τα όσπρια. Αν και περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου, αυτοί οι στόχοι αποσύρθηκαν κατά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση στις 16 Μαΐου.

δει

Στην εξισορρόπηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει η ΔΕΗ, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις «αναταράξεις» που φέρνουν οι αρνητικές τιμές στην ενεργειακή αγορά.

fed_7

Την ανησυχία της Fed για την πορεία του πληθωρισμού, αποτυπώνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με τα μέλη της να δηλώνουν ότι δεν είχαν την απαραίτητη βεβαιότητα προκειμένου να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία