BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

agrotikh-politikh-EE

Πριν κάνει διάλειμμα για τις θερινές διακοπές, η επανεκλεγείσα για δεύτερη θητεία στην Κομισιον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα αυτών που θέλουν να στελεχώσουν την επόμενη ομάδα Επιτρόπων και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

2024-07-02T233103Z_2117690660_RC21K8A63NIA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-BIDEN-SLEEP-1720483040

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε στους συμπατριώτες του χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα· τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο προκειμένου να "σωθεί η δημοκρατία" στη χώρα και να δώσει τόπο σε "νεότερες φωνές".

Βασιλης-Ψαλτης_ΤΓΣ-scaled

Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την πορεία της Alpha Bank έστειλαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειος Ράπανος και ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24 Ιουλίου 2024 και η οποία ενέκρινε τη διανομή ποσού συνολικού ύψους €122 εκατ. για την καταβολή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση ύψους 3%.

businessdaily-bank-trapezes-trapeza_2

Διατήρηση, αν όχι αύξηση της κερδοφορίας τους σε σχέση με τα πολυετή υψηλά των δύο προηγούμενων χρήσεων, αναμένεται να πετύχουν οι ελληνικές τράπεζες την τριετία 2024 – 2026, ανεξάρτητα από το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ τους επόμενους μήνες.

h5n1

Η Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο νέες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών για το κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την επισήμανση των τροφίμων. Ωστόσο θέση για το ζήτημα θα λάβει εφόσον οι εν λόγω πρωτοβουλίες συγκεντρώσουν σε ένα χρόνο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης με ελάχιστους αριθμούς υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη.

GettyImages-1208909878-1000x667

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η προώθηση μιας συνεργατικής προσέγγισης και η συνεχής παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων είναι οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο τελευταίο σύνολο συστάσεων που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων για την Επισιτιστική Ασφάλεια (EFSCM). Οι συστάσεις αυτές στοχεύουν στον μετριασμό των κινδύνων και των τρωτών σημείων που απειλούν την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

eurobank-thumb-large_3

Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που έλαβε την έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκταμίευση της έβδομης (7ης) δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), έως ύψους €300 εκατ. πόρων, έχοντας εκπληρώσει τους προαπαιτούμενους στόχους, βάσει της Επιχειρησιακής Συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ισχύει σήμερα.

1689698114970_oil-aerio

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά , καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αποτιμούν την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, ενώ η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίζει κι αυτή τον ρόλο της.

w16-153149w2419314828761554

Αντίστροφη μέτρηση για την παροχή των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

mediadefaultimagestrapeza-ellados-800x533

Ακόμη ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που θέτει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν για το β’ τρίμηνο του 2024 οι τράπεζες, διανύοντας ένα 10ήμερο γεμάτο μόνο από θετικές ειδήσεις. Τα "αποκαλυπτήρια" των επιδόσεών τους για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, άλλωστε, συμπίπτουν χρονικά με την εκκίνηση - μετά από 16 χρόνια - της διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους τους, η έγκριση των οποίων "περνάει" αυτό το διάστημα από τις γενικές τους συνελεύσεις.

thumbnail_Eurobank_Ετησια_Γενικη_Συνελευση_2024

«Η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει η εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος, ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Τρίτη 23 Ιουλίου.

promo_landscape-of-the-douro-river-regionin-portugal-vineyard_simon-dannhauer_sshutterstock

Η Πορτογαλία υποφέρει από την υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, την απότομη αύξηση της παραγωγής το 2023 και την πτώση των εξαγωγών, οδηγώντας της να ζητήσει από την Κομισιόν για δεύτερη χρονιά την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία