
Σε µια ιδιαίτερα δυσµενή θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες καλλιεργητές βάµβακος ανά την Ελλάδα, έπειτα από έναν µήνα µε έντονες και συχνές µπόρες αλλά και υψηλές υγρασίες που διαδέχθηκε την περίοδο της σποράς.
Η καινοτομία, η αειφορία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν...
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το EXIREL® BAIT (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος, εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών & Δωδεκανήσου.
Ξεκίνησε η υλοποίηση του Έργου “GreekCert” για τη «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και Λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Γεωργίας» της Δράσης 2, του ΠΑΑ 2014-2020.
Η Syngenta Crop Protection και η FMC Corporation ανακοίνωσαν την Τρίτη 17 Μαΐου συμφωνία για να φέρουν στην αγορά μια πρωτοποριακή τεχνολογία για τον έλεγχο των ζιζανίων στην καλλιέργεια ρυζιού στην Ασία.
Η εξέλιξη του καιρού στο εναποµείναν τελευταίο… µίλι, µαζί µε τις τιµές είναι το µεγάλο ερωτηµατικό για τους παραγωγούς σιτηρών, λίγες µόλις εβδοµάδες πριν την έναρξη του φετινού αλωνιού, σε µια χρονιά που, έως τώρα τουλάχιστον, στις περισσότερες περιοχές η εικόνα είναι ικανοποιητική.
Η μελέτη της φυσιολογίας των φυτών και η συνεχής αναζήτηση ουσιών φυσικής προέλευσης επέτρεψαν στην εταιρεία Fertenia να δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα εξειδικευμένα στην αμπελουργία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των σημαντικών εξελίξεων στο χώρο της γεωργίας.
Νέα εργαλεία ακριβείας, έξυπνα λογισµικά και τεχνολογίες αιχµής, που βελτιστοποιούν τη διαχείριση των εισροών στο χωράφι, µειώνοντας το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωµα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν, από 5% έως 15%, κατά περίπτωση, την αποδοτικότητά τους, έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους και οι Έλληνες γεωργοί.
Μία σειρά από νέες αλλά και δοκιµασµένες ποικιλίες σε σκληρό και µαλακό σιτάρι αλλά και κριθάρι, τριτικάλες και βρώµη, είχαν την ευκαιρία να δουν και να αξιολογήσουν από κοντά όσοι βρέθηκαν στο καθιερωµένο πλέον «Field day» σιτηρών, στον Πλατύκαµπο Λάρισας που διοργάνωσε για 9η φορά η Fyto-animal services (F.A.S.).
Εκ παραδρομής γνωστοποίησε την διαδικασία έναρξης δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων η ΔΑΟΚ Πιερίας, με τις πληροφορίες του WineTrails από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναφέρουν πως η διαδικασία θα ξεκινήσει προς τον Αύγουστο.
Μια εξαιρετική εκδήλωση για το σκληρό σιτάρι διοργάνωσε η Produttori Sementi σε συνεργασία με την εταιρεία μας Μιχαήλ F.A.S., την Κ+Ν Ευθυμιάδης, την Alfa Seeds και την Agris στο Joist Innovation Center στη Λάρισα.
Η Syngenta Biologicals και η Unium Bioscience ανακοίνωσαν την Τρίτη 9 Μαίου τη συνεργασία τους για να φέρουν καινοτόμες λύσεις βιολογικής επεξεργασίας σπόρων με βάση το NUELLO® iN σε αγρότες σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Ο ΣΠΕΛ πρωτοπόρος για άλλη μια φορά πραγματοποίησε την πρώτη καταμέτρηση στα προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τα μέλη του ΣΠΕΛ.
Η σεπτορίωση (Septoria spp.) προσβάλλει τα φύλλα της φιστικιάς, δημιουργώντας και στις δύο επιφάνειες πολυάριθμες, μικρές, μαύρες κηλίδες.
Αυξημένες καταγράφονται οι συλλήψεις ακμαίων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο παγίδευσης των μεσοπρώιμων περιοχών του νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την φυτοϋγειονομική πιστοποίηση των εξαγωγικών φορέων που θέλουν να εξάγουν νωπούς καρπούς ακτινιδίων κατά την εξαγωγική περίοδο 2023-2024, στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ταϊλάνδη, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μάϊου 2023.
«Τα πράσινα επαγγέλματα» είναι η νέα τάση. Αλλά και τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα μπορούν να γίνουν πιο «πράσινα» δηλώνει σχετικά με αυτόν τον οδηγό, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Αργυροπούλου.
Από το 2014 στη χώρα μας, η Σφήκα της Καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu), αποτελεί έναν σημαντικό εχθρό στην καλλιέργεια της καστανιάς, εμποδίζοντας την ομαλή ανάπτυξη των δέντρων και διαταράσσοντας την παραγωγικότητά τους, μέσω του σχηματισμού των κηκίδων στους βλαστούς και στα φύλλα.
Σε λειτουργία έχει τεθεί η εφαρμογή του mybusinesssupport για την επιστροφή του κατά αποκοπή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που επιβαρύνει τις αποκτήσεις αγαθών και λήψεις υπηρεσιών (εισροές) σε αγρότες που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ.
Υποκείµενα και ποικιλίες που διευκολύνουν τη διαµόρφωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε χαµηλό ύψος, προκρίνονται ως αδιαµφισβήτητη επιλογή της επόµενης µέρας στο συγκεκριµένο κλάδο, µε στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ευκολότερη ενσωµάτωση των νέων τεχνολογιών, των περιορισµό των αναγκών σε εργατικά χέρια, τη συγκράτηση στα κόστη παραγωγής, την αύξηση των αποδόσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.