BACK TO
TOP

Farming

xefyllisma-2

Αυξημένη είναι αυτή την περίοδο η δραστηριότητα της ευδεμίδας στους μεσοπρώιμους και όψιμους αμπελώνες της Κρήτης, καθώς πολύ δυναμικοί είναι και οι πληθυσμοί από τζιτζικάκι. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συνιστούν οι καλλιέργειες να είναι πάντα καλυμμένες ενώ, όπου κρίνεται απαραίτητοι να διενεργούνται οι κατάλληλοι ψεκασμοί.

722237

Η επικάλυψη των ελαιοκαλλιεργειών με φυτικά υπολείμματα κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοφιλία μεταξύ των αγροτών, μιας και μειώνει τόσο την ανάγκη για μέτρα ελέγχου των ζιζανίων όσο και τις απώλειες εδάφους και θρεπτικών συστατικών.

kausonas-nera-stous-kampous

Εκρηκτική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, με αφορμή τη διαχείριση του νερού, καθώς οι συνθήκες καύσωνα μεγαλώνουν τις απαιτήσεις της αγροτικής παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή η παρατεταμένη ξηρασία περιορίζει τη στάθμη στους ταμιευτήρες και στα αρδευτικά δίκτυα.

mistikakipou-lipansielias-1024x512

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ελιά κοντά ή πάνω από 40 βαθμούς, ακόμη και για λίγες ώρες ή ημέρες, προκαλούν έντονες φυσιολογικές αντιδράσεις του φυτού που είναι κρίσιμες για την παραγωγικότητα, όπως διαπιστώνει έρευνα.

adhfagos-mavros-skwros

Συναγερμό έχει σημάνει σε χωριά των Σερρών η απρόσμενη εμφάνιση ενός μαύρου σκουληκιού, που προσβάλλει με μεγάλη ταχύτητα την καλλιέργεια του ρυζιού, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στα χωράφια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια ήπια περιστατικά εντοπίστηκαν και στη Βαλμάδα και τη Βραχιά στη δυτική Θεσσαλονίκη.

sy-090724-1080x1080_2

Η Syngenta ως «Ασημένιος» χορηγός του 20ου Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουλίου 2024. είχε τη δυνατότητα συμμετοχής, παρουσιάζοντας νέες λύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βιολογικό της πορτοφόλι, εστιάζοντας στο πώς τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς την «Αναγεννητική Γεωργία».

p1bp8mktqp1ida1itn6191t2q1ph21

Σε υγρές και δροσερές περιοχές και ιδιαίτερα όταν οι ράγες είναι τραυματισμένες από διάφορα αίτια ελοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του βοτρύτη. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων καλούν τους παραγωγούς στη διενέργεια προληπτικών ψεκασμών με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

klhma

Από αρχές Ιουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Αχαΐας, με τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας να καλούν τους παραγωγούς για τακτικούς ελέγχους και διενέργεια επεμβάσεων, τηρούμενων φυσικά των ορίων από τον τρύγο.

mistikakipou-kaolinis-fisiko-proion

Εναλλακτικές ενώσεις έναντι των παραδοσιακών συνθετικών χημικών εντομοκτόνων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ελαιοκαλλιεργητών, χάρη στην αποτελεσματικότητά και την απλότητα της χρήσης τους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, όπως διαπιστώνει έρευνα.

bactrocera_dorsalis

Η επιβεβαίωση της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έχει θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας. Σε περίπτωση ενδεχόμενης εμφάνισης ή ύποπτων συμπτωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές της περιοχής.

ΚΥΚΛΟΣ

Σύσσωμο το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ καλούν την πολιτεία να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα επιτρέψουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, όπως φάνηκε στη συνέντευξη τύπου της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με κεντρικό σύνθημα «Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!».

diabrotica-entomo-kalampoki

Ενεργή παραμένει η παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου Διαβρώτικα με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και τη συγκομιδή από τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας. Οι γεωπόνοι με γεωργική προειδοποίηση καλούν τους παραγωγούς να μην προβούν σε ψεκασμούς αυτή την περίοδο, ωστόσο να διασφαλίσουν επάρκεια αρδευτικού νερού για τις καλλιέργειές τους.

ELIA-1024x576

Ιδιαίτερα αυξημένες συλλήψεις ακμαίων μαργαρόνιας καταγράφονται στο δίκτυο παγίδευσης των ελαιώνων της Κρήτης, ενώ διαπιστώνονται και διάσπαρτες ξηράνσεις κλαδίσκων από ξυλοφάγα έντομα. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς σε τακτικούς ελέγχους και επεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.

Tsiaras-485x360

Έναν τετραπλό στόχο για την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, καθώς και την παραγωγή ποιοτικά καλών και περισσότερων τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, προέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 20ουΔιεθνούς Συνεδρίου Φυτοπροστασίας, που γίνεται στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι η επένδυση στη γνώση μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

20181128-143723-GS-CottonBoll-1

Λίγο πριν την έναρξη της άνθησης βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας με τα ωφέλιμα έντομα να βρίσκονται «σε φόρμα» λίγο πριν την δεύτερη πτήση του πράσινου σκουληκιού. Οι ειδικοί της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας καλούν τους παραγωγούς να απέχουν από άσκοπους ψεκασμούς την παρούσα περίοδο ώστε να προστατέψουν τους «συμμάχους» κατά του πράσινου σκουληκιού.

karidia

Η πτήση της 2ης γενεάς του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συλλήψεων. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καλούν τους παραγωγούς για τακτικούς ελέγχους και ψεκασμούς που στοχεύουν τις νεαρές προνύμφες, πριν αυτές εισέλθουν στον καρπό.

DSC_4376

Ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας EUCOTTON και της πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας ευρωπαϊκού βαμβακιού διοργανώθηκε στις 27 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη και στο ξενοδοχείο Porto Palace. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA), συγκέντρωσε περισσότερους από 80 συμμετέχοντες από πάνω από 65 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης βάμβακος, με έμφαση στα στάδια της τελικής επεξεργασίας υφάσματος και παραγωγής ρούχων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία