BACK TO
TOP

Farming

IMG_1930-1080x675-1

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς. Αυτή τη φορά, παρεμβαίνει για ένα από τα 17 «απαραίτητα» στοιχεία που χρειάζεται το ακτινίδιο τόσο για το μέγεθος όσο και για την ποιότητα του καρπού και ονομάζεται ασβέστιο.

Gotham-Greens-greenhouse

Η εποχή της καινοτομίας και της τεχνολογίας φέρνει αλλαγές σε όλους τους τομείς και η γεωργία δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Το ευρωπαϊκό έργο «Next Generation Training on Intelligent Greenhouses (NEGHTRA)», ανοίγει νέους δρόμους για τον αγροτικό κλάδο, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους αγρότες τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να μετατρέψουν τα θερμοκήπιά τους σε μονάδες υψηλής τεχνολογίας.

exirel-bait

Το καινοτόμο εντομοκτόνο Exirel® Bait, της FMC Ελλάς αποτελεί πλέον μία νέα και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά, του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, που προκαλεί ζημιές ανυπολόγιστου κόστους.

ακτινιδια-Νεα-Ζηλανδια

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς. Αυτή τη φορά, παρεμβαίνει από τον παλιό Μυλότοπο Γιαννιτσών για τα προβληματικά κτήματα ακτινιδίων.

bayer-sinergasia-nominos

Η εταιρεία Bayer Ελλάς και η Νομικός ΑΕ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, στο πρόγραμμα Food Chain Partnership για την βιομηχανική ντομάτα. Με επίκεντρο τους παραγωγούς και τις ανάγκες της αλυσίδας τροφίμων, το πρόγραμμα ξεκίνησε την καλλιεργητική σεζόν 2023 σε τρεις περιοχές τις Θεσσαλίας- Χάλκη, Ζάππειο και Φάρσαλα θέτοντας τις βάσεις για εξέλιξη με μακροχρόνια οφέλη.

oikotourismos-kentriki

Οι καιρικές συνθήκες, τοπικές βροχοπτώσεις και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, που επικράτησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας ευνόησαν την εμφάνιση του περονόσπορου σε ορισμένα αμπέλια, ιδίως σε όσα βρίσκονται σε πιο υγρές και σκιερές θέσεις. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων συστήνουν τακτικούς ελέγχους και ψεκασμούς για περονόσπορο και ωίδιο.

psekasmos

Μετά από ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας κοινοποιεί - επισυναπτόμενη - έκδοση (27/5/2024) του πίνακα με τα χημικά (συνθετικά) εντομοκτόνα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών – στόχων στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

How-to-Harvest-Citrus-Fruits__1_

Σημαντική αύξηση του πληθυσμού εμφανίζει η μύγα της Μεσογείου σε όλες τις περιοχές του δικτύου παγίδευσης όπως διαπιστώνουν σε σχετική γεωργική προειδοποίηση οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Elaionas_2

Σημαντική αύξηση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες η καρπόβια γενιά του πυρηνοτρήτη στις πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπως διαπιστώνουν με γεωργική προειδοποίηση οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης.

texnikes-eksupnhs-sporas

Μια ψηφιακή πλατφόρµα γεωργίας ακριβείας, υπολογισµού άνθρακα, εκτίµησης παραγωγής και βιώσιµης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, προσφέρει σε πάνω από 2.000 παραγωγούς κριθαριού σε όλη την Ελλάδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα πλαίσια του προγράµµατος Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά».

vamvaki

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

depositphotos_170365116-stock-photo-small-apple-fruits-hang-in-transformed-1-1024x576

Σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται οι παραγωγοί όσον αφορά εχθρούς και ασθένειες των μηλοειδών όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου με γεωργική προειδοποίηση. Συστήνεται η προστασία των καλλιεργειών με κατάλληλα μυκητοκτόνα και τακτικοί έλεγχοι.

uvridismos-sto-sitari

Στα σηµαντικά οφέλη που υπόσχεται ο υβριδισµός σιταριού ο οποίος µπορεί να προσδώσει άλλη δυναµική στην καλλιέργεια, επικεντρώθηκε η καθιερωµένη πλέον «Field Day» σιτηρών που διοργάνωσε για 11η χρονιά η εταιρεία Fyto-animal services (F.A.S.) στις 16 Μαΐου στον ιδιόκτητο πειραµατικό αγρό της, στον Πλατύκαµπο Λάρισας. Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκάλεσαν στους παρευρισκόµενους, οι νέες προεµπορικές ποικιλίες που παρουσιάστηκαν, µε τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να τις συγκρίνουν µε τις ήδη γνωστές ποικιλίες της F.A.S. σε ανάπτυξη κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

rodakina-4

Πολλά διαφορετικά διασυστηματικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των ιών, επηρεάζουν τα πυρηνόκαρπα, προκαλώντας ασθένειες με δυσμενείς επιπτώσεις στους οπωρώνες παγκοσμίως, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Π.Ε. Ημαθίας. Η σημασία των ασθενειών που προκαλούνται από αυτά τα παθογόνα στην υγεία των δέντρων, στο σχήμα και στην ποιότητα των καρπών, επιβάλλουν τη διαρκή επαγρύπνηση των καλλιεργητών.

30

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πτήση της ευδεμίδας στις αμπελουργικές περιοχές της Καβάλας ενώ την περίοδο αυτή διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των ωοτοκιών και της πίεσης προσβολής των σταφυλιών στο νησί της Κρήτης, ιδιαίτερα από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ζώνη. Οι γεωπόνοι σύμφωνα με γεωργική προειδοποίηση καλούν τους παραγωγούς για τακτικούς ελέγχους και διενέργεια ψεκασμών από το σούρουπο και μετά.

Yara-hellas-lipansh

Η εντατικοποίηση της γεωργίας με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων των εκτατικών καλλιεργειών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη χρήση των λιπασμάτων. Η ανάπτυξη παραγωγικότερων γενοτύπων στο βαμβάκι, απαιτεί πρακτικές διαχείρισης λιπάνσεων με κυριότερο σκοπό την αποδοτικότερη κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά στοιχεία.

peach-leaf-curl-disease

Συστηματική παρακολούθηση ειδικά σε ροδακινιές με ιστορικό προσβολών συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, μιας και αυξάνονται οι συλλήψεις από φυλλοδέτη και ανάρσια στο δίκτυο φερομονικών παγίδων.

Vehnapelto_6

Η κρατική εταιρεία της Αυστραλίας InterGrain ξεκίνησε να καλλιεργεί εκατοντάδες γονιδιακά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού σε μια προσπάθεια να βρεθούν ποικιλίες που θα αποδίδουν τουλάχιστον 10% μεγαλύτερες σοδειές από τις συμβατικές, ενώ θα είναι παράλληλα πιο θρεπτικές και με λιγότερη ανάγκη για νερό, λιπάσματα και χημικές ουσίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία