BACK TO
TOP

Προϊόντα

sklhro-ioulios

Φιλότιµες... προσπάθειες να εκτροχιάσουν τον οικονοµικό σχεδιασµό όλων καταβάλλουν οι Tούρκοι εξαγωγείς, οι οποίοι όµως δείχνουν να κρατούν µια πιο σκληρή διαπραγµατευτική στάση σε σχέση µε πέρυσι, κρατώντας φέτος τα 320 ευρώ ο τόνος ως τιµή εξαγωγής στο σκληρό σιτάρι από τα λιµάνια τους. Μάλιστα, υπάρχει και η άποψη πως από τη στιγµή που οι Ιταλοί τσίµπησαν το «δόλωµα» και χτίζουν συνεργασίες µε τους Τούρκους, τότε εκείνοι θα δοκιµάσουν σταδιακά να ανεβάσουν τις τιµές για να αποτιµήσουν το πραγµατικό τους εκτόπισµα.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής ακολουθούν τη γενικότερη παγκόσµια πίεση τιµών στο σκληρό και όχι µόνο. Ενώ πριν κάποιες εβδοµάδες οι Ιταλοί αγοραστές αγόραζαν στα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, πλέον ενδιαφέρονται µόνο στα 290 ευρώ ο τόνος FOB, επίπεδα που δεν ικανοποιούν τους εξαγωγείς. Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού ακούγεται το εύρος 25 έως 28 λεπτά το κιλό, µε το πάνω όριο να αντιστοιχεί στα συµβολαιακά σιτάρια.

katw-apo-30-lepta-to-sklhro

Σε δύσκολη εξίσωση για όλους διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες η αγορά στο σκληρό σιτάρι, καθώς μέχρι στιγμής η ελληνική τιμή εξαγωγής δεν καταφέρνει να σπάσει ανοδικά τα 310 ευρώ ο τόνος, καθώς οι Τούρκοι βγαίνουν όλο και πιο δυνατά στην ιταλική αγορά με προσφορές από 10-20 ευρώ ο τόνος κάτω από το πλαφόν τιμής εξαγωγής που έθεσε 12 Ιουνίου η δικιά τους Αρχή Σιτηρών (ΤΜΟ), στα 335 ευρώ ο τόνος.

papadogianis_M_3_5

Στις αρχές της εβδοµάδας το βαµβάκι σηµείωσε χαµηλό 3,5 ετών, κυρίως λόγω της πεποίθησης πως οι παραγωγές σε βασικές χώρες δείχνουν δυνατές οπότε και παγκοσµίως για τη νέα σεζόν τα βαµβάκια θα είναι επαρκή, αναλογικά µε την παγκόσµια ζήτηση.

30-lepta-sklhro

Εβδοµάδα εξελίξεων η τρέχουσα για την εγχώρια αγορά σκληρού σίτου καθώς από τη µία αναµένεται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά «επωνύµως» το ελεύθερο εµπόριο, ενώ από την άλλη η συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου στη Φότζια θα δώσει σε µεγάλο βαθµό το πρόσηµο στις µεταβολές των δικών µας τιµών από τον Ιούλιο. Άλλωστε οι δύο αγορές είναι στενά «συνδεδεµένες».

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι ποιότητες είναι σαφώς καλύτερες από τις περσινές και οι αποδόσεις σχετικά ικανοποιητικές. Οι τιµές δυστυχώς ακολουθούν την ανάποδη πορεία και είναι αδύναµες, µε την εξαγωγή να βρίσκεται µεταξύ 290-300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Οι Ιταλοί για την ώρα δεν δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν τις προσφορές τους, ενώ οι τοπικοί έµποροι θεωρούν ασύµφορες αυτές τις τιµές όταν δεν γνωρίζουν το κοστολόγιο τους.

sitira-times-20-6

Στο στέρεο έδαφος της Φότζια πατάει πλέον η συζήτηση για τα 30 λεπτά και άνω για το ελληνικό σκληρό σιτάρι, με το ιταλικό κέντρο εμπορίας να δίνει στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου τιμή στα 342 ευρώ ο τόνος για τα συμβόλαια στη πρώτη ποιότητα, σε έναν βηματισμό παράλληλο με το 2023.

021_PSE_EUCotton

Η βιωσιμότητα και ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού αναδείχθηκαν στην Phygital Sustainability Expo 2024, τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, όπου η πρωτοβουλία EUCOTTON παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό, ενώ επίκειται ειδική εκδήλωση για μεγάλα brands στο Μιλάνο τον Ιούλιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας καλούνται να συμμετέχουν στην 1η συνάντηση για την παρουσίαση του EUCOTTON & της δυνατότητας παραγωγής 100% ιχνηλατίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου.

sklhro-agora-30-lepta

Χτίζεται το «3» µπροστά για την τιµή στο σκληρό σιτάρι. Ήδη καταχωρούνται οι πρώτες πράξεις που θέλουν γνωστή εµπορική οικογένεια των Φαρσάλων να αγοράζει µε 30 λεπτά και στο χέρι, «σπάζοντας» επί της ουσίας τη «γραµµή µαζινό» των µεγάλων εµπορικών επιχειρήσεων που επιµένουν να παραλαµβάνουν ανοιχτά και να µην αναρτούν τιµή ηµέρας.

times-eksagwgh-sklhro

Πράξεις στο σκληρό σιτάρι με 30 λεπτά κλειστά στο χέρι του παραγωγού, άρχισαν να γίνονται στο θεσσαλικό κάμπο, με γνωστή εμπορική επιχείρηση των Φαρσάλων να προσφέρει σήμερα αυτή την τιμή με άμεση εξόφληση.

Barley_harvest

Το σύνολο της φετινής παραγωγής και στην προσυμφωνημένη τιμή των 23 λεπτών ανά κιλό που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά, θα απορροφήσει και φέτος η ΒΕΡΓΙΝΑ από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας.

times-sklhro-sitari-iounios_2

Στη μεθοδευμένη άρνηση του εγχώριου εμπορίου να ανακοινώσει φέτος τιμή για το σκληρό σιτάρι, σκοντάφτει η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, με την επίσημη πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια, σε πείσμα των νόμων που ψηφίζονται κάθε τόσο από τη Βουλή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν σε εναρμονισμένη πρακτική τιμών και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

times-sklhro-iounios-arxes

Πιο σύνθετο από κάθε άλλη φορά µοιάζει αυτές τις µέρες το παιχνίδι της αγοράς στο σκληρό σιτάρι, όπου οι παραγωγοί έχουν µεν τη δύναµη στα χέρια τους, ωστόσο το εµπόριο βρίσκει τον τρόπο να κάνει τα δικά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία