BACK TO
TOP

Προϊόντα

13_25

Με τα χίλια ζόρια κρατάει τα 71 σεντς ανά λίµπρα το βαµβάκι στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο ένας µετά τον άλλον οι παράγοντες που θα µπορούσαν να δώσουν ανοδική πνοή σε µια δύσκολη συγκυρία, ατονούν. Στα ελληνικά δεδοµένα, αυτό σηµαίνει πως το βαµβάκι βρίσκεται πλέον στο όριο των 50-51 λεπτών το κιλό τιµή χωραφιού, που µαζί τα επιµέρους πριµ των 3 έως 8 λεπτών -στη Βόρεια Ελλάδα, σηµαίνει πως οι περισσότεροι παραγωγοί σήµερα µπορούν να φιξάρουν στο εύρος 53 µε 57 λεπτά το κιλό.

thumbnail_bambaki_2806

Υπήρχαν εποχές που το βαµβάκι µαζεύονταν αποκλειστικά µε το χέρι µε ξένες ύλες το πολύ 3%. Οι γιαγιάδες µας το πήγαιναν στο λαναριστήριο για να κάνουν την εκκόκκιση, στην συνέχεια νήµα µε το αδράχτι, βάψιµο και στον αργαλειό ύφαιναν και έφτιαχναν ρούχα που διατηρούνται αναλλοίωτα µέχρι σήµερα. Μετά ήρθε η εκµηχάνιση, τα µεγάλα εκκοκκιστήρια και οι βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές τύπου PICKER που µάζευαν το ξακουστό Ελληνικό βαµβάκι µε αποδεκτό ποσοστό ξένων υλών έως το πολύ 10%.

36_pin_84

Με πρωταγωνιστή, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, τις µακρύσπερµες ποικιλίες και τις άλλοτε περιζήτητες µεσόσπερµες να έπονται ως προς το ενδιαφέρον της αγοράς, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η εµπορική σεζόν 2024-2025 για το ελληνικό ρύζι, που περιµένει το σήµα από την Ιταλία για να αρχίσει να διαµορφώνει εικόνα και στο επίπεδο των τιµών, µε την ελπίδα πως αυτές θα κινούνται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα ήθελαν τουλάχιστον ένα ξεκίνηµα της εµπορικής σεζόν µε αφετηρία τις περσινές τιµές, όταν τα µακρύσπερµα έκλεισαν µε 54 λεπτά, οι Καρολίνες µε 65 λεπτά και τα µεσόσπερµα µε 43 λεπτά.

agora-sklhrou-oktomvrhs

Λίγο από δω λίγο από κει, το τελευταίο δίµηνο η αγορά σκληρού σίτου στη Μεσόγειο έχει κερδίσει σχεδόν 20 ευρώ ο τόνος, νούµερο που ακόµα δεν έχει µετακυλήσει όπως ίσως θα έπρεπε στον παραγωγό, ο οποίος συνεχίζει να φιξάρει µε 23 και 24 λεπτά το κιλό ανά περιοχή ακόµα και για την πρώτη ποιότητα.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή έπιασε τα επίπεδα των 290 ευρώ ο τόνος για καλές ποιότητες και σηµειώθηκαν νέες πωλήσεις προς την Ιταλία.

vamvaki-times-oktomvrios

Mένει στο παιχνίδι το βαµβάκι για µια ευκαιριακή άνοδο προς τα 80-85 σεντς, παρά τα αποθαρρυντικά σηµάδια που δείχνει η κατανάλωση. Η ελπίδα συντηρείται σε µεγάλο βαθµό από το µπαρουτιασµένο γεωπολιτικό σκηνικό που µπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού µέσα σε µια νύχτα. Επίσης, η ιδέα και µόνο µιας τέτοιας σύγκρουσης τροφοδοτεί µε πολύτιµα σεντς τις τιµές διεθνώς και ισοφαρίζει τις «αρκούδες» λόγω µειωµένων εξαγωγών.

thumbnail_kalampoki_site

Αντανακλαστικά προσαρμογής στα καινούρια δεδομένα στο χωράφι επιδεικνύουν οι τιμές καλαμποκιού. Από το γύρισμα της εβδομάδας ξεκίνησαν να καταγράφονται κάποιες πράξεις στα 23 λεπτά το κιλό τόσο στην Κεντρική όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ παρόμοια ελαφρά ανοδική πορεία καταγράφει και το εισαγόμενο σπυρί, στα 21 με 22 λεπτά το κιλό στα λιμάνια του Βόλου, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης.

who_we_are

Χαμηλότερες των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι σφραγισμένες προσφορές που είχε στα χέρια της το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ορεστιάδας για τους 35.000 τόνους άριστο σκληρό σιτάρι που αναπαύονταν στα σιλό της. Τελικώς, οι ιθύνοντες αποφάσισαν μετά από αρκετή σκέψη να αποδεχτούν την προσφορά της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στο επίπεδο των 278 ευρώ ο τόνος, ή αλλιώς στα 26 λεπτά καθαρά στη τσέπη του παραγωγού.

231321312__1_

Τις καλύτερές της μέρες δείχνει να περνάει η ρυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, η διαχείριση και οι αποδόσεις της οποίας την κάνουν να φιγουράρει στην κορυφή των εκτατικών καλλιεργειών, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους 4.500 περίπου αγρότες που την υποστηρίζουν να επενδύουν με αποφασιστικότητα στο προϊόν που λέγεται ρύζι.

diagonismos-Algerias-parateinei-skliro

Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024, έβγαλε ξανά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας. Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος διαγωνισμός για τα κορυφαία στάρια της Ένωσης έγινε 17 Ιουλίου, όταν και κατέστη άγονος, αφού η τελική προσφορά για 265 ευρώ ο τόνος δεν ικανοποίησε την διοίκηση του συνεταιρισμού.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική γορά σκληρού σίτου η πρόσφατη αγορά της Τυνησίας ταρακούνησε ελαφρώς την τοπικά αγορά, µε τις τιµές εξαγωγής να κυµαίνονται λίγο πάνω από τα 285 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

Cotton_harvest_on_the_South_Plains_near_Lubbock__Texas__A_boll_buggy_dumping_cotton_into_a_module_builder___25090971576_

Σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που μπορεί να υποστηρίξει σήμερα η φυσική αγορά παίζουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σε ένα στενό εύρος 73 με 75 σεντς. Μετά το πρώτο κύμα ευφορίας που έφερε η έκθεση USDA και ο τυφώνας Francine, έρχεται πλέον η ώρα για ρεαλισμό, με τους αναλυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να εμφανίζονται μπερδεμένοι αναφορικά με τα περιθώρια ανόδου.

thumbnail_sitari_site_25-09

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν 9 ολόκληρες εβδομάδες πριν αρχίσει να αποτυπώνεται δειλά δειλά στο χαρτί αυτό που η αγορά έβλεπε από αρχές Αυγούστου, δηλαδή πως στα μέσα της σεζόν έρχεται ένα καλύτερο (και βιώσιμο) επίπεδο τιμών στο σκληρό σιτάρι.

thumbnail_Screenshot_2022-04-05_at_20_55_27

Υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία, «έκαψαν», εν πολλοίς, στην πράξη την απόφαση των μεταποιητών να βελτιώσουν, κατά επιπλέον 7 λεπτά το κιλό, την τιμή του προϊόντος για τη φετινή παραγωγή ηλίανθου, που εξελίσσεται σε δύσκολη χρονιά για όσους επέλεξαν την καλλιέργεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία