Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προϊόντα

122189425_2731379933741605_4634551467843540740_o_2

Μπροστά στο φάσμα μιας καλλιεργητικής σεζόν μειωμένων αποδόσεων  κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι παραγωγοί χειμερινών σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ακόμη και σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν χέρσα.

22-35_pin__2_

Έµπρακτη στήριξη από το εµπόριο ανέµεναν φέτος οι καπνοπαραγωγοί Πιερίας µήπως και σηκώσουν λίγο κεφάλι, µετά από δύο ζηµιογόνες χρονιές, αλλά οι µεταποιητές αντί να «βάλουν πλάτη» όπως φέρονται να υποσχόταν, µάλλον τους τη… γυρίζουν, προκαλώντας αντιδράσεις. Η ψυχρολουσία ήρθε στα ζυγίσµατα των ποιοτικών «πάνω χεριών» της τοπικής ποικιλίας «Κατερίνη», που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο κι έχει να κάνει µε τις τιµές που έχει αρχίσει να πληρώνει η µεταποίηση, οι οποίες είναι από 5 έως και 10 λεπτά χαµηλότερες από ό,τι πέρυσι, µε το επιχείρηµα ότι δεν ευνοεί το διεθνές περιβάλλον.

424

Μια τάση µε διάρκεια εντοπίσουν οι αναλυτές της αγοράς σκληρού σίτου, στην ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο διάστηµα το εµπόριο. Μπορεί λοιπόν την εβδοµάδα που πέρασε να µην σηµειώθηκαν εξελίξεις άξιες αναφοράς στην ελληνική αγορά, που διατήρησε τις τιµές εξαγωγής πέριξ των 275 ευρώ ο τόνος για µέτριες ποιότητες, ωστόσο οι πράξεις αυτές κρατάνε ακόµα ένα ενδιαφέρον που µεταφράζεται σε τιµή αποθήκης παραγωγού πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα.

papadogianis_M_3_8

Η πρόσφατη έκθεση προσφοράς/ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας USDA χαρακτηρίστηκε ως πτωτική για τις τιµές, καθώς ενώ οι αναλυτές περίµεναν µείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ κατόπιν των παλαιότερων τυφώνων, τελικά ανακοινώθηκε µικρή αύξηση. Αυτό άσκησε πίεση στις χρηµατιστηριακές τιµές, οι οποίες όµως βρήκαν στήριξη στα θετικά νέα για το εµβόλιο κατά του κορωνοϊού.

22-35_18

Σε µια διαδικασία ανάκαµψης βρίσκεται το βαµβάκι, µε τη φυσική αγορά σε διεθνή κλίµακα να επιχειρεί επανεκκίνηση, όσο χρηµατιστηριακά τα καλά νέα από την προοπτική αποτελεσµατικού εµβολίου παρασέρνουν στην άνοδο τις αξίες των συµβολαίων.

tosilosimera

Στα 25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό εξακολουθούν να πληρώνονται στη χώρα μας τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η λίστα της Φότζια ενισχύεται συνεχώς, κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άλλα 8 ευρώ, με καλής ποιότητας να πιάνουν τα 308 ευρώ ο τόνος.

21_pin_10

Με τιµή 10 λεπτά περίπου πάνω από πέρυσι και ζήτηση ιδιαίτερα έντονη τόσο από το εξωτερικό (Βαλκάνια και Ιταλία) όσο και από την εσωτερική αγορά, προχωρά αυτές τις ηµέρες η συγκοµιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβελίνες.

22-35__3_

Τιµολόγια στα 40 µε 41 λεπτά το κιλό για το σύσπορο κόβουν στους βαµβακοπαραγωγούς οι εκκοκκιστές το διάστηµα αυτό, µε τη δραστηριότητα της ελληνικής βιοµηχανίας να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδοµάδες, υποκινούµενη από τη µεταβλητότητα των διεθνών χρηµαταγορών. Συγκεκριµένα, έπειτα από τη διόρθωση που υπέστη η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος στα τέλη Οκτωβρίου, που έφτασε στα 68 σεντς ανά λίµπρα, αρκετοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, φοβούµενοι περαιτέρω διόρθωση. Σε αυτό το κλίµα ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές εξαγωγές.

36_16

Ζωηρή παραμένει η ζήτηση για το ελληνικό ακτινίδιο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής συγκομιστικής περιόδου που έχει βάλει τις βάσεις να είναι μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών, σε σχέση με την εμπορική πορεία του προϊόντος. Στο «παιχνίδι» εκτός από τους πολλούς Ιταλούς εμπόρους, έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι Έλληνες που θέλουν να αποθεματοποιήσουν σε ψυγεία.

22-35_pin_6

Αυλαία ρίχνει αυτές τις ηµέρες το φετινό αλώνι στο ελληνικό ρύζι µε τα µηνύµατα να κρίνονται ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, τόσο από τις µέσες στρεµµατικές αποδόσεις, όσο και από τη ζήτηση στην αγορά. Ήδη οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» εµπορικές πράξεις της σεζόν 2020-2021, που έχουν κλειστεί στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, είναι κατά 1 έως και 2 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές στις βασικές ποικιλίες και αφήνουν υποσχέσεις για ακόµη καλύτερη συνέχεια.

36_pin__3_

Επιστροφή στην κανονικότητα, από άποψη παραγωγικότητας και τιµών, µετά από µια δύσκολη τετραετία που κορυφώθηκε πέρυσι µε τις µεγάλες ζηµίες από τη θεοµηνία, σηµατοδοτεί για το ελληνικό φασόλι η φετινή καλλιεργητική σεζόν, η οποία έχει εξελιχθεί, τουλάχιστον µέχρι στιγµής, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις από ασθένειες και καιρικά φαινόµενα. Με τη συγκοµιστική περίοδο να βαίνει προς ολοκλήρωση, από µέρα σε µέρα, η αίσθηση που διαµορφώνεται στους παραγωγούς του προϊόντος στα φασολοπαραγωγικά κέντρα της χώρας είναι πως οδεύουµε σε µια χρονιά από τις καλύτερες της πενταετίας.

tzelepis-6

Για την εξαφάνιση της παραγωγής στη χώρα ενός στρατηγικού τρόφιμου της ζάχαρης και της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων κάνει λόγο το τμήμα αγροτικού του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την έναρξη παραλαβών τεύτλων από την μονάδα της ΕΒΖ στις Σέρρες από τις 2 Νοεμβρίου.

22-35_17

Σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές παραγωγού στο ελληνικό βαμβάκι φαίνεται να τίθενται αυτή τη φορά οι αμερικανικές εκλογές και φυσικά η επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Τις τελευταίες ημέρες το βαμβάκι έπεσε και πάλι κάτω από τα 70 σεντς η λίμπρα, ωστόσο, ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο Λευκό Οίκο μπορεί να το φέρει πάλι κοντά στο φετινό στόχο των 75 σεντς η λίμπρα. Αντίθετα, μια παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του αιόλου, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία.

wineharvest1

Το 2020 υπήρξε μια χρονιά με ήπιο χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υπήρξαν υψηλότερες  των συνηθισμένων, ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πράγμα που οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία