Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Special Reports

kentriki_special_report

«Το κρασί Malvasia, η ποικιλία Malvasia δεν έπαψε να υπάρχει. Καλλιεργούνταν στην Κροατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Μαδέρες, ακόμη και στην Καλιφόρνια. Έφερε το όνομα Μalvasia, δηλαδή Μονεμβασιά, και δεν υπήρχε στον τόπο που τη γέννησε και έφερε το όνομά της».

48-49

Όταν έχει σπουδάσει κανείς τη γη, και µε µητέρα χηµικό µηχανικό, η ιδέα παρασκευής σαπουνιών από εκχυλίσµατα βοτάνων που µεγαλώνουν στις δροσερές ρεµατιές της Καρπάθου, και τις λιγοστές ρίζες ελαιόδεντρων του οικογενειακού αγροκτήµατος, έρχεται αβίαστα.

Cretanthos-3_2

Σε ηλικία µόλις 23 ετών, ο Γιώργος Τζιανουδάκης έβαλε το 2012 σε θεµέλια το όραµά του για συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης στην ελαιοπαραγωγή, καλλιεργώντας με μεράκι τα κτήματά του και εξάγοντας σήμερα τον κόπο του στα ράφια του εξωτερικού.

Giannoulis-Manwlis-2

Δεν αρκεί ο χαρακτηρισμός ενός ελαιολάδου με βάση τα χημικά του για να έχει καλή πορεία στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου Μανώλη Γιαννούλη. Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει το panel test είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό.

KAR_1844

Αφού δούλεψε 35 χρόνια ως barman, φτάνοντας µέχρι τη Βραζιλία ενώ το 2004 βρέθηκε στους 7 καλύτερους Έλληνες barmen, ο Χρυσόστοµος Βέλλης αποφάσισε πως ήταν καιρός να επιστρέψει στην απλότητα.

kyklwpas-1

Στη Θράκη, δίπλα από την σπηλιά του Κύκλωπα και την ρωµαϊκής κατασκευής Εγνατία οδό, βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, στον οποίο από το 1982 παράγεται τα πολυβραβευµένο ελαιόλαδο της οικογένειας Κελίδη.

meli_12

Ένας μελισσοκόμος και μια αγρότισσα ένωσαν τις ιδιότητές τους και έβγαλαν το πρώτο μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας στην ελληνική αγορά, ενώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο πέτυχε την παρουσία του σε 20 περίπου καταστήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

ALEXOULHS_GIANNHS

Αν κάτι χαρακτηρίζει την υπέρπυκνη γραμμική ελαιοκαλλιέργεια για παραγωγή ελαιολάδου, αυτό είναι η ταχύτητα. Λέγεται μάλιστα πως η καλλιέργεια σε πολύ πυκνά σχήματα (150-200 δένδρα /στρέμμα) μοιάζει με την οδήγηση ενός γρήγορου αυτοκινήτου:

DSC_0255

Ενώ όλοι οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πόσο µεγάλος µπελάς µπορεί να είναι η απόρριψη µεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων, πολύ λιγότεροι έχουν καταλάβει τις πραγµατικές δυνατότητές τους εάν τις διαχειριστούν πιο αποτελεσµατικά.

kokolis_exw

Ο Γιάννης Κοκολής είναι από τους κλασικότερους «λαϊκατζήδες» που µπορεί να βρεί κανείς στους πάγκους. Μάλιστα ο δικός του πάγκος, είναι ένας από τους λίγους που παραμένουν πράσινοι, σε κάθε τους γωνιά, 365 μέρες το χρόνο.

KAR_8621Tyrokomeio_Thymelis_Euripidis

Ο τυροκόμος από την Άντισσα Λέσβου που μεγάλωσε μαζί με το κοπάδι του νησιού, αφηγείται στην Agrenda την απαρχή της κτηνοτροφίας εκεί, αμέσως μετά από την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα.

tirokomika_androu

Τόσο µεγάλος ήταν ο ενθουσιασµός του Νίκου Ασούτη, που όσο ακόµα σπούδαζε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, έβαλε µπροστά τα διαδικαστικά για την κατασκευή ενός τυροκοµείου στο Κόρθι της Άνδρου.

agrotis_limnos

Ιστορίες επιτυχίας που ξεκινούν από το χωράφι του παππού και σήμερα γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές του εξωτερικού για νέους ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους.

42-43_13

Ο Ανδρέας Καπέλλος έχει στήσει µια µικρή επιχείρηση παραγωγής µανιταριών στο Κιάτο Κορινθίας, µε γονιµοποιηµένα µικκύλια, που αγοράζει έτοιµα και τοποθετεί σε ειδικούς θαλάµους µέχρι να µεγαλώσουν τα µανιτάρια ποικιλίας «πλευρώτους».

elstat

Αύξηση 2,5% παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2018 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών (έξοδα) στη Γεωργία – Κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2017 με τον Νοέμβριο 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

40-41aaaa

Τα βότανα δεν έχουν µεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα και νερό, ενώ ο γενικός κανόνας θέλει το υψόµετρο να ενισχύει την ένταση την ποιότητα τους. Με 35 στρέμματα μοιρασμένα σε δύο βουνοκορφές δυο φίλοι ήρθαν με μια ιδέα που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αρωματικών φυτών.

Tselepos-Skylaki

Η ιδέα της προβολής ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό έχει ρίζες 30 ετών στη φιλοσοφία της οικογένειας Τσέλεπου στην «πολυάµπελο χώρα» όπως αναφέρεται από τον Όµηρο, Μαντινεία.

4-kreas

Μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαστεί από τις µεταβολές στις προτιµήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, την αποδοτικότητα και, για το βόειο κρέας, τις µεταβολές στον γαλακτοκοµικό τοµέα, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Κοµισιόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία