BACK TO
TOP

Special Reports

50-51_26

Ένα διήµερο γεµάτο δράση στο πεδίο, ενηµέρωση για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα σύγχρονα µηχανήµατα και τον εξοπλισµό στη γεωργία και την κτηνοτροφία και «γνωριµία» µε µοντέλα που πρώτη φορά πατάνε Ελλάδα, δίπλα σε πληθώρα δοκιµασµένων λύσεων, έζησαν οι πελάτες κι οι συνεργάτες της «Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ Γεωργοτεχνική», που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στις 5 και 6 Σεπτεµβρίου.

galaelass_2_

Με καταλυτικό ρόλο στη ζώνη γάλακτος, έτοιµες λύσεις στην προµήθεια ζωοτροφών και συµπληρωµάτων διατροφής, προτάσεις στη γενετική βελτίωση, συµµετοχή σε προγράµµατα εκπαίδευσης και εδώ και λίγο καιρό ανάπτυξη δραστηριότητας και στον τοµέα διαχείρισης του κρέατος, ο ΓάλαΕλάςς, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγµατα συνεργατισµού σε υγιείς βάσεις στον ελληνικό χώρο.

42-43_01-2

Για τους παραγωγούς βερικόκου της Χαλκιδικής η φετινή χρονιά έχει τα χαρακτηριστικά… jackpot, τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας, όσο και τιµών, χωρίς, µάλιστα, ανάλογο προηγούµενο εδώ και πολλά χρόνια.

40-41_04_18

Και το όνοµα αυτού, «Κερκινέλα». Ένα ηµίσκληρο τυρί, από βουβαλίσιο γάλα, αρωµατισµένο µε βασιλικό, δυόσµο και ρίγανη, που τρώγεται και στη φυσική του µορφή, αλλά και ψητό -ως σαγανάκι- στη σχάρα.

1019_40-41_01

Ο Γιώργος Αντωνιάδης δεν ακολούθησε απλώς µια αγροτική πορεία. ∆ηµιούργησε µια φιλοσοφία παραγωγής, µε επίκεντρο την εµπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ποιότητα. Ως γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Sevi Exceptional Botanic, έχει αφιερωθεί στην καλλιέργεια και µεταποίηση αρωµατικών φυτών µε σεβασµό στη φύση και τον καταναλωτή.

1018_40-41_01

Γόνος αγροτικής οικογένειας από το χωριό Μαυρόβατο ∆ράµας, ο Θανάσης Κοτανίδης, αναγνώρισε την αµυγδαλιά ως µια δυναµική καλλιέργεια, για να χτίσει επάνω της το επιχειρηµατικό του όνειρο. «Από µικρός µε έπαιρνε ο παππούς µου µαζί στα χωράφια. Κάποιες φορές µάλιστα, µου έλεγε ‘ανέβα στο τρακτέρ και κάνε εσύ τις ευθείες’» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αµυγδαλοπαραγωγός.

minoan_bee_40-41_01

Με προνόμιο την προικισμένη φύση του τόπου τους που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, η Μαρία Στεφανάκη μαζί με τον σύζυγό της Γρηγόρη Καλεντάκη και με τη βοήθεια της οικογένειας του συζύγου της ίδρυσαν το 2019 τη «ΜΙΝΟΑΝ ΒΕΕ» και ξεκίνησαν να τυποποιούν το μέλι τους, αντλώντας έμπνευση από τις οικογενειακές παραδόσεις της οικογένειας Καλεντάκη που ακολουθεί τη μελισσοκομία εδώ και τρεις γενιές.

40-41_01_34

Σε ένα µικρό ηµιορεινό χωριό ανάµεσα στα βουνά της Ζακύνθου, όπου η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια ευδοκιµεί, κάθε Οκτώβρη της παιδικής της ηλικίας ανυποµονούσε να γευτεί την πικράδα του «NIO», το πρώτο λάδι της χρονιάς.

1015_40-41_01

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ευωδιάζει το τελευταίο Μαστιχοχώρι της νότιας Χίου από το άρωμα των ροδώνων με την επωνυμία “Τα Αγιωργούσικα της Χίου”, που στέκονται ροζοανθισμένοι και γεμίζουν τον τόπο με πράσινο και ροζ.

284050007_1073384723558343_7467637332063366229_n

Συνδυάζοντας τη βιώσιµη ανάπτυξη µε την αξιοποίηση του τοπικού πλούτου της Χίου, µια επιτυχηµένη βιολογική κάθετη µονάδα παραγωγής, µεταποίησης και τυποποίησης αρωµατικών φυτών και βοτάνων, έχει καταφέρει να διαθέτει τα προϊόντα της σε 3 µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, αρκετά ντελικατέσσεν της Ελλάδας, και σε 7 χώρες στην Ευρώπη, Αµερική και Ντουµπάι. Ο λόγος για τη Myrovolos Organics, εµπνευσµένη από τις άφθονες και µαγευτικές µυρωδιές που αναδεύει η Χιακή γη, και την γεωπόνο, Αργυρώ Κουτσουράδη, ιδρύτρια της οικοτεχνίας.

1014_42x

Μια συμπαγής εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2021 είναι η Argeon, η οποία ταξιδεύει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που γεννιέται στα μικρά χωριά της Αργολίδας, όπως η Αμυγδαλίτσα, το Μάνεσι, και το Μοναστηράκι, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πολωνία, Βουλγαρία και στο άμεσο μέλλον και η Ιαπωνία.

1011_40-41_01

Κατείχαν την παραδοσιακή γνώση της ελαιοκαλλιέργειας κι αποφάσισαν να την «παντρέψουν» µε την αιχµή της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος τους να µετασχηµατίσουν ψηφιακά τον ελαιώνα τους, για να µειώσουν τα έξοδα, αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα και ταυτόχρονα να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν, µε υψηλή προστιθέµενη αξία.

bestcheeseunnamed__3_

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

1009_40-43_24

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα στοχευμένο προς τις αροτραίες εκμεταλλεύσεις και τα μεγάλα τρακτέρ, και μακριά από τις αγκυλώσεις των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022 ζητά μετ’ επιτάσεως η αγορά αγροτικών μηχανημάτων, που έδωσε δυναμικό παρών στην 14η έκθεση Agrothessaly.

olvetemple84

Μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της The Olive Temple, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, πραγματοποίησε η οικογένεια Καράμπελα, επικεφαλής της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και τον ελαιοτουρισμό μέσω του σχήματος και της υπάρχουσας υποδομής της Magna Grecia.

37331055_902152339967878_3697256686193475584_n

Σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους έχει επενδύσει η οικογένεια Αναγνωστοπούλου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από το 1896, όταν ο προπάππος της φαμίλιας κατασκεύασε το πρώτο λιοτρίβι στη Μεσσηνία.

tsaprailis_axilleas

Σε ένα από τα πιο καθαρά και αυθεντικά τοπία, όπου η φύση παραμένει ανέγγιχτη και η παράδοση αναδημιουργείται μέσα από τις αυτόχθονες φυλές, ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης αναζήτησε τις προοπτικές της αειφορίας.

20250220_183055

Ζωηρή και πολυθεματική ήταν η συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της «Εκδήλωσης Δικτύωσης του προγράμματος Αγροανέλιξη», το απόγευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, σε διαμορφωμένο χώρο του Open Farm Agora, μεταξύ καθετοποιημένων παραγωγών και δημοσιογράφων με καλή κατανόηση του αγροτικού επιχειρείν. Από μια τέτοιου περιεχομένου κουβέντα δεν θα γινόταν να απουσιάζει η Agrenda.

465032827_17852858772316526_3228891188327577426_n

Στο ιστορικό χωριό Κιλελέρ, ή αλλιώς Κυψέλη, έχει εγκαταστήσει τις δικές του κυψέλες ο μελισσοκόμος Χρήστος Πλιάτσικας, όπου τα τελευταία 12 χρόνια συλλέγει «Το Μερίδιο των Αγγέλων». Πρόκειται για ένα μέλι υψηλής ποιότητας, προϊόν μελετημένης και αφοσιωμένης δουλειάς, που συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες πρακτικές της μελισσοκομίας, αποτυπώνοντας την αυθεντικότητα και την αγνότητα της φύσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία