BACK TO
TOP

Special Reports

1019_40-41_01

Ο Γιώργος Αντωνιάδης δεν ακολούθησε απλώς µια αγροτική πορεία. ∆ηµιούργησε µια φιλοσοφία παραγωγής, µε επίκεντρο την εµπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ποιότητα. Ως γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Sevi Exceptional Botanic, έχει αφιερωθεί στην καλλιέργεια και µεταποίηση αρωµατικών φυτών µε σεβασµό στη φύση και τον καταναλωτή.

bestcheeseunnamed__3_

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

1009_40-43_24

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα στοχευμένο προς τις αροτραίες εκμεταλλεύσεις και τα μεγάλα τρακτέρ, και μακριά από τις αγκυλώσεις των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022 ζητά μετ’ επιτάσεως η αγορά αγροτικών μηχανημάτων, που έδωσε δυναμικό παρών στην 14η έκθεση Agrothessaly.

olvetemple84

Μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της The Olive Temple, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, πραγματοποίησε η οικογένεια Καράμπελα, επικεφαλής της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και τον ελαιοτουρισμό μέσω του σχήματος και της υπάρχουσας υποδομής της Magna Grecia.

37331055_902152339967878_3697256686193475584_n

Σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους έχει επενδύσει η οικογένεια Αναγνωστοπούλου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από το 1896, όταν ο προπάππος της φαμίλιας κατασκεύασε το πρώτο λιοτρίβι στη Μεσσηνία.

tsaprailis_axilleas

Σε ένα από τα πιο καθαρά και αυθεντικά τοπία, όπου η φύση παραμένει ανέγγιχτη και η παράδοση αναδημιουργείται μέσα από τις αυτόχθονες φυλές, ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης αναζήτησε τις προοπτικές της αειφορίας.

20250220_183055

Ζωηρή και πολυθεματική ήταν η συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της «Εκδήλωσης Δικτύωσης του προγράμματος Αγροανέλιξη», το απόγευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, σε διαμορφωμένο χώρο του Open Farm Agora, μεταξύ καθετοποιημένων παραγωγών και δημοσιογράφων με καλή κατανόηση του αγροτικού επιχειρείν. Από μια τέτοιου περιεχομένου κουβέντα δεν θα γινόταν να απουσιάζει η Agrenda.

465032827_17852858772316526_3228891188327577426_n

Στο ιστορικό χωριό Κιλελέρ, ή αλλιώς Κυψέλη, έχει εγκαταστήσει τις δικές του κυψέλες ο μελισσοκόμος Χρήστος Πλιάτσικας, όπου τα τελευταία 12 χρόνια συλλέγει «Το Μερίδιο των Αγγέλων». Πρόκειται για ένα μέλι υψηλής ποιότητας, προϊόν μελετημένης και αφοσιωμένης δουλειάς, που συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες πρακτικές της μελισσοκομίας, αποτυπώνοντας την αυθεντικότητα και την αγνότητα της φύσης.

06_3

Τη δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευµένων εφαρµογών για τον έλεγχο, συντονισµό και αυτοµατισµό των διαδικασιών παραγωγής, µειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και αυξάνοντας τις δυνατότητες βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, δίνει η τεχνολογία ΑΙ.

4zootecnhia

Η αύξηση των μεγεθών στις κτηνοτροφικές μονάδες και η ραγδαία εντατικοποίηση που βιώνει ο κλάδος, δημιουργεί νέες απαιτήσεις τεχνολογιών αυτοματισμού, εξοπλισμού και αναλώσιμων, με τους εκθέτες της Zootechnia να απαντάνε ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες.

40-41_03_13

Η αγάπη για τον τόπο του και για το µέλι οδήγησε τον εµπνευστή της εταιρείας «ΜΕΛΙ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ» Κωνσταντίνο Καλλίνη, να αναδείξει και να συστήσει τα αγνά προϊόντα µέλισσας από τη ∆ράµα, όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσµια αγορά. Μαζί µε τον γιό του και συνιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης, Σωτήρη Καλλίνη και τη συνδροµή της γυναίκας του, Κατερίνα Αρναούτη, το µελισσοκοµείο δραστηριοποιείται από το 2010 στην περιοχή της ∆ράµας, µε τα µελίσσια να εκτείνονται από τα βουνά του Μενοικίου, στην Παρανέστια Γη και στο νησί της Θάσου.

40-41_a_5

Με ευλάβεια για τα προϊόντα της γης, η οικογενειακή επιχείρηση «Οικόκηπος» ασχολείται µε τη βιολογική καλλιέργεια. Στην καρδιά της ανατολικής Πελοποννήσου, στην Ερµιόνη Αργολίδας, µια περιοχή µε µακρά παράδοση στη γεωργία και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, η οικογένεια Κόντου καλλιεργεί κυρίως ροδιές, εσπεριδοειδή και ελαιώνες. Η ενασχόληση µε τα κτήµατα ξεκίνησε από τον παππού Κόντο, ο οποίος καλλιεργούσε µε πάθος τη γη. Κάπου τη δεκαετία του ’50, τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας, ο οποίος εφάρµοζε συµβατική καλλιέργεια.

40-41_a_4

Ο… «Μικρός τσέλιγκας» από τη Χαλκιδική, ανοίγει βηµατισµό και σιγά – σιγά µεγαλώνει. Η καθετοποιηµένη οικογενειακή εκµετάλλευση από τη Νέα Τρίγλια, που παράγει κι εµπορεύεται ήδη τρία δικά της τυροκοµικά προϊόντα µε το ευρηµατικό brand name, έχει αρχίσει να σχεδιάζει το επόµενο αναπτυξιακό της βήµα.

40-41_01_33

Με ιδιαίτερο ζήλο και προσήλωση, ο Χάρης Φωτόπουλος παρακολουθούσε τους γονείς του, Μιχάλη και Μαρία, να ασχολούνται µε τα µελίσσια της οικογενειακής επιχείρησης «Μέλι Ταΰγετου». Από νεαρή ηλικία είχε διαπιστώσει την κλίση του προς την µελισσοκοµία, µε την αµέριστη φροντίδα που απαιτεί η µέλισσα ως ζωντανός οργανισµός να τον συνεπαίρνει µέχρι και τώρα, καθώς όπως έχει αναφέρει ο ίδιος «πέρα από ζωή, φέρει και ψυχή»

40-41_03_11

Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που ο Νικόλαος Μπάρλας µαζί µε τη σύζυγό του, Αθανασία Λαγοπάτη, και τη µητέρα του Ελένη, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην ορεινή ελαιοπαραγωγή, η οποία, αν και δίνει εξαιρετικά ποιοτικό πρώτη ύλη, τείνει να εκλείψει. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή επιχείρηση «Barlas Mountainous Olive Groves» ήταν το 2016, όταν άρχισε η µετάβαση του ελαιώνα από συµβατική σε βιολογική καλλιέργεια, ακολουθώντας µια φιλοσοφία που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

40a_45

Ακολουθώντας µια µακρά οικογενειακή παράδοση στην παρασκευή σπιτικών µαρµελάδων, η Γεωργία ∆ρόσου, αγρότισσα και µητέρα τριών παιδιών, ανέλαβε, µαζί µε την κόρη της, Χριστίνα και τον σύζυγό της, Γεώργιο να αξιοποιήσουν αυτή την επαγγελµατική ευκαιρία και να ιδρύσουν µια µικρή οικοτεχνία στην Επίδαυρο, µε το όνοµα «Αγρόκτηµα ∆ρόσου».

40_5

Το πάθος να φέρουν τον µελισσοκοµικό και βοτανικό πλούτο της Ελλάδας πιο κοντά στο εγχώριο και διεθνές κοινό µοιράζονται η Κατερίνα Κρυώνη και ο Μάνος Κουνάλης, οι οποίοι µε το κοινό τους όραµα, δηµιούργησαν τη «Melissafarm». Με έδρα την Αρχαία Επίδαυρο, η οικογενειακή µελισσοκοµική µονάδα µετρά σχεδόν δεκαετή πορεία, κερδίζοντας διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό µε τα 100% βιολογικά µέλια της.

40-41_01_32

Μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία αιγοπροβάτων διατηρεί η οικογένεια Μανούση, παίρνοντας πριν από περίπου 10 χρόνια την απόφαση να ακολουθήσει το µοντέλο της καθετοποιηµένης παραγωγής και να επενδύσει στη µεταποίηση γάλακτος. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Μανούση το 2016, µε τη βοήθεια του γιου του, Ματθαίου Μανούση και οδήγησε στην ίδρυση του τυροκοµείου «BIOFARMA Μανούση» στις Φέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία