Με ορµητήριο τις Κυνοπιάστες στην περιοχή Αχιλλείων της Κέρκυρας η Οικογένεια Λιναρά παράγει αυθεντικά γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα µε γάλα που προέρχεται από δικά της ζώα σε µια ιδιόκτητη εκµετάλλευση που ξεπερνά σήµερα τα 200.000 τ.µ.
Τα παιδικά όνειρα του Παναγιώτη και του Άγγελου Γιαννούτσου κρύβει κάθε σταγόνα του βραβευµένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Yapapi που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του στην εγχώρια σκηνή.
Στα χνάρια του προπάππου τους Κωστούλα Αλεξάκη, ο οποίος είχε στάνη στα Άγραφα, όπου έφτιαχνε το δικό του τυρί, αποφάσισαν να… περπατήσουν, ο Σταύρος και ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης
Ο µεν κατασκευαστής, η δε αρχαιόλογος. Σταύρος Αποσπόρης και Μάγδα Στούµπου, δύο άνθρωποι µε διαφορετικές γνώσεις που µοιράζονται αγάπη και σεβασµό για το φυσικό περιβάλλον και τη µέλισσα, έχουν χτίσει από το µηδέν µε αφοσίωση και µεράκι µία πρότυπη επιχείρηση παραγωγής µελισσοκοµικών προϊόντων.
Πολυδιάστατη, αλλά συνάµα αρµονική είναι η οργάνωση ενός µελισσοκοµείου, ενός ζωντανού οργανισµού που καλείται να διαχειριστεί µε επιδεξιότητα και γνώση ο µελισσοκόµος. Και όταν στο προσκήνιο εισβάλλουν περιβαλλοντικές προκλήσεις που πηγάζουν από την κλιµατική αλλαγή, η ανάγκη για ανθεκτικότητα, καινοτοµία και σωστή καθοδήγηση γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Με καταλυτικό ρόλο στη ζώνη γάλακτος, έτοιµες λύσεις στην προµήθεια ζωοτροφών και συµπληρωµάτων διατροφής, προτάσεις στη γενετική βελτίωση, συµµετοχή σε προγράµµατα εκπαίδευσης και εδώ και λίγο καιρό ανάπτυξη δραστηριότητας και στον τοµέα διαχείρισης του κρέατος, ο ΓάλαΕλάςς, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγµατα συνεργατισµού σε υγιείς βάσεις στον ελληνικό χώρο.
Για τους παραγωγούς βερικόκου της Χαλκιδικής η φετινή χρονιά έχει τα χαρακτηριστικά… jackpot, τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας, όσο και τιµών, χωρίς, µάλιστα, ανάλογο προηγούµενο εδώ και πολλά χρόνια.
Και το όνοµα αυτού, «Κερκινέλα». Ένα ηµίσκληρο τυρί, από βουβαλίσιο γάλα, αρωµατισµένο µε βασιλικό, δυόσµο και ρίγανη, που τρώγεται και στη φυσική του µορφή, αλλά και ψητό -ως σαγανάκι- στη σχάρα.
Ο Γιώργος Αντωνιάδης δεν ακολούθησε απλώς µια αγροτική πορεία. ∆ηµιούργησε µια φιλοσοφία παραγωγής, µε επίκεντρο την εµπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ποιότητα. Ως γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Sevi Exceptional Botanic, έχει αφιερωθεί στην καλλιέργεια και µεταποίηση αρωµατικών φυτών µε σεβασµό στη φύση και τον καταναλωτή.
Γόνος αγροτικής οικογένειας από το χωριό Μαυρόβατο ∆ράµας, ο Θανάσης Κοτανίδης, αναγνώρισε την αµυγδαλιά ως µια δυναµική καλλιέργεια, για να χτίσει επάνω της το επιχειρηµατικό του όνειρο. «Από µικρός µε έπαιρνε ο παππούς µου µαζί στα χωράφια. Κάποιες φορές µάλιστα, µου έλεγε ‘ανέβα στο τρακτέρ και κάνε εσύ τις ευθείες’» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αµυγδαλοπαραγωγός.
Με προνόμιο την προικισμένη φύση του τόπου τους που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, η Μαρία Στεφανάκη μαζί με τον σύζυγό της Γρηγόρη Καλεντάκη και με τη βοήθεια της οικογένειας του συζύγου της ίδρυσαν το 2019 τη «ΜΙΝΟΑΝ ΒΕΕ» και ξεκίνησαν να τυποποιούν το μέλι τους, αντλώντας έμπνευση από τις οικογενειακές παραδόσεις της οικογένειας Καλεντάκη που ακολουθεί τη μελισσοκομία εδώ και τρεις γενιές.
Σε ένα µικρό ηµιορεινό χωριό ανάµεσα στα βουνά της Ζακύνθου, όπου η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια ευδοκιµεί, κάθε Οκτώβρη της παιδικής της ηλικίας ανυποµονούσε να γευτεί την πικράδα του «NIO», το πρώτο λάδι της χρονιάς.
Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ευωδιάζει το τελευταίο Μαστιχοχώρι της νότιας Χίου από το άρωμα των ροδώνων με την επωνυμία “Τα Αγιωργούσικα της Χίου”, που στέκονται ροζοανθισμένοι και γεμίζουν τον τόπο με πράσινο και ροζ.
Συνδυάζοντας τη βιώσιµη ανάπτυξη µε την αξιοποίηση του τοπικού πλούτου της Χίου, µια επιτυχηµένη βιολογική κάθετη µονάδα παραγωγής, µεταποίησης και τυποποίησης αρωµατικών φυτών και βοτάνων, έχει καταφέρει να διαθέτει τα προϊόντα της σε 3 µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, αρκετά ντελικατέσσεν της Ελλάδας, και σε 7 χώρες στην Ευρώπη, Αµερική και Ντουµπάι. Ο λόγος για τη Myrovolos Organics, εµπνευσµένη από τις άφθονες και µαγευτικές µυρωδιές που αναδεύει η Χιακή γη, και την γεωπόνο, Αργυρώ Κουτσουράδη, ιδρύτρια της οικοτεχνίας.
Μια συμπαγής εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2021 είναι η Argeon, η οποία ταξιδεύει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που γεννιέται στα μικρά χωριά της Αργολίδας, όπως η Αμυγδαλίτσα, το Μάνεσι, και το Μοναστηράκι, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πολωνία, Βουλγαρία και στο άμεσο μέλλον και η Ιαπωνία.
Κατείχαν την παραδοσιακή γνώση της ελαιοκαλλιέργειας κι αποφάσισαν να την «παντρέψουν» µε την αιχµή της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος τους να µετασχηµατίσουν ψηφιακά τον ελαιώνα τους, για να µειώσουν τα έξοδα, αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα και ταυτόχρονα να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν, µε υψηλή προστιθέµενη αξία.
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.
Ένα επενδυτικό πρόγραμμα στοχευμένο προς τις αροτραίες εκμεταλλεύσεις και τα μεγάλα τρακτέρ, και μακριά από τις αγκυλώσεις των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022 ζητά μετ’ επιτάσεως η αγορά αγροτικών μηχανημάτων, που έδωσε δυναμικό παρών στην 14η έκθεση Agrothessaly.
Μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της The Olive Temple, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, πραγματοποίησε η οικογένεια Καράμπελα, επικεφαλής της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και τον ελαιοτουρισμό μέσω του σχήματος και της υπάρχουσας υποδομής της Magna Grecia.