BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξαγωγικές προκλήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προβλέπει η Rabobank για σιτηρά και καλαμπόκι

Αύξηση στις αποδόσεις χωρίς να λείπουν ωστόσο οι προκλήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εκτυλιχθούν στην αμερικάνικη αγορά σιτηρών και ελαιούχων σπόρων την επόμενη δεκαετία όπως διαπιστώνει η Rabobank στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της έως το 2033/34.

fao-april-price-index

85
0

Τα επόμενα χρόνια, οι εξαγωγές καλαμποκιού και σόγιας των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ενώ οι εξαγωγές σιταριού προβλέπεται να μείνουν σταθερές. Με τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής, οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι πιθανό να αποτελέσει πρόκληση για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία, με τις συνδυασμένες καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας να παραμένουν κάτω από το όριο των 180 εκ. στρεμμάτων. Συνολικά και οι τρεις καλλιέργειες θα παραμείνουν κάτω από τα 230 εκ. στρέμματα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές και τα συμπιεσμένα περιθώρια θα αποτρέψουν την επέκταση τους. 

Όσο αφορά τις τιμές παραγωγού, η Rabobank αναμένει ότι θα υποχωρήσουν από τα υψηλά επίπεδα του 2021/22 λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής από τις αντίστοιχα αυξανόμενες αποδόσεις. Ωστόσο, οι τιμές της σόγιας είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς η νέα δυναμικότητα σύνθλιψης σόγιας τίθεται σε λειτουργία, δυνητικά οδηγώντας σε αύξηση όλων των τιμών καθώς οι καλλιέργειες θα ανταγωνίζονται για τις διαθέσιμες εκτάσεις.  

Τέλος, αναλύονται δύο σενάρια που «σοκάρουν» το βασικό μοντέλο: 1) χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εξαγωγές καλαμποκιού και 2) μειωμένες αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας. Αυτά τα σενάρια οδηγούν σε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα για το ισοζύγιο αραβόσιτου. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία