BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θέμα ημερών η άτοκη ρύθμιση 120 δόσεων ΔΕΗ δίχως προκαταβολή

Σε γραµµή αναµονής µε το «800 500 7000» της ∆ΕΗ βρίσκονται χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα που προσπαθούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθµισης της ∆ΕΗ για παλαιές οφειλές που προσφέρει το νέο τιµολόγιο «ΓΑΙΑ», ώστε να πρασινίσει η παροχή και να αρχίσουν τα ποτίσµατα.

rithmisi-dosewn-deh

Γιάννης Ρούπας

903
1

Θέμα ημερών η ρύθμιση 120 δόσεων ΔΕΗ για πρασίνισμα παροχής δίχως προκαταβολή

Μέχρι τις 10 Μαΐου αναµένεται να έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα διακανονισµού σε 120 ισόποσες δόσεις άτοκα, ενώ δεν θα απαιτείται η καταρχήν πληρωµή του 15-20% της οφειλής ως προκαταβολή για να πρασινίσει η παροχή. Ουσιαστικά, αρκεί η πληρωµή του πρώτου κωδικού RF στο δοσολόγιο που θα συµφωνηθεί, ώστε να πάρει το πράσινο φως ο ∆Ε∆∆ΗΕ να ενεργοποιήσει τις κλειστές παροχές. Σύµφωνα µε τη ∆ΕΗ, ο διαχειριστής του ∆ικτύου έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός 48 ωρών από τη στιγµή που τον ενηµερώσει η ∆ΕΗ.

Όπως φαίνεται, η στροφή στα τιµολόγια τύπου ΓΑΙΑ έχει στρατηγικό στόχο να καταστήσει σηµαντικό µέρος των οφειλών αγροτικού ρεύµατος µακροπρόθεσµα βιώσιµο. Η ∆ΕΗ αποτελεί προς το παρόν τον µοναδικό παίκτη στη νέα αγορά των αγροτικών PPA’s που προσπαθεί να στήσει το ΥΠΕΝ, προσφέροντας ευνοϊκό πλαίσιο ρύθµισης παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις µε µηδέν ετήσιο τόκο, αντί για 9,75% που κανονικά επιβάλλεται σε περιπτώσεις ρυθµίσεων οφειλών.

Ο τρόπος µε τον οποίο γίνεται η ρύθµιση για τις παλαιές οφειλές δείχνει την ανάγκη που υπήρχε πρώτον για ένα άτοκο πρόγραµµα αποπληρωµής και δεύτερον που να εκτείνεται πέρα από τις 24 δόσεις. Άλλωστε, µετά το πέρας της διετίας, µόνο το 30% της κατανάλωσης θα τιµολογείται σταθερά µε 9 λεπτά την κιλοβατώρα και το υπόλοιπο 70% είναι αποτέλεσµα δυναµικής τιµολόγησης, ενώ η ρήτρα αποχώρησης είναι χαµηλή στα 70 ευρώ. Να σηµειωθεί πως σε περίπτωση που αλλάξει ο αγρότης προµηθευτή στη διετία (αν εµφανιστεί άλλος), κρατάει την παλιά ευνοϊκή ρύθµιση για το υπόλοιπο της οφειλής.

Ανάσα ρευστότητας η έλλειψη προκαταβολής

Για παράδειγµα, ένας αγρότης που δεν ανήκει σε συνεργατικό σχήµα και σήµερα  χρωστάει παλιά τιµολόγια 5.000 ευρώ, µε το ΓΑΙΑ υπογράφει σύµβαση προµήθειας µε τιµή 11 λεπτά την κιλοβατώρα, ανεπαίσθητα ακριβότερα δηλαδή από το συµβατικό αγροτικό, το οποίο για τον Απρίλιο τιµολογείται στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Όµως, αντί να ρυθµίσει τα 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις, να χρειαστεί σήµερα να βγάλει από την τσέπη του 1000 ευρώ και να καταβάλει συνολικά 6.000 ευρώ έως ότου ξεχρεώσει, µπορεί να συµβληθεί µε το τιµολόγιο ΓΑΙΑ και να ρυθµίσει το χρέος του σε 120 δόσεις άτοκα δίχως προκαταβολή, πληρώνοντας αρχικά 45-50 ευρώ και στη συνέχεια αποπληρώνοντας την οφειλή µε µικρή µηνιαία επιβάρυνση στις ταµειακές του ροές.

Ειδικότερα, η µόνη πραγµατική απαίτηση που υπάρχει από πλευράς ∆ΕΗ για να µπορέσει ένας  αγρότης µε οφειλές να συµβληθεί µε το νέο Τιµολόγιο είναι να έχει ρυθµίσει τις παλαιές οφειλές έως 31 ∆εκεµβρίου 2023 µε το ευνοϊκό πλαίσιο που διέπει το πρόγραµµα ΓΑΙΑ καθώς και να προβεί σε ρύθµιση µε το γνωστό καθεστώς των 18 ή 24 δόσεων για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την ηµεροµηνία έναρξης της καινούριας σύµβασης προµήθειας ηλεκτρικού ρεύµατος.

Για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου έως την ηµεροµηνία υπογραφής της νέας σύµβασης, υπάρχει η υποχρέωση της εφάπαξ αποπληρωµής της οφειλής ή της ρύθµισης µε βάση το ισχύον καθεστώς της ∆ΕΗ. Σε περίπτωση ρύθµισης, υπάρχει  η δυνατότητα 18 δόσεων (προκαταβολή 15% οφειλής και δυναµικό δοσολόγιο έως 18 δόσεις) ή 24 δόσεων (προκαταβολή 20% οφειλής και δυναµικό δοσολόγιο έως 24 δόσεις).

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2024 11:07George

Ευχαριστουμε για το ρεπορταζ κυριε Γιαννη το περιμενουμε πως και πως να ποτισουμε ευτυχως βρεχει προς το παρων .Καλο Πασχα Σας ευχομε ειχαμε μιλησει κιολας απο τηλ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές