BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Μέτωπο μεταξύ καλλιεργητών και ιδιοκτητών γης ανοίγει η νέα ΚΑΠ

Τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στα κόστη ενοικίασης της αγροτικής γης και τη γενικότερη επίδραση του νέου θεσμικού πλαισίου άμεσων ενισχύσεων στη σχέση μεταξύ καλλιεργητών και κατόχων αγροτικών γαιών, διερευνούν αυτό τον καιρό οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, έχοντας μια «πρώτη γεύση» των κυβερνητικών σκέψεων στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά και το ενδελεχές ρεπορτάζ που παρουσίασε στα τελευταία φύλλα της η Agrenda.

Μέτωπο μεταξύ καλλιεργητών και ιδιοκτητών γης ανοίγει η νέα ΚΑΠ

0
0

Παίρνοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα είναι ολοσχερής (από 1η Ιανουαρίου του 2015) και μετά από έναν χρόνο παράταση (2014) στην εφαρμογή των ιστορικών δικαιωμάτων, οι αγρότες εκφράζουν έντονη ανησυχία όχι μόνο για το επίπεδο των 38,5 ευρώ το στρέμμα, στο οποίο διαμορφώνεται κάθε δικαίωμα των γεωργών -το αντίστοιχο των κτηνοτρόφων με εκτατικά δικαιώματα μπορεί να ανέρχεται στα 23,7 ευρώ- αλλά και για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι ιδιοκτήτες γης.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται όχι απλά μια άνοδο στις τιμές των ενοικίων αλλά μια μαζική κίνηση από την πλευρά των ιδιοκτητών αγροτικής γης να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα χωράφια τους. Με δεδομένη μάλιστα την ιδιότυπη οικονομική συγκυρία, η ανησυχία πολλών καλλιεργητών είναι ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα, οδηγούν στην ουσία σε πλήρη απελευθέρωση του αγροτικού επαγγέλματος και σε εξασφάλιση δυνατοτήτων στον καθένα που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων να έχει αυτή την επιλογή, εφόσον βέβαια, διαθέτει την απαραίτητη γη, τα απαιτούμενα κεφάλαια και μια σχετική τεχνογνωσία.

Οι κληρονόμοι
Η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτεμαχίων «σπρώχνουν» τα παιδιά τους στην ενασχόληση με τη γεωργία, κάτι που προϋποθέτει βέβαια την αναστολή ισχύος των ενοικιοστασίων.

Από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για τους νέους υποψήφιους ιδιοκτήτες – καλλιεργητές. Το επίπεδο των 38,5 ευρώ ενίσχυση στο στρέμμα είναι πολύ μικρό για να κινητοποιήσει κάποιους να ασχοληθούν σοβαρά με το αγροτικό επάγγελμα, ειδικά στις εκτατικές καλλιέργειες, ενώ οι απαιτήσεις που έχει σήμερα η γεωργία, σε κεφάλαια, τεχνογνωσία, υποδομές και εξοπλισμό, είναι πολλές για να κάνει τους μέχρι σήμερα «εισοδηματίες» να μπουν σ’ αυτό τον πειρασμό.

Η ανοιχτή αγορά απαιτεί γνώση και προγραμματισμό
Σίγουρα με τη νέα ΚΑΠ τα πράγματα αλλάζουν. Η είσοδος και έξοδος στο πεδίο των δικαιωμάτων επί κοινοτικών ενισχύσεων γίνεται ευκολότερη, αφού θα αρκεί η κατοχή γης και μια δήλωση καλλιέργειας στις αρχές του έτους για την είσπραξη των αντίστοιχων ενισχύσεων.

Την ίδια ώρα βέβαια, η όλη υπόθεση της παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων κινείται με ταχύτητα προς την αγορά κι εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτούν γνώση και προγραμματισμό.      
    
 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
● Η αύξηση στις τιµές των ενοικίων γης γίνεται πιο σηµαντική αν αναλογιστεί κανείς πως ενώ σήµερα ένας αγρότης µπορεί να ζήσει την οικογένειά του µε 100 στρέµµατα βαµβάκι, στην εποχή της νέας ΚΑΠ θα χρειάζεται 150-200 στρέµµατα- τη στιγµή που στο παρελθόν χρειαζόταν 50-70 στρέµµατα. Εποµένως χρειάζονται περισσότερα στρέµµατα µε υψηλότερο ενοίκιο.

● Η Ελλάδα διαθέτει πολλές και πολυτεµαχισµένες εκµεταλλεύσεις, και άρα είναι ευάλωτη σε αλλαγές µε την πλήρη απελευθέρωση του αγροτικού επαγγέλµατος. Έτσι, µπαίνουν νέα «µέλη» στη γεωργία ή ενδεχοµένως βγαίνουν κάποια για να αξιοποιηθεί η γη τους από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του αγροτεµαχίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία