BACK TO
TOP

Ιστορία

KILELER

Ήταν 6 Μαρτίου 1910 όταν έλαβε χώρα η εξέγερση των αγροτών του Κιλελέρ. Τα αιματηρά επεισόδια εκείνης της ημέρας, που από εκείνο το μικρό χωριό εξαπλώθηκαν στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, αποτέλεσαν το πιο βίαιο και σημαίνον γεγονός κατά τη διάρκεια της αγροτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

imalaia-koryfi-pagoi-pagetwnes-1

Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου, δέκα Νεπαλέζοι ορειβάτες με αρχηγό τον 37χρονο Νιρμάλ Πουρτζά έφτασαν στο Μπότλνεκ Κ2, τη δεύτερη υψηλότερη (8.611 μέτρα) κορυφή του κόσμου, η οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε κατακτηθεί τη χειμερινή σεζόν.

elaiografia-600x440

Στις περιοχές της χώρας μας που έχουν μεγάλη ιστορική αξία και δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση συγκαταλέγεται ασφαλώς το Αρκάδι Ρεθύμνου, τόπος γνωστός για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ομώνυμη μονή κατά την επανάσταση στις 8-9 Νοεμβρίου 1866.

rosia

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 75η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τελετές προς τιμήν αυτής της μεγάλης επετείου επαναπρογραμματίστηκαν από τις 9 Μαΐου για τις 24 Ιουνίου.

workers-706x375

Για την εργατική Πρωτομαγιά, όλα ξεκίνησαν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1882. Την ημέρα εκείνη οι Ιππότες της Εργασίας (Knights of Labor), το πιο σημαντικό συνδικάτο στα τέλη του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διοργάνωσε μια διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη, με βασική διεκδίκηση τη θέσπιση του οκτάωρου.

nut

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Το παραμύθι του 1816 «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Γερμανού Ε. Τ. Α Χόφμαν έγινε ευρέως γνωστό από τη διασκευή του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά ενώ το διάσημο παραμύθι ενέπνευσε το 1892 τον Τσαϊκόφκσι να γράψει τη μουσική για το διάσημο μπαλέτο «Καρυοθραύστης» - ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά θεάματα του κλασικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

PIREOS_1821

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο « Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», το Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων με το οποίο θα συμμετέχει στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

cafe_greco

To ιστορικό Caffe Greco στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας κινδυνεύει να βάλει λουκέτο εξαιτίας μιας μεγάλης διαμάχης σχετικά με το υπέρογκο ενοίκιό του. Ένα καφέ με "250 χρόνια ιστορίας" και διάσημους θαμώνες.

fragma

Μοναδική και εξαιρετικά επίκαιρη η επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την κατασκευή του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, ανοίγει για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

entomo

Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν στη βόρεια Μιανμάρ την αρχαιότερη ένδειξη επικονίασης λουλουδιού από έντομο, η οποία συνέβη πριν τουλάχιστον 99 εκατομμύρια χρόνια, περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα, σε μια εποχή που πτεροδάκτυλοι πετούσαν ακόμη στους ουρανούς.

AP_19080494996313

Η αιγυπτιακή ιστορία -την οποία εν μέρει καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε- συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να περιβάλλεται από μυστήριο. Και μερικές μορφές της, όπως ο νεαρός Φαραώ Τουταγχαμών, ακόμα περισσότερο.

Elgin_Marbles_British_Museum

«Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού». Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε δήλωση του προς τον ΣΚΑΪ, με την οποία επιφυλάσσεται ουσιαστικά να απαντήσει εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

napoleon-768x434-2

Οι αρχαιολόγοι που πιστεύουν ότι εντόπισαν τα λείψανα ενός έμπιστου στρατηγού του Ναπολέοντα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στη Ρωσία (του Πατριωτικού Πολέμου του 1812 όπως τον αποκαλούν οι Ρώσοι), ζήτησαν να γίνουν εξετάσεις DNA στη Γαλλία, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ταυτότητα του νεκρού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία