BACK TO
TOP

Κοινοβουλευτικά

chatzidakis_2

Εισαγωγή δια ροπάλου, δηλαδή αυστηρού προστίμου, της ανάρτησης τιμολογίων στο MyData, μειωμένο τέλος επιτηδεύματος υπό προϋποθέσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και φοροέκπτωση για επενδύσεις σε κτηριακά περιλαμβάνει τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πήρε το δρόμο του για τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης.

georgantas-vouli

Έναν απολογισμό των πληρωμών ΕΛΓΑ κατά την τελευταία τριετία έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υπολογίζοντας τον λογαριασμό στα 863 εκατ. ευρώ συν 80,8 εκατ. κρατικών ενισχύσεων, ενώ αναφορικά με τα μήλα επιβεβαίωσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda που ήθελε τα 300 ευρώ της επιδότησης να αποτελούν ταβάνι, το οποίο θα καλύψει μεν την μηλοπαραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δεν θα δοθεί με οριζόντιο τρόπο.

amelissiaegxwriodiethnesperivallon_2

Υπό τις έντονες πιέσεις των μελισσοκόμων της Ελλάδας, την ανάγκη άμεσης κατάργησης και επανεξέτασης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης Αραμπατζή για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, προβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με τους Βουλευτές Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου να υιοθετούν την επιχειρηματολογία περί εξοντωτικών διατάξεων στην εν λόγω ρύθμιση.

grammi-paragvgiw-elaiol_2

Η αδυναµία της ∆ηµόσιας Αρχής να βάλει τάξη στις προδιαγραφές βάσει των οποίων «τρέχει» το πρόγραµµα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, καθώς και στις αξιολογήσεις βάσει των οποίων µοιράζεται τελικά η «πίτα» στις οργανώσεις και στους τεχνικούς συµβούλους που συνήθως είναι πίσω απ’ αυτές, γίνεται πλέον και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, έπειτα από σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη.

livanos_vouli__minagric_2

Έπειτα από την ολοκλήρωση των αιτήσεων για την λήψη ενίσχυσης σε παραγωγούς πατάτας, καρπουζιού, κηπευτικών και βουβαλοτρόφους, ανοίγει το παράθυρο πληρωμών, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει στη Βουλή πως αυτό θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο Σπήλιος Λιβανός διευκρίνισε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι στις αποζημιώσεις για τον ανοιξιάτικο παγετό εμπίπτει και η καλλιέργεια ελιάς Χαλκιδικής.

agrotissintaji_3__1_

Στις 40.000 υπολογίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις αγροτών ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ που βρίσκονται σε αναμονή για την συνταξιοδότησή τους, τη στιγμή που το σύστημα του ΕΦΚΑ δείχνει σημάδια συμφόρησης και «υπερθέρμανσης».

1provat_2

Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους. Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα. 

viologika-1_2_3

Με ειδικές προσθήκες σε σχέδιο νόμου του Οικονομικών που συμπληρώνει κατά 3 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος, προβλέπεται από την μια η απαλλαγή των αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, από την άλλη θεσπίζονται ειδικότερες διατάξεις για τις επιχορηγήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν εμπίπτουν στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

βουλη_2

Όσες επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων έχουν τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν τους συνεργαζόμενους αγρότες εντός 30 ημερών από την ημέρα αγοράς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου που ψηφίζεται την Τετάρτη 7 Απριλίου στη Βουλή.

57efb9c91dc524143d8b47f7

Τροπολογία που καθιστά ακατάσχετες τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσω του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 φιλοδοξεί να περάσει Κίνημα Αλλαγής.

υπαατ_βουλη

Την κατάθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, νομοσχεδίου που θα ορίζει χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αγροτών από τους αγοραστές των προϊόντων τους προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

cottonpainting

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τύχη της βαμβακοκαλλιέργειας, καταγγέλλουν με ερώτηση που συνυπογράφουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι οι πολύ χαμηλές τιμές που πληρώνονται για το βαμβάκι οι παραγωγοί, δεν τους επιτρέπουν να κλείσουν τις υποχρεώσεις του 2020, πόσο δε μάλλον να ξεκινήσουν την παραγωγή για το 2021.

spilios_livanos_vouli

Σε περιβάλλον αοριστίας κινήθηκε η σύντομη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κυβέρνησης πάνω στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την διαδρομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μέσα στην διετή περίοδο μετάβασης.

apostolou-3

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την διαχείριση των κοινοτικών πόρων της ΚΑΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταβατικής διετίας αλλά και το στάδιο διεργασίας του στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα επταετία ζητά να μάθει η αντιπολίτευση.

mv_vouli_09-12-2020

 Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποζημίωση των παραγωγών και  κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα.

MAXIMOS

Σε ενδοκομματικό επίπεδο στους κύκλους της ΝΔ έχει φτάσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών με μέτρο οικονομικής ανακούφισης στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

mitsotakis-tilediaskepsi-ypourgiko-sumboulio

Σχέδιο νόμου που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

xristos-staikouras-bouli

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές και πλήρως αντιθετικές προσεγγίσεις αναδείχτηκαν για τον πτωχευτικό κώδικα κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που απέρριψε η βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία