BACK TO
TOP

Νομοθεσία

istockphoto-1196065656-612x612

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας ενέκριναν την έκθεση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και τα συστήματα ποιότητας.

deoleo_new

Στις 8 Νοεμβρίου 2018, το Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια, δέχτηκε την πρόταση της ισπανικής εταιρείας Deoleo να απορρίψει σε βάρος της αγωγή για παραπλανητική εμπορική πρακτική.

elais_unilever_3

Στο Διοικητικό Εφετείο προτίθεται να προσφύγει η εταιρεία ΕΛΑΙΣ-Unilever Hellas για το πρόστιμο ύψους 27,6 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνοντας σημαντικές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού.

Eμφιαλώνουν νερό και παράγουν ποτά από ζύμωση πλέον τα ζυθοποιία

Σε άρση των περιορισµών για τα ζυθοποιία που µέχρι σήµερα απαγορεύονταν να συστεγάζονται µε εργοστάσια παραγωγής νερού και ποτών που προέρχονται από ζύµωση οδηγεί σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 3457/2018).

Αποσύρεται μέχρι νεωτέρας το ν/σ για ζώα συντροφιάς

Στην απόσυρση από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς οδήγησαν οι σφοδρές αντιδράσεις φιλοζωϊκών οργανώσεων, εκτροφέων, της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την απόσυρση το υπουργείο με άλλη ανακοίνωση του αντέκρουε με 7 απαντήσεις τις αιτιάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο

Στον Εθνικό Κατάλογο μπαίνει η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται τροποποιητική απόφαση στο νόμο 4235/2014 για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, στην οποία θα καθορίζεται η έκδοση της Βεβαίωσης Τήρησης Απαιτήσεων Λειτουργίας Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα αγρόκτημα που τηρεί τις προϋποθέσεις, να λειτουργεί ως πολυλειτουργικό μέχρι την τελική του πιστοποίηση.

Θεσμοθετείται η προστασία της βιοποικιλότητας στη Σκύρο

Θεσμοθετήθηκαν μέτρα προστασίας και διασφάλισης της βιοποικιλότητας της Σκύρου (ΦΕΚ 2TΔ/23/01/2018), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που αφορά τον «Καθορισμό όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της Σκύρου και των γύρω νησίδων».

Χάνει 200 εκατ. ευρώ η χώρα λόγω στενού ΠΟΠ Καλαμών

Επαναφέρει το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας η Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα όντως καλλιεργούνται και παράγονται και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι, η ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα καλλιεργείται κυρίως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και η Φθιώτιδα όπου συνεχώς φυτεύονται νέα ελαιόδενδρα της ποικιλίας».

Επιτρέπονται φορτηγά άνω των 4 τόνων σε παραγωγό λαϊκής

Είναι δυνατή η ταξινόμηση Φορτηγού Ιδιωτικής Χρήσης (ΦΙΧ) αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 4 τόνων από μικροπωλητές και εμπόρους παζαριών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι πωλητές λαϊκών αγορών, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ν. 1959/91 (ΦΕΚ 123 Α’) και της Α2/29542/5347/91 υ.α. (ΦΕΚ 707 Β’), όπως ισχύουν σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία