BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

oikosxhmata-tropopoihsh-kap

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες. Προάγγελος της απόφασης, ήταν και τα ευρήματα μιας πρώτης απεικόνισης έρευνας της Κομισιόν που αποτυπώνει τον υψηλό διοικητικό φόρτο στον οποίο υποβάλλονται οι αγρότες μέσω της ΚΑΠ, ελέω υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, η οποία βέβαια ήρθε μετά το θερμό κύμα κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη.

tropopoihseis-kap

Η αύξηση του πριµ πρώτης εγκατάστασης άνω των 40.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ο εξορθολογισµός των eco-schemes σε συνδυασµό µε την υιοθέτηση νέων παρεµβάσεων που µοιάζουν να εστιάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια, περιλαµβάνονται στις προτάσεις φορέων και κοµµάτων που θα εξεταστούν ενόψει της δεύτερης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

agora-dikaiwmatwn

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

9f9704785d5b5396d1bed30228b5e6861a0020f8-1709048230-d286959b-960x640

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Απριλίου την επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στα τέλη Απριλίου βάσει επείγουσας διαδικασίας την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις του αγροτικού τομέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

metatroph-viologikwn-prim-ana-xorafi

Ανοιχτό είναι το πεδίο να διεκδικήσουν οι παραγωγοί την είσοδό τους και στο πρόγραµµα µετατροπής βιολογικής γεωργίας του ΠΑΑ για τα ίδια αγροτεµάχια που δήλωσε στη διατήρηση βιολογικών πρακτικών των eco-schemes, καταγγέλλουν οι πιστοποιητικές φορείς.

voskotopia-dikaiwmata-2024

Η τύχη του αιτήµατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αναπροσαρµογή των άµεσων ενισχύσεων του 2024 µε τη µεταφορά πόρων, θα καθορίσει και τη µέση αξία δικαιωµάτων για το φετινό ΟΣ∆Ε, το Εθνικό Απόθεµα που θα µοιραστεί φέτος αλλά και τη σύγκλιση που συνεχίζεται.

provlimatismos-viologiki-gewrgia

Το σοβαρό τους προβληµατισµό για το µέλλον της βιολογικής γεωργίας στη χώρα µας λόγω της άκρατης και χωρίς φραγµούς µαζικότητας των συµµετοχών στην αντίστοιχη δράση των eco-schemes, εκφράζουν στην Agrenda οι φορείς πιστοποίησης.

tsek-porous-PAA-neoi-agrotes

Την επιµονή του στην απόλυτη ευελιξία σε επι µέρους κατανοµές κονδυλίων από τον κουµπαρά των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος των άµεσων ενισχύσεων, φρόντισε να δείξει µε όλους τους τρόπους µε την παρουσία του στις Βρυξέλλες την περασµένη βδοµάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

moriodothsh-neon-agrotwn

Με µία σειρά εκκρεµοτήτων που έχουν να κάνουν τόσο µε τη δήλωση των καθεστώτων άµεσης ενίσχυσης, αλλά και τη συµµετοχή στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, να µένουν ανοιχτές, οι αιτήσεις στο φετινό ΟΣ∆Ε, όποτε και αν ανοίξει, θα αργήσουν να πάρουν µπρος.

simvoylioavgenakis

Στην παραδοχή ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν είναι αρκετές προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απερχόμενος από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο ενέκρινε πάντως το πακέτο των αλλαγών.

se-protereothta-zwortofes

Κτηνοτροφία σχεδόν από το µηδέν µε επαρκή κονδύλια και κίνητρα για εκµεταλλεύσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις για οικονοµίες κλίµακας, µε καθετοποίηση της παραγωγής και καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών αλλά και επανασχεδιασµό των προγραµµάτων γενετικής βελτίωσης, στις προτάσεις του Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας µε αφορµή τη συζήτηση για το µετασχηµατισµό της ΚΑΠ.

upoxrewseis-gia-lhpsh-check-mexri-2027

Με ισχύς το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2024 και για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της προγραµµατικής περιόδου, η Κοµισιόν προχώρησε στις πρώτες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΑΠ, οι οποίες και θα σφραγιστούν στο ερχόµενο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου. Συγκεκριµένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισµού ο οποίος προβλέπει:

14-43_3

Κριτική στα υψηλό κόστος δήλωσης eco-schemes ασκεί και η ΕΘΕΑΣ, η οποία κάνοντας την αναλογία του 8-10% επί των δυνητικών ενισχύσεων που χρεώνουν τα ΚΥΔ στους αγρότες, υπολογίζει ότι περίπου 35 με 40 εκατ. ευρώ εκ των 425 εκατ. στο σύνολο εξαϋλώνονται λόγω «ενός κλικ».

tsek-prasines-agrotikes-upoxrewseis

Με ισχύ το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2024 και για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της προγραµµατικής περιόδου, η Κοµισιόν προχώρησε στις πρώτες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΑΠ, οι οποίες και θα σφραγιστούν στο ερχόµενο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου.

megales-allages-sta-posa-viologikwn

Τον ερχόµενο Ιούνιο αναµένεται να παραδοθεί στις αρµόδιες αρχές από την οµάδα συµβούλων του Γεωπονικού Αθηνών, µία επικαιροποιηµένη µελέτη υπολογισµών ενίσχυσης των παρεµβάσεων της ΚΑΠ, µεταξύ των οποίων και των eco-schemes.

sxedio-gia-sthriksh-agrotwn-KAP

Διέξοδο στη σαφέστερη στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με «φίλτρα» αποκλεισμού των ετεροεπαγγελματιών από ορισμένα καθεστώτα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις των περασμένων μηνών και τις διαπιστώσεις ότι η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ