BACK TO
TOP

Επενδύσεις

ependuseis-leader

Σε µία περιοχή µε ανεπτυγµένη την αιγοπροβατοτροφία αλλά χωρίς πολλά τυροκοµεία, ένας κτηνοτρόφος που θα πάρει το πριµ των 40.000 ευρώ µέσω του προγράµµατος Νέων Αγροτών, µπορεί να χρησιµοποιήσει την επιδότηση να φτιάξει µία δική του µεταποιητική µονάδα και µάλιστα µε κάλυψη του 80% των δαπανών.

Fig7-1200x792__1_

Τρόπους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορροφητικότητα κονδυλίων από το επερχόμενο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό της επιδότησης να είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους προκαταβολικά, δηλαδή με την έγκριση του φακέλου.

8_84

Σηµαντικές αλλαγές στα διαθέσιµα αγροτικά Ταµεία και τη δηµιουργία ενός εξιδεικευµένου χρηµατοδοτικού εργαλείου πριµ πρώτης εγκατάστασης έως 100.000 ευρώ, προβλέπει το σχέδιο των διαχειριστικών αρχών για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο.

171122_Agrophotovoltaik

Την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, έρχεται να ρυθμίσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, εισάγοντας ουσιαστικά την έννοια των «αγροβολταϊκών, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης γης.

108f450a645b484781bbd7732d4b582e_2_2

Στη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας.

12-13_43_2

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης για τη σύσταση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την πρόσκληση να τρέχει ήδη από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

18-19_01_2

Προγράµµατα Leader, Μεταποίησης-Εµπορίας του ΠΑΑ, ΕΣΠΑ και καθεστώς Αγροδιατροφής Αναπτυξιακού Νόµου συνθέτουν τα επενδυτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν να γίνονται διαθέσιµα τους επόµενους µήνες, για όσους θέλουν να κάνουν το βήµα προς την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων ή να εκσυγχρονίσουν την υφιστάµενη επιχείρησή τους.

18-19_84_2

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς, τον πληθωρισµό να παραµένει ψηλά και τα επιτόκια να τρέχουν, το χάσµα που παρατηρείται µεταξύ των τελικών εγκρίσεων και των αιτήσεων στα διαρθρωτικά πρόγραµµα του αγροτικού χώρου, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την οµαλή ολοκλήρωση των επενδύσεων.

27-30_01_2

Την προσθήκη δυνατότητας λήψης αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων, τον εµπλουτισµό του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) µε επιδότηση επιτοκίου και τη δηµιουργία ενός νέου µηχανισµός εγγύησης σε συνδυασµό µε το πριµ Νέων Αγροτών, περιλαµβάνει ο σχεδιασµός του ΥΠΑΑΤ για την προγραµµατική περίοδο 2023-2027.

27-30_04

Οι αγρότες φαίνεται να έχουν µεγαλύτερη επιτυχία στην εξασφάλιση χρηµατοδότησης για έργα επενδύσεων και επέκτασης, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα και περισσότερο ευθυγραµµισµένα µε τις συµβατικές τραπεζικές πρακτικές.

agrotika_2

Στα 3 δις ευρώ υπολογίστηκε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για δανεισμό από αγρότες και επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ευρώπη που παρουσιάστηκε κατά το 9ο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που αντλούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). 

agroturismo-goiznabar-01

Oλοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των προτάσεων των Αναπτυξιακών Εταιρειών από το ΥΠΑΑΤ και πλέον μένει το τελευταίο βήμα για να προχωρήσουν στις προκηρύξεις των προγραμμάτων Leader 2023-2027 που είναι η εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου εκ μέρους των διαχειριστικών αρχών.

PODILATA_KENTRIKI

Στην τελική ευθεία µπήκε η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραµµάτων Leader περιόδου 2023-2027, µε τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να περιµένουν πλέον την τελική αξιολόγηση των σχεδίων τους από το ΥΠΑΑΤ οι οποίες περιλαµβάνουν τις δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ.

18-19_79

Ανασταλτικό παράγοντα συνεχίζει να αποτελεί για την υλοποίηση επενδύσεων στην κατασκευή θερµοκηπιακών µονάδων, το όριο των 600.000 ευρώ που έχει καθοριστεί ως ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα και τη γεωργία µέσω του Αναπτυξιακού Νόµου.

0def9cc486d947828eaeaff18c713e81

Νέο αγώνα δρόμου ξεκινά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να υλοποιήσει τα 33 ορόσημα της 4ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ ώστε να συνεχίσει η ομαλή ροή των δόσεων από το ΤΑΑ προς τη χώρα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία