BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μπλόκο στις αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο

Kατάσταση αστάθειας και αβεβαιότητας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, τόσο όσον αφορά τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, όσο και για το ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει χορηγηθεί για την απόσυρση από την αγορά προκαλεί η αναστολή του πακέτου των 125 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η αναστολή αυτή δεν επηρεάζει τα συγκεκριμένα μέτρα για τον τομέα των ροδάκινων και νεκταρινιών.

Μπλόκο στις αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο

4
0

Η απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου για «πάγωμα» της στήριξης αποφασίστηκε καθώς ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει περισσότερη βοήθεια από ό, τι πράγματι εξήγαν, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, χώρα η οποία ζήτησε βοήθεια για τα αγγούρια που υπερβαίνουν το 487% από αυτά που εξάγονται ετησίως.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Γεωργίας Roger Waite εξήγησε ότι οι αιτήσεις για ορισμένες χώρες είναι πολλές φορές οι μέσες ετήσιες εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι «η ζήτηση ενίσχυσης για ορισμένα προϊόντα είναι αρκετές φορές υψηλότερες από τις συνολικές μέσες ετήσιες εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία». Η Επιτροπή καλείται τώρα να σχεδιάσει ένα πιο συγκροτημένο σχέδιο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν χάσει ξαφνικά μια σημαντική αγορά, λόγω των ρωσικών μέτρων», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Ντατσιάν Τσιόλος. Ο Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι «σκοπεύω να παρουσιάσω ένα νέο σύστημα για τις επόμενες ημέρες, που να είναι να πιο στοιχειοθετημένη και αποτελεσματική η βοήθεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα, πιθανώς στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης, που ορίσθηκε για την επόμενη Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Άποψη του Συνδέσμου για τον κανονισμό των 125 εκατ. ευρώ ήταν και είναι  (υπεβλήθη εγκαίρως τόσο προς τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα όσο και στην ελληνική Κυβέρνηση ) όπως η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και την μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος να ζητηθεί να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάσει τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του πρώτου αιτούντος» μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολον της Ε.Ε .Την άποψη μας αυτή με την οποία συμφωνούν και οι Ισπανοί υποβάλλαμε ξανά σήμερα δια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL (παρατίθεται) προς τον Επίτροπο Γεωργίας προκειμένου να την λάβει υπόψη του στο υπό παρουσίαση νέο σύστημα».

Στην επιστολή του EUCOFEL, προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, για λογαριασμό των μελών του, και ιδιαίτερα της FEPEX (της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών, Λουλουδιών και Φυτών) και του INCOFRUIT (του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών), τονίζεται ότι  αναστολή των μέτρων που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 18 Αυγούστου, προκάλεσαν μια κατάσταση αστάθειας και αβεβαιότητας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, τόσο όσον αφορά τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, όσο και για το ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει χορηγηθεί για την απόσυρση από την αγορά.

Ο EUCOFEL αναγνωρίζει την ανάγκη για μια καλύτερη στόχευση που θα αποτρέπει τις καταχρήσεις και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει, μέσα στις επόμενες ημέρες, το νέο καθεστώς για τη στήριξη των παραγωγών που πλήττονται πραγματικά από το εμπάργκο και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία