BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ακόμα στον αέρα οι αποζημιώσεις από τις περσινές πλημμύρες στον Έβρο

Τις τεράστιες εκκρεμότητες σχετικά με την πληρωμή των αποζημιώσεων για τα 40.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού χειμώνα στο Δήμο Σουφλίου καταγράφει ο βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης.

Σε έκτακτη ανάγκη ο Έβρος με πλημμύρες 80.000 στρεμμάτων

2
0

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής τονίζει ότι μόνο στο Δήμο Σουφλίου, δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για 800 στρέμματα σπαράγγια και 7.000 στρέμματα σιτηρά στα οποία έχουν γίνει εκτιμήσεις, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος πληρωμής για 350 στρέμματα ροδάκινα, 100 στρέμματα ακτινίδια και 50 στρέμματα άλλα είδη, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα εκτίμηση σε λοιπές καλλιέργειες, όπως βαμβάκια, φασόλια, πεπόνια κλπ, οι οποίες έχουν δηλωθεί από τον Μάιο.

Ο βουλευτής καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν θα επισπευσθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις περυσινές πλημμύρες αγροτών της περιοχής του Δήμου Σουφλίου και εν γένει του Νομού Έβρου, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού των οικογενειών τους και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους.

 

Ολόκληρη η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση προβλημάτων αγροτών από τις περσινές πλημμύρες στον Δήμο Σουφλίου

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Χειμώνα 2014-2015, ακόμα σήμερα οι πληγέντες από πολλές περιοχές του Έβρου δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πριν λίγες μέρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Σουφλίου με υπόμνημά του έστειλε κραυγή αγωνίας για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής και τον ίδιο τον βιοπορισμό των οικογενειών των αγροτών.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις δηλώσεις, εκτιμήσεις και πληρωμές από τον ΕΛΓΑ για τα 40.000 στρέμματα κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων μόνο στον Δήμο Σουφλίου, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Για εκτάσεις που έχουν γίνει εκτιμήσεις (800 στρέμματα σπαράγγια, 7.000 στρέμματα σιτηρά) δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.

- Για εκτάσεις που έχει γίνει η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και οι δηλώσεις σε αυτόν (350 στρέμματα ροδάκινα, 100 στρέμματα ακτινίδια, 50 στρέμματα άλλα είδη) δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος πληρωμής.

- Για άλλες καλλιέργειες (βαμβάκια, φασόλια, πεπόνια κλπ.), οι οποίες έχουν δηλωθεί από τον Μάιο, δεν έχει γίνει ακόμα εκτίμηση.

Ειδικά σε ότι αφορά τα βαμβάκια, η μηδενική απόδοση των περισσοτέρων εκτάσεων λόγω των πλημμύρων οδηγεί στην απώλεια της ειδικής ενίσχυσης. Στο εν λόγω θέμα αναφέρονταν η ερώτησή μου 1732/8-12-2015, στην οποία απαντήσατε με έγγραφό σας της 30-12-2015, χωρίς να λύνετε το πρόβλημα της καθυστέρησης της διαδικασίας.

Τέλος, σύμφωνα με το υπόμνημα, δεν έχουν αποζημιωθεί οι κάτοχοι των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεις του Ο.Π-Α.Σ.Κ.Γ.Ε Τυχερού Έβρου, εγκαταστάσεων και συσκευαστηρίων και λοιπού αγροτικού εξοπλισμού και υποδομών, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί και αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις αγροτικές οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βιοποριστικές τους ανάγκες, όπως, φυσικά, και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, καθώς και έχουν θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής, εκτίμησης και τελικής πληρωμής των πληγέντων;

2. Ειδικά για το βαμβάκι, έχετε κάποιον προγραμματισμό για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την ειδική ενίσχυση;

3. Υπάρχουν προτάσεις και προγραμματισμένες ενέργειες για την αναστήλωση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία λόγω των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις έχει καταστεί μη βιώσιμη;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία