BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ως τον Ιούλιο εξόφληση των αποζημιώσεων του 2016

Στα σχέδια του οργανισμού είναι να πραγματοποιηθούν πληρωμές στην επικράτεια τους προσεχείς μήνες, σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μήνα), μέχρι και την ολοκλήρωση όλων των αποζημιώσεων του 2016 (τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού του 2017). Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε έγγραφη ερώτησή του στην βουλή, απαντώντας στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έβρου Αν. Δημοσχάκη.

Ως τον Ιούλιο εξόφληση των αποζημιώσεων του 2016

4
0
Τα έσοδα του οργανισμού ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 155 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο, πρόσθεσε επίσης ο Βαγγέλης Αποστόλου

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές του έτους 2016 έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 4 πληρωμές, δύο πληρωμές τον Δεκέμβριο του 2016, μια πληρωμή τον Ιανουάριο του 2017 και μια πληρωμή αρχές Μαρτίου, με το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, είχε καταθέσει στις 09/03 γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις για τις καταστροφές της προηγούμενης χρονιάς μόνο σε ένα ποσοστό γεωκτηνοτρόφων του Νομού Έβρου, που σημαίνει ότι πολλοί έχουν μείνει απλήρωτοι.

Ο Βουλευτής ρωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η περικοπή στις αποζημιώσεις και πότε θα αποζημιωθεί το σύνολο των γεωκτηνοτρόφων του Έβρου.

Αναλυτικά η απάντηση Αποστόλου

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Α. Δημοσχάκη

ΘΕΜΑ: Γραπτή Ερώτηση για μειωμένες και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, κατέθεσε σήμερα (09/03) γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις για τις καταστροφές της προηγούμενης χρονιάς μόνο σε ένα ποσοστό γεωκτηνοτρόφων του Νομού Έβρου, που σημαίνει ότι πολλοί έχουν μείνει απλήρωτοι.

Στην Ερώτηση, μάλιστα, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΛΓΑ οι δικαιούχοι δεν εισέπραξαν το προβλεπόμενο ποσό αποζημίωσης που προκύπτει από τα ποσοστά ζημίας και το είδος της καλλιέργειας, σύμφωνα με τους πίνακες ασφαλιστικής κάλυψης του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι πληρώθηκε το 80% της αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η περικοπή στις αποζημιώσεις και πότε θα αποζημιωθεί το σύνολο των γεωκτηνοτρόφων του Έβρου;

Επίσης αν γνωρίζει ο Υπουργός ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ κι αν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στον Οργανισμό.

Αναλυτικά η Ερώτηση

ΘΕΜΑ: Μειωμένες και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Κύριε Υπουργέ

Στις 02/03/2017 ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ ότι κατέβαλε τις αποζημιώσεις των πληγέντων γεωκτηνοτρόφων της προηγούμενης χρονιάς και με τον Νομό Έβρου να κατέχει σημαντικό μερίδιο αυτής της δαπάνης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υπάγονται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1668/Β/27-2-2014 και Α669/Β/27-7-2011) με το σύνολο της φυτικής παραγωγής και το αντίστοιχο κεφάλαιο των εκμεταλλεύσεων Ζωικής  Παραγωγής. Εφόσον οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις, αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ έχει έσοδα και οφείλει να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Δυστυχώς όμως οι αποζημιώσεις  που κατεβλήθησαν δεν αφορούσαν το σύνολο του Νομού αλλά τμήμα αυτού. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γεωκτηνοτρόφοι, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή την άνοιξη του 2016, ακόμη είναι απλήρωτοι. Σίγουρα, δεν φταίνε οι αγρότες εάν εσείς πέρυσι δεν μπορούσατε να βρείτε μία φόρμα, ώστε να μπορούν να δουλέψουν  σωστά οι γεωπόνοι-εκτιμητές. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκτιμήσεις να υλοποιηθούν μετά από μήνες κι όχι εγκαίρως, όπως προβλέπεται.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΛΓΑ οι δικαιούχοι δεν εισέπραξαν το προβλεπόμενο ποσό αποζημίωσης που προκύπτει από τα ποσοστά ζημίας και το είδος της καλλιέργειας, σύμφωνα με τους πίνακες ασφαλιστικής κάλυψης του Οργανισμού.

Το ποσοστό που πληρώσατε είναι το 80% της αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο. Μεγάλη αδικία και εμπαιγμός σε βάρος αυτής της έντονα δοκιμαζόμενης κοινωνικής και παραγωγικής ομάδας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1.          Που οφείλεται η περικοπή των κονδυλίων αποζημίωσης;  Πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων, και πότε επιτέλους θα αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων γεωκτηνοτρόφων του Έβρου;

2.          Γνωρίζετε ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ κι εάν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στον Οργανισμό;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία