BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Τέλος χρόνου σε 24 ώρες για το ΟΣΔΕ, αναπόφευκτες οι ποινές για δικαιώματα

Τελειώνει ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Τετάρτη 15 Ιουνίου) και περισσότερες από 300.000 δηλώσεις σε σύνολο 780.000 περίπου φέτος δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα.

Τέλος χρόνου σε 24 ώρες για το ΟΣΔΕ, αναπόφευκτες οι ποινές για δικαιώματα

0
0

Αυτό σημαίνει ότι όπως και να έχουν τα πράγματα, οι παραγωγοί που δεν καταφέρνουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές που ανέρχονται σε 3% την ημέρα (καθυστέρησης) για τη βασική ενίσχυση και 1% την ημέρα για τη συνδεδεμένη.

Επικοινωνία του AgroNews με φορείς διαχείρισης των δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι γενικό, κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να τρέξει πιο γρήγορα με βάση τις σύνθετες ανάγκες του ηλεκτρονικού συστήματος και όλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι πύλες του ΟΣΔΕ άνοιξαν και φέτος πολύ αργά, δηλαδή στις 5 Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά οι αρμόδιες αρχές δεν αφήνουν κανένα περιθώρια για άτυπη έστω παράταση της όλης διαδικασίας, αν και όλοι ξέρουν ότι με την τεχνική δομή της ηλεκτρονικής βάσης για να υπάρξει έκδοση αριθμού Μητρώου Παραλαβής (όπως γίνονταν τα παλιότερα χρόνια) θα πρέπει να υπάρξει και οριστικοποίηση της δήλωσης, πράγμα αδύνατο με βάση τις δυνατότητες των διαχειριστών.

 

Στην Agrenda του Σαββάτου αναλυτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο των δηλώσεων και τα παιχνίδια των αρμοδίων σε βάρος των παραγωγών 


Η εικόνα από τη Λάρισα

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Bασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Με την 15η Ιουνίου, ημερομηνία λήξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ προ των πυλών, το 40% μόνο των αγροτών του Α΄ Φορέα, Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών έχει καταθέσει φάκελο και έχει οριστικοποιήσει την δήλωσή του σε σύνολο11.000 αγροτοκτηνοτρόφων,  που έχουν εμπιστευτεί τον Φορέα για την υποβολή της δήλωσής τους.

Το 20% δουλεύει ακόμη τον φάκελό του με πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές, ενώ το υπόλοιπο 40% δεν εμφανίστηκε ακόμη.

Τα παραπάνω στοιχεία δηλώνει η υπεύθυνη του έργου ΟΣΔΕ, πολιτικός μηχανικός Ευδοξία Παπαδούλη αποκλειστικά στο Agronews, υπογραμμίζοντας ότι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚΕ) υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον ανάδοχο του έργου (Ενώσεις), στις «πύλες-τόπους υποβολής». Ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι ενισχύσεις ή αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι, είναι υποχρεωμένοι να την υποβάλουν όλοι όσοι έχουν αγροτική εκμετάλλευση, για το σύνολο αυτής.

Ο παραγωγός υποβάλλει υποχρεωτικά μία ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής ετησίως, σε επίπεδο Χώρας, η οποία αποτελεί δήλωση του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης. Σε αυτή δηλώνει: α) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης και β) το ζωικό κεφάλαιο. Εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται. Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής  που καθορίστηκε από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης είναι από 27 Απριλίου- 15 Ιουνίου.

Θορυβημένοι και ανήσυχοι στην πλειοψηφία τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι με την διορία να λήγει, έρχονται στο παραπέντε και περιμένουν να εξυπηρετηθούν, αναφέρει η κ. Παπαδούλη η οποία υπογραμμίζει ότι: «Συμβουλεύουμε τους δικαιούχους να σπεύσουν άμεσα, καθώς πρώτα κλείνουμε ραντεβού για την αποφυγή σχηματισμού ουρών και ταλαιπωρίας τους και συχνά διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι έχουν ελλιπή στοιχεία και έγγραφα. Παρά τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που απασχολούνται από το πρωί έως το βράδυ με συνεχές ωράριο, 10 άτομα στα γραφεία Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών (τηλ. επικοιν.  2410.617104) και 20 συνεργεία με 2 άτομα το καθένα σε Λιβάδι, Ελασσόνα, Αρμένιο, Τύρναβο, Καλαμάκι, Πλατύκαμπο, Χάλκη, Γλαύκη, Πυργετό, Κιλιλέρ, Νέο Περιβόλι, Μεγάλο Μοναστήρι, Κρίνη, Φάρσαλα, Καπνικό, Καλλιθέα, Αγιά και Συκούριο, πολύ φοβάμαι ότι η διαδικασία κινδυνεύει να μην περαιωθεί εμπρόθεσμα. Σ΄αυτό συμβάλλει και η χαλαρή νοοτροπία αρκετών δικαιούχων, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι το σύστημα θα κλείσει στην ημερομηνία που δόθηκε, αφού κάθε χρόνο δίνεται παράταση. Μέχρι τώρα δεν μας έχει έρθει εντολή για παράταση- επιμήκυνση του έργου, που λήγει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αν και την ζητήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας μην στηρίζονται λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι εκεί, αφού όποιος γεωργός υποβάλει την αίτησή του µετά τις 15/6/2016 και µέχρι τις 11/7/2016, θα του καταβληθεί η ενίσχυση µε ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεµένων καθεστώτων για κάθε εργάσιµη µέρα καθυστέρησης υποβολής».     

Η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα

Ουρές που αυξάνουν ώρα με την ώρα, ένα σύστημα που όταν δεν κολλάει, πάει τόσο αργά που θαρρείς και σέρνεται και φυσικά το άγχος κι ο εκνευρισμός στα… κόκκινα. Είναι η τυπική εικόνα που αντικρίζει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, από την περασμένη Πέμπτη και με διαρκή επιδείνωση σε όλες τις ΕΑΣ και τις πύλες Α που υποδέχονται δηλώσεις ΟΣΔΕ. Και αυτό γιατί η άμμος στην κλεψύδρα εξαντλείται γρήγορα και το έργο που έχει διεκπεραιωθεί απέχει πολύ από το να εγγυάται ότι η 15η Ιουνίου θα αποδειχθεί αρκετή ως χρονικό περιθώριο, χωρίς να γίνει κάποιο θαύμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποβολή του 100% των δηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση του Agronews, μέχρι και την Δευτέρα (13 Ιουνίου) το απόγευμα –δύο ημέρες δηλαδή πριν την εκπνοή της προθεσμίας- και παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της παραλαβής δηλώσεων (σ. σ. κάποια γραφεία δουλεύουν μέχρι τις 10 το βράδυ από τις 6 το πρωί), η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε αρκετές περιπτώσεις αποκαρδιωτική.

Στο νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, το ποσοστό όσων είχαν καταθέσει τη δήλωση ΟΣΔΕ κυμαινόταν στο 55%-60%, στην Πέλλα και στην Πιερία λίγο πάνω από το 55%, στην Ημαθία και την Καβάλα κοντά στο 75%, στις Σέρρες πλησίαζε μετά βίας στο 20% και στη Δράμα το 30%, ενώ πανελλαδικά γινόταν λόγος για ένα μέσο ποσοστό που με κόπο ξεπερνούσε κατά τι το 55%- 60% και μάλιστα σε πολλές δηλώσεις ο φάκελος δεν είναι πλήρης και χρειάζεται συμπλήρωση ή και τροποποίηση.

«Από την προηγούμενη Πέμπτη κι εντεύθεν το σύστημα κολλάει διαρκώς και οι ουρές των παραγωγών που περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να καταθέσουν τη δήλωση αυξάνουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται απίθανο να προλάβουμε την προθεσμία», τονίζει ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου από χωριό της Πέλλας και χαρακτηρίζει αναγκαία την παροχή νέας παράτασης στην προθεσμία.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία