BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Φόβος μείωσης σύνταξης και ΕΦΚΑ γέμισαν το Απόθεμα

Οι λεκτικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών και του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου περί προστασίας των «παλιών» συνταξιούχων από τις προβλέψεις του νόμου 4387/2016, για μείωση σύνταξης 60% και υποχρέωση καταβολής εισφορών ΕΦΚΑ, δεν αποδείχτηκαν ικανές να ανατρέψουν το κλίμα αμφιβολίας των ετερο-επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής για τις νέες ρυθμίσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ένας μεγάλο μέρος εξ αυτών μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε έληγε η σχετική προθεσμία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, να μην έχουν υποβάλλει αίτηση.

Φόβος μείωσης σύνταξης και ΕΦΚΑ γέμισαν το Απόθεμα

3
1

Συνολικά, οι παραγωγοί που δεν υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2017 υπολογίζονται μέχρι ώρας σε πάνω από 60.000 πανελλαδικά, γεγονός που (με τα έως τώρα δεδομένα) στέλνει στον «κουμπαρά» του Εθνικού Αποθέματος, δικαιώματα, η συνολική αξία των οποίων, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, όμως με τους παραγωγούς που δεν πήγαν καν στις πύλες του ΟΣΔΕ για να υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, οι πληροφορίες λένε, ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου, δεν είχαν οριστικοποιηθεί περί τις 80.000 δηλώσεις παραγωγών.

Το ζήτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι σε ποιούς παραγωγούς θα κατανεμηθούν αυτά, με ποιά κριτήρια και το κυριότερο πότε, όπως κι αν μπορεί η κατάσταση ν’ αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι το σύστημα θα δεχτεί τεράστια επιβάρυνση, από αγρότες, που πιθανολογείται, πως θα τρέξουν στις πύλες μαζικά.


Η εκ των υστέρων εγκύκλιος που φούντωσε το Απόθεμα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι διατηρούν αγροτική δραστηριότητα, επιβεβαιώνοντας πλήρως την Agrenda και το AgroNews, που από την πρώτη στιγμή που τέθηκε  το ζήτημα, έγραψαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους «ενεργούς», που βγήκαν σε σύνταξη έως τις 12/05/2016, ημερομηνία έναρξης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

 

Η εγκύκλιος βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων, ταμείων πλην ΟΓΑ, με αγροτική δραστηριότητα, ορίζοντας ότι εξαιρούνται από την ποινή μείωσης 60%, αλλά και την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, ωστόσο απορίας άξιο είναι γιατί εκδόθηκε αφού έληξε η σχετική προθεσμία (15 Ιουνίου 2017).

 

Η εγκύκλιος πάντως υπενθυμίζει παράλληλα, ότι η απαλλαγή από την ποινή στην σύνταξη και από την υποχρέωση εισφορών στον ΕΦΚΑ, ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ (παλιούς και νέους), ως την 1η Ιανουαρίου 2025.

 

Στη βουλή πάει το θέμα ο Λευτέρης Αυγενάκης

Στα εκατομμύρια επιδοτήσεων που χάθηκαν λόγω «του αδιεξόδου που δημιούργησε η Κυβέρνηση με τις συντάξεις των αγροτών», αναφέρεται εξάλλου και ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι:


«Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους Έλληνες αγρότες έχει επισημανθεί επανειλημμένως, όπως και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (4208/16.03.2017, 2684/18.01.2017), οι οποίες ακόμα παραμένουν αναπάντητες. Με αδιευκρίνιστα τα θέματα των συντάξεων, των επιδοτήσεων και των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, οι αγρότες καλούνται, με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), να επιλέξουν είτε να παραμείνουν αγρότες με τη σύνταξη κατά 60% ψαλιδισμένη λόγω του ασφαλιστικού νόμου, είτε να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία εκχωρώντας τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την περιουσία τους.


Ο φόβος, που δημιούργησαν αυτές οι πολιτικές και αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους Έλληνες παραγωγούς, για άγρια φορολόγηση των εισοδημάτων τους και περικοπή των αγροτικών συντάξεων, οδήγησε σε ένα και μόνο αποτέλεσμα: χιλιάδες παραγωγοί σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους για ενιαία ενίσχυση. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 ήταν χθες, την 15η Ιουνίου 2017. Συγκεκριμένα, πάνω από 50.000 αγρότες στην ελληνική επικράτεια δεν προχώρησαν σε ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 4.000 περίπου για τον Νομό Ηρακλείου. 


Η αξία από την απώλεια των δικαιωμάτων αυτών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρώ πανελλαδικά και γύρω στα 2 εκατομμύρια Ευρώ τοπικά στον Ν. Ηρακλείου. Ακόμη και αν τα εν λόγω ποσά μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα, για να κατανεμηθούν στο μέλλον σε Νέους Αγρότες, η ουσία είναι ότι οι παραγωγοί φέτος δεν θα πάρουν στα χέρια τους αυτά τα ποσά των ενισχύσεων. Αντί, επομένως, να δίνεται περισσότερη στήριξη στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας, που αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις βιωσιμότητας των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, εντούτοις, χάνονται χρήματα τα οποία άμεσα θα μπορούσαν να απαλύνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ελληνική παραγωγική βάση.».


Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Γιατί δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που δημιούργησε τέτοιο «κομφούζιο» στους αγρότες, αναγκάζοντας τους να επιλέξουν μεταξύ σύνταξης ή επιδότησης και που στην ουσία τους απέτρεψε από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης; 

2.Πού θα κατανεμηθούν τα ποσά αυτά, τα οποία δεν θα δοθούν τελικά στους αγρότες λόγω της μη ενεργοποίησης των αντίστοιχων δικαιωμάτων;

3. Αν τα ποσά αυτά μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατανομή τους στους Νέους Αγρότες;».

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2017 13:13να κατανεμηθουν στουε αγροτες.

Να κατανεμηθουν στους νεους αγροτες πρεπει καποτε να διαλεξουμε η τα χωραφια η κατι αλλο δεν γινετε μερικοι να εχουν και τα δυο ειναι εις βαρων των κατα επαγγελματια αγροτη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία