BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Το ΑΤΑΚ μπλοκάρει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο να µη µπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης που κατέχουν και συνεπώς να µην πληρωθούν το τσεκ για το 2018 βρίσκονται χιλιάδες αγρότες.

Το ΑΤΑΚ μπλοκάρει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

5
0

Αιτία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η επιλογή εκ µέρους του αρµόδιου οργανισµού των πληρωµών (ΟΠΕΚΕΠΕ) να είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του Αριθµού Ταυτότητας Ακινήτου, το γνωστό ΑΤΑΚ, τόσο για τα ιδιόκτητα, όσο και για τα ενοικιαζόµενα αγροτεµάχια, κατά τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ), σε αντίθεση µε ό,τι ίσχυε τα προηγούµενα έτη.

Η εν λόγω πρόβλεψη θεωρείται βέβαιο πως θα δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα σε όσους ενοικιάζουν χωράφια, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τους, δεν τα έχουν δηλωµένα στο Ε9, γιατί τυχαίνει να είναι πολλά, µικρά και διάσπαρτα, είτε είναι «ατακτοποίητα» από άποψης ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πιο σοβαρό πρόβληµα θεωρείται βέβαιο ότι θ’ αντιµετωπίσουν αγρότες από περιοχές µε πολυτεµαχισµένο κλήρο.

Για το θέµα υπάρχει αναφορά στις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε τη διαδικασία των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε, στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι «σε κάθε περίπτωση, η αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεµαχίου του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική».


Σηµειωτέον ότι ο έλεγχος ορθότητας του ΑΤΑΚ θα γίνεται µε άµεση σύνδεση του πληροφοριακού συστήµατος συλλογής αιτήσεων ενίσχυσης του 2018 µε το ΚΕΠΥΟ. Αυτό, δηλαδή, σηµαίνει ότι:

1) Καταργείται η επισύναψη του Ε9 ως υποχρεωτικού.

2) ∆εν θα γίνεται δεκτή η αίτηση ενίσχυσης, εάν δεν έχει δηλωθεί το αγροτεµάχιο στο ΚΕΠΥΟ και δεν έχει λάβει ΑΤΑΚ.

3) Ούτε το Συµβόλαιο Αγοράς επισυνάπτεται στη δήλωση ΟΣ∆Ε.

Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά σύµφωνα µε ΟΠΕΚΕΠΕ

1. Σε περίπτωση που γεωργός συµπληρώσει εξαρχής το έντυπο της δήλωσης ΟΣ∆Ε η οποία αντιστοιχεί στο 2018, υποβάλλει υποχρεωτικά τα εξής:

-Παραστατικά χρήσης ενοικιαζόµενων αγροτεµαχίων: Αντίγραφα των ιδιωτικών συµφωνητικών µίσθωσης αγροτεµαχίων, µε αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεµαχίου του ιδιοκτήτη

-Αντίγραφο και των δύο όψεων της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, απαιτείται µόνο για όσους γεωργούς αιτούνται την ενίσχυση του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας ή λήψη δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα ή πληρωµή του µέτρου 13-εξισωτική αποζηµίωση.

2. Στην περίπτωση των προσυµπληρωµένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόµενων αγροτεµαχίων υποβάλλονται από τον γεωργό εφόσον βέβαια τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2017 - 2018 και το έτος υποβολής αίτησης 2018.

Με κλικ για άλλο ΑΤΑΚ

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, κατά την υποβολή των πρώτων δηλώσεων το σύστηµα δεν δέχεται την καταχώρηση στοιχείων, χωρίς να κλικαριστεί το ΑΤΑΚ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι πυλών ΟΣ∆Ε, που οριστικοποίησαν ήδη τις πρώτες αιτήσεις, το σύστηµα φαίνεται πως δέχεται κανονικά αυτές τις ηµέρες τουλάχιστον, τις δηλώσεις ακόµη και µε κλικάρισµα ενός οποιουδήποτε ΑΤΑΚ, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνεται αυτό στην πραγµατικότητα. Βέβαια πολλοί αγρότες που έχουν θέµα µε το ΑΤΑΚ θεωρούν «µισή λύση» µια τέτοια αντιµετώπιση, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν γίνουν αλλαγές, οι παραγωγοί ίσως έχουν επιπτώσεις στο µέλλον, αν δώσουν λάθος ΑΤΑΚ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία