BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Πρώτα αναδασμοί και Κτηματολόγιο και μετά ΑΤΑΚ

Αναστολή εφαρμογής της απόφασης για την υποχρεωτική καταχώριση του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2018, έως ότου να ολοκληρωθούν πρώτα από τη μεριά της πολιτείας ο αναδασμός και το κτηματολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες γης κι αφετέρου από τους ιδιοκτήτες γης προς τους ενοικιαστές, ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι Δήμων Νέστου και Καβάλας κι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Καβάλας επικαλούμενοι εννέα σοβαρούς λόγους για το αίτημά τους αυτό.

Πρώτα αναδασμοί και Κτηματολόγιο και μετά ΑΤΑΚ

14
3

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, «Με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και με την έναρξη υποβολών των αιτήσεων ΕΑΕ για το έτος 2018 διαπιστώθηκε η υποχρεωτική καταχώρηση του ΑΤΑΚ και στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, γεγονός που μας προκαλεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο θα προλάβουμε  την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ΕΑΕ και θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Οι βασικές αιτίες του προβληματισμού μας είναι οι παρακάτω:

1. Το κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σαν έργο στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να μην έχουν επιλυθεί θέματα νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων.

2. Στην περιοχή μας υπάρχουν αγροτεμάχια ενοικιαζόμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη διεύθυνση Αναδασμού και Εποικισμού της Περιφέρειας αλλά και από την Εκκλησία για τα οποία δεν υπάρχει αριθμός ΑΤΑΚ.

3. Σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες ενοικιάζουν αγροτεμάχια στους παραγωγούς που δεν τα κατέχουν σε ποσοστό 100% (αλλά κατέχουν ποσοστό του αγροτεμαχίου), ή που δεν τα έχουν συμπεριλάβει σε κάποια αποδοχή κληρονομιάς εκ προθέσεως ή λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών ή για οικονομικούς λόγους,  εξαιτίας του φόρου αποδοχής κληρονομιάς.

4. Πολλοί εκ των συνιδιοκτητών αγροτεμαχίων δεν διαμένουν στη χώρα και είναι δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους για τη λήψη του ΑΤΑΚ, ιδίως σε περιπτώσεις που το ενοικιαστήριο είναι πρόσφατο ή πολυετές  και παραμένει σε ισχύ.

5. Σύμφωνα με αναφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας του καταχωρημένου ΑΤΑΚ κατά τη στιγμή της δήλωσης αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό που σημαίνει πως ο παραγωγός δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο ιδιοκτήτης του έδωσε τον σωστό αριθμό ή αν νομίμως κατέχει το αγροτεμάχιο που ενοικιάζει. Τυχόν πρόβλημα θα διαπιστωθεί κατά την πληρωμή των επιδοτήσεων του και αφού θα έχει καλλιεργήσει φυτικό κεφάλαιο επιλέξιμο για την λήψη άμεσων ενισχύσεων ή και συνδεδεμένων 

6. Αγροτεμάχια που συμμετέχουν σε προγράμματα του μέτρου 10 και 11 του ΠΑΑ που δεν θα μπορέσουν να δηλωθούν λόγω της μη ύπαρξης ΑΤΑΚ ή που θα διαπιστωθεί κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο των ΕΑΕ πως ο καταχωρημένος ΑΤΑΚ δεν είναι σωστός, θα δημιουργήσουν ποινή επί των δικαιούμενων ενισχύσεων των παραγωγών παρόλο που οι παραγωγοί θα έχουν τηρήσει άνευ παρέκκλισης της δεσμεύσεις των αντίστοιχων μέτρων.

7. Στις ιδιόκτητες εκτάσεις και ειδικότερα στα αγροτεμάχια που δηλώνονται μεταξύ συζύγων (διαφορετικά Ε9) και δεν μπορεί να γίνει ενοικιαστήριο καθώς δήλωση καλλιέργειας κάνει μόνο ο ένας απ’ τους δυο ως αρχηγός αγροτικής εκμετάλλευσης.

8. Αγροτεμάχια που γίνονται επινοικίαση ή ανταλλαγή μεταξύ παραγωγών με τη μορφή άτυπων παραχωρητήριων.

9. Εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, διότι έως σήμερα δηλώνεται και από τους ιδιοκτήτες και από τους καλλιεργητές (ενοικιαστές) η συναλλαγή  στις φορολογικές δηλώσεις τους. Με την εφαρμογή του μέτρου (Δήλωση ΑΤΑΚ), εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει ένα αγροτεμάχιο ΑΤΑΚ ,δεν θα μπορεί να δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, θα γίνεται συμφωνία με χαμηλότερο τίμημα με αποτέλεσμα να μην δηλώνεται και στην ΔΟΥ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που καταδεικνύουν τα προβλήματα της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ προτείνουμε την μη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης έως ότου να ολοκληρωθούν πρώτα από τη μεριά της πολιτείας ο αναδασμός και το κτηματολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες γης και αφετέρου από τους ιδιοκτήτες γης προς τους ενοικιαστές.

Με εκτίμηση,

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νέστου

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας

Κτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Καβάλας

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2018 08:28Γιάννης Καπαρός

Με την επιστολή σας αυτή κύριοι αγροτοσυνδικαλιστές καρφωθήκατε μόνοι σας. Μας λέτε λοιπόν αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι: 1) Κάποιοι αγρότες, πιστεύω πολλοί, επιδοτούνται για εκτάσεις που ούτε τους ανήκουν, ούτε τις ενοικιάζουν και που ανήκουν προφανώς σε κάποιον που δεν έχει ιδέα πως άλλοι οικονομάνε από την περιουσία τους. 2) Κάποιοι ιδιοκτήτες, πιστεύω πάρα πολλοί, επιδοτούνται για τα αγροκτήματα τους ενώ δε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ γι αυτά αφού δε τα έχουν δηλωμένα στο Ε9. 3) Κάποιοι ιδιοκτήτες, πιστεύω η συντριπτική πλειοψηφία, ενώ εισπράττουν ενοίκιο από τα αγροκτήματα τους δε πληρώνουν το φόρο που αναλογεί σε αυτό αφού δε το δηλώνουν στο Ε2. Πιστεύω πως για τα "δίκαια" αιτήματά σας τελικά θα δικαιωθείτε. Πάντα έτσι γίνεται σε αυτή τη χώρα. Δε τα στέλνετε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να άρει την αδικία;

Απάντηση

14-03-2018 00:02Νίκος

Βρε μια πρεμούρα να μη δηλωθεί ο ΑΤΑΚ . Καταλαβαίνετε πως αν τελικά δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση ( που σίγουρα θα υποχωρήσει λόγω και των επικείμενων εκλογών) τι λαβράκια έχει να βγάλει η φετινή ΟΣΔΕ. Πόσα μαΊμού ενοικιαστήρια θα ξεθαυτούν. Πόσοι ιδιοκτήτες δε θα γνωρίζουν πως έχουν ενοικιάσει τα χωράφια τους. Όσο για τις επικαλούμενες δικαιολογίες μόνο η 2η έχει βάση αλλά και αυτή με καλή θέληση των εμπλεκομένων υπηρεσιών λύνεται, Για τη δικαιολογία του κτηματολογίου αν περιμένουμε τους οριστικούς τίτλους σε όλη την Ελλάδα θα μας πάρει μερικές δεκάδες χρόνια. Στις δηλώσεις του κτηματολογίου που έγιναν το 1991 ακόμη περιμένουν τους τίτλους. Για να είμαστε όλοι νόμιμοι θα πρέπει να επιδοτούμαστε για χωράφια που είμαστε ιδιοκτήτες ή νόμιμα ενοικιάζουμε και παράλληλα να πληρώνουμε αυτόν τον ελάχιστο ΕΝΦΙΑ που μας αναλογεί ή το φόρο για τα ενοίκια που εισπράττουμε.

Απάντηση

13-03-2018 17:26Μπακέας Κωνσταντίνος

Για πρώτη φορά πήγε να μπει μια δικλείδα για τους καταπατητές και τους λαμβάνοντες επιδοτήσεις παρανόμως καθώς και τους ιδιοκτήτες που δεν δηλώνουν τα ενοίκια ως εισοδήματα και έχει γίνει χαμός με ένα σωρό ανόητα επιχερήματα που ουσιαστικά επικαλούνται ότι επειδη παρανομούμε τόσα χρόνια αφήστε μας να παρανομούμε και ακόμη λίγα χρόνια. παμε να τα πάρουμε από την αρχή. 1. Το ατακ προέρχεται μόνο από την δήλωση στο Ε9 και δεν έχει καμία σχέση με νόμιμη κατοχή και κτηματολόγιο. Στο Ε9 δηλώνεις ότι πιστεύεις ότι κατέχεις, δεν χρειάζεται να έχουν γίνει πράξεις. 2. Η εκκλησία έχει Ε9 οπότε έχει και ΑΤΑΚ, γι αυτά που ενοικιάζονται από το ΥΠΑΑΤ αρκεί το συμφωνητικό και χρειάζεται μία τροποποίηση του συστήματος. 3. Αυτά που ενοικιάζονται χωρίς να έχουν το 100% είναι μια παράνομη πράξη και πρέπει να τιμωρηθούν, προκειται περί κλοπής των ενοικίων. Αυτά που προέρχονται από κληρονομιά η οποία δεν έχει γίνει αποδοχή δηλώνωνται κανονικά στο Ε9, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τον θάνατο του Ιδιοκτήτη και έπειτα πρέπει να δηλωνωνται στο Ε9 με βάση τα νόμιμα ποσοστά και ας μην έχει γίνει αποδοχή ή άνοιγμα διαθήκης. 4. Είναι όλοι υποχρέωμενοι να τα δηλωνουν στο Ε9 και το τηλεφώνημα στο εξωτερικό πλέον έχει μεωμένες χρεώσεις. Αν δεν τα δηλώνουν είναι παράνομο και πρέπει να τιμωρηθούν. 5.Αν δώσει λάθος ΑΤΑΚ ο ιδικτήτης τότε ο ενοικιαστής μπορεί να στραφεί εναντίον του νομικά και αξιώσει αποζημείωση, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και με μια υπεύθυνη δήλωση για τον ΑΤΑΚ απο πλευρας του ιδιοκτήτη και σε περίπτωση που δώσει λάθος ατακ ο νόμος προβλέπει έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Ν.1599/1986 6.Η προκήρυξη του πμέτρο 10 ήταν σαφέστατη ως προς τα ενοικιαζόμενα. Αν υπήρχε τέτοια υπόνοια ας μην τα δήλωναν. 7.μεταξύ συζήγων γίνεται δωρεάν παραχώρηση και αντιγραφεται ο ατακ από το ε9 του/της συζύγου. 8. στο ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο του ταξις, υπάρχει όρος για την επινοικίαση, αν δεν έχει τσεκαριστεί, τότε είναι παράνομη και πρέπεινα τιμωρηθεί. 9.μέχρι σήμερα υπάρχει φοροδιαφυγή γιατί δεν δηλώνωνται τα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες, γιατί δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση και με το ατακ θα μπει τέλος στη φοροδιαφυγή. Όποιος ιδιοκτήτης δεν το δηλώσει στο Ε9 το αγροτεμάχιο του, κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο, ή να το χάσει τελείως καθώς δεν θα μπορέσει να αποδείξει έννομο συμφέρον, ενώ σε περίπτωση που το κάνει εκ των υστέρων θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα για όλες τις χρονιές που απέφυγε να το δηλώσει. Αν δεν το δηλώσει καθόλου τότε το χάνει. Τι καλύτερο λοιπόν από το ΑΤΑΚ? να συνεχίσουμε να παρανομούμε εις βάρος των νομίμων πολιτών οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους? Ο ρόλος των αγροτικών συλλόγων της καβάλας είναι να προτρέπουν το κράτος να συνεχίσει να καλύπτει τις παρανομίες ορισμένων εις βάρος των νομίμων πολιτών?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία