BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το Μουντιάλ... ρίχνει παραγωγή, φέρνει τιμή

Σε ρυθµούς Παγκόσµιου Κυπέλλου κινείται εδώ και λίγες ηµέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η αγορά για ορισµένα από τα σηµαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Βραζιλίας, όπως η ζάχαρη, ο καφές και η σόγια, αφού οι παραγωγοί έχουν το µυαλό τους στην µπάλα, αφήνοντας σε δεύτερη µοίρα τόσο τις πωλήσεις των προϊόντων τους, όσο και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Το Μουντιάλ... ρίχνει παραγωγή, φέρνει τιμή

3
0
Η λατρεία των Βραζιλιάνων για τη στρογγυλή θεά έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά, αφού από την έναρξη των αγώνων µέχρι σήµερα, η ζάχαρη ενισχύεται κατά 7% και ο καφές κατά 1,2%.

∆εν αποτελεί πλέον είδηση το γεγονός ότι όταν παίζει η εθνική οµάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, η χώρα παραλύει. Οι τιµές του καφέ σηµείωσαν ισχυρή άνοδο την προηγούµενη εβδοµάδα, η οποία αποδίδεται εν µέρει στο τουρνουά ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται ότι πιέζει επίσης ανοδικά τις τιµές στη ζάχαρη και τη σόγια. Όπως τονίζει ο Στέρλινγκ Σµιθ, αναλυτής της Citigroup, η αγορά κινείται ανοδικά γιατί δεν υπάρχουν πωλήσεις από τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν στραµµένη την προσοχή τους στο Παγκόσµιο Κύπελλο. Ανησυχία έχει εκφραστεί όµως εκ µέρους των αναλυτών και για τις µειωµένες καλλιεργητικές φροντίδες, από τους παραγωγούς της Βραζιλίας.

«Το Παγκόσµιο Κύπελλο εκτιµάται πως θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά των εµπορευµάτων. Προσελκύει πολύ το ενδιαφέρον σε παγκόσµιο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέρλινγκ Σµιθ. ∆εν παραµελούν τα καθήκοντα τους όµως µόνο οι αγρότες στη Βραζιλία. «Υπάρχουν ανησυχίες πως οι µεταφορείς έχουν θέσει ως προτεραιότητα το ποδόσφαιρο παρά τη δουλειά τους», σύµφωνα µε την έκθεση της Citigroup.

Από τις 12 Ιουνίου, την ηµέρα που ξεκίνησε το Παγκόσµιο Κύπελλο, οι τιµές της ζάχαρης έχουν αυξηθεί περισσότερο από 7%, σε σύγκριση µε τη διόρθωση 2,3% που είχαν καταγράψει πριν από την έναρξη. Στο ίδιο διάστηµα, οι τιµές του καφέ έχουν αυξηθεί κατά 1,2%, συνεχίζοντας να κινούνται ανοδικά, ενώ οι τιµές της σόγιας σταθεροποιήθηκαν µετά από µια µακρά διορθωτική περίοδο.

«Η ιδέα ότι το Παγκόσµιο Κύπελλο έχει έναν σηµαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές των αγροτικών εµπορευµάτων δεν είναι τελικά και τόσο υπερβολική», αναφέρει επενδυτής από το Λονδίνο, µε σηµαντική εµπειρία στην οικονοµική δραστηριότητα της Βραζιλίας. «Θα µπορούσαµε να πούµε ότι οι κάτοικοι της συγκεκριµένης χώρας έχουν µια πιο απελευθερωµένη ιδέα για τη ζωή, σε σύγκριση µε τα βορειοευρωπαϊκά εργασιακά πρότυπα. ∆εν έχουν ενδοιασµούς να δώσουν προτεραιότητα στη ζωή και να αφήσουν για την επόµενη µέρα θέµατα που σχετίζονται µε τη δουλειά», προσθέτει.
Όπως αναφέρει ο Μάικλ Κορντονιέρ, ειδικός αναλυτής και εµπειρογνώµονας για την ποιότητα των καλλιεργειών, ο οποίος πραγµατοποιεί συχνά ταξίδια στη Νότια Αµερική, «σίγουρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Βραζιλίας, τα πάντα σταµατάνε. ∆εν υπάρχει κανείς στο δρόµο, όταν παίζει η εθνική Βραζιλίας».

∆εν κυκλοφορούν τα φορτηγάΠέρα από την απλή απόσπαση της προσοχής, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες που µειώνουν την προσφορά στα αγροτικά προϊόντα. Για παράδειγµα, στην Κουιαµπά, την πρωτεύουσα του Μάτο Γκρόσο, την κορυφαία πολιτεία παραγωγής σόγιας της Βραζιλίας, οι αξιωµατούχοι έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία των φορτηγών στην κύρια οδική αρτηρία (BR163) κατά τις τέσσερις ηµέρες που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, καθώς και την προηγούµενη και την επόµενη ηµέρα. «Αυτό θα διαταράξει τον οµαλό εφοδιασµό της αγοράς», προσθέτει ο Μάικλ Κορντονιέρ, προσθέτοντας ότι οι οδηγοί που δε συµµορφωθούν απειλούνται µε ποινές.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία