BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τιμή ασφαλείας για σταφίδα, καλαμπόκι, ελαιόλαδο ζητά ο Συνεταιρισμός Πύργου

«Στα αζήτητα βρίσκονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός, σε σχετική επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Δ. Ελλάδος. Στην επιστολή καλείται ο αντιπερειάρχης να συμβάλλει ώστε να υπάρξει λήψη απόφασης για την κατοχύρωση τιμής ασφαλείας για σταφίδα, οινοστάφυλα, καλαμπόκι και ελαιόλαδο.

Τιμή ασφαλείας για σταφίδα, καλαμπόκι, ελαιόλαδο ζητά ο Συνεταιρισμός Πύργου

0
0

Αναλυτικά η επιστολή: «Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Δ. Ελλάδος, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που κινεί τα πάντα στην οικονομία μιας χώρας και όπως έλεγε και ο Ιστορικός Θεόφραστος είναι «η μήτηρ και τροφός πάσης τέχνης και επιστήμης».

Σας είναι γνωστό ότι ο Αγροτικός Συν/μός Πύργου, ως μόνος νόμιμος  ενεργός σύμφωνα με το Ν. 4015/2011 συνεταιρισμός στην περιοχή, δραστηριοποιείται στην παραγωγή μαύρης  Κορινθιακής σταφίδας, οινοστάφυλων και ελαιολάδου, εκπροσωπώντας μεγάλο αριθμό παραγωγών – αγροτών στην πόλη του Πύργου και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας.

Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι:

1. Φέτος οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, πέραν του ότι βρίσκονται στα «αζήτητα»,  έχουν ολισθήσει στο μεγαλύτερο σημείο τους, (με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της σταφίδας που φέτος διαφαίνεται πως η τιμή της θα κινηθεί περί τα 0.70€/κιλό, του αραβόσιτου που ήδη πωλείται 0.15€/κιλό, λόγω της εισαγωγής  τεράστιων ποσοτήτων από το εξωτερικό σε χαμηλότερη τιμή, των οινοστάφυλων   και του ελαιολάδου που φέτος η τιμή του θα κυμανθεί σε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι  επίπεδα), γεγονός που οδηγεί όλους τους παραγωγούς  του Πύργου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας σε πλήρη εξαθλίωση και κατ’επέκτασιν  σε αφανισμό τους, αφού οι τιμές αυτές δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε καν το κόστος παραγωγής των εν λόγω προϊόντων.

2. Επίσης με  τη  νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014- 2020 δρομολογείται όχι μόνο η μείωση αλλά και η περικοπή της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας που στην παρούσα χρονική στιγμή τιμάται στα 300€/στρέμμα και κατά την κρίση μας θα δώσει το οριστικό χτύπημα για αφανισμό και εγκατάλειψη του προϊόντος της σταφίδας.

Η πρόταση μας, ως εκπρόσωποι του Αγροτικού Συν/μού Πύργου είναι να  στηρίξετε ουσιαστικά τους αγρότες της Ηλείας και τα αγροτικά προϊόντα, να φέρετε προς συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και  να εισηγηθείτε ώστε να βοηθήσετε και να συμβάλλετε με όποιο τρόπο δύνασθε στην προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων  έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει λήψη απόφασης:

α) Για την κατοχύρωση  τιμής ασφαλείας για τα προαναφερόμενα προϊόντα και συγκεκριμένα:

· Για τη σταφίδα  στα 3€/κιλό

· Για τα οινοστάφυλα στα 0.50€/κιλό

· Για το καλαμπόκι στα 0.35€/κιλό

· Για το λάδι στα 4€/κιλό.

β)  Για  τη ΜΗ κατάργηση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας και να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείο Οικονομικών, Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, Εκπρόσωποι των Δήμων Πύργου – Ολυμπίας – Σκυλλούντος)  για την ευόδωση του σκοπού αυτού.

Επειδή οι ανωτέρω προτάσεις μας είναι δίκαια αιτήματα όλων των αγροτών – παραγωγών της Ηλείας, ευελπιστούμε να δείξετε τη δέουσα σημασία, να κατανοήσετε  τα δίκαια αυτά αιτήματά μας και να πράξετε άμεσα όλα τα δέοντα, καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών και εξαντλώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία