BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με όπλο τη ζωηρή ζήτηση κρατάει τιμή το αγελαδινό

Μείωση των τιµών παραγωγού πάνω από 1 λεπτό το κιλό και σταθεροποίηση των παραγόµενων ποσοτήτων στα ήδη χαµηλά επίπεδα των 610.000 τόνων ετησίως είναι τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν την αγορά του αγελαδινού γάλακτος το 2014, όπως προκύπτει από τους συγκεντρωτικούς πίνακες που έδωσε στη δηµοσιότητα ο ΕΛΓΟ-∆ήµητρα.

Με όπλο τη ζωηρή ζήτηση κρατάει τιμή το αγελαδινό

0
0
Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, η µέση τιµή για το 12µηνο της περασµένης χρονιάς (Ιανουάριος 2014-∆εκέµβριος 2014) διαµορφώθηκε στα 43,52 λεπτά το κιλό από 44,75 λεπτά που ήταν το 2013. Στο ίδιο διάστηµα, οι εισκοµιζόµενες ποσότητες αυξήθηκαν περίπου 2.500 τόνους και ανήλθαν σε 610.335 τόνους από 607.813 τόνους ένα χρόνο πριν.

Παράγοντες του κλάδου σηµειώνουν στην Agrenda ότι τα νούµερα δεν εκπλήσσουν δεδοµένης της µείωσης του ζωικού κεφαλαίου που πλέον, σύµφωνα µε  στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, δεν ξεπερνά τα 85.000-90.000 ζώα σε όλη την Ελλάδα από 120.000 ζώα πέντε χρόνια πριν. Εξέλιξη που µε τη σειρά της οφείλεται στη µείωση των εκµεταλλεύσεων λόγω της εγκατάλειψης του επαγγέλµατος από αρκετούς κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2014 παραδόθηκαν συνολικά 53.451 τόνοι αγελαδινό γάλα, τον ίδιο µήνα του 2015 οι ποσότητες µόλις που ξεπέρασαν τους 47.295 τόνους, σηµειώνοντας µια πτώση της τάξης του 11,5%

Από πλευράς τιµών, αρνητικά ξεκίνησε για τους παραγωγούς και το 2015 µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται τον Ιανουάριο στα 42,84 λεπτά από 45,09 λεπτά ένα χρόνο πριν.
Το θετικό, πάντως, είναι ότι τους τελευταίους δύο µήνες παρατηρείται µια ανοδική τάση των τιµών παραγωγού που επανέρχονται ξανά στα επίπεδα των 44 λεπτών, απόρροια της αγωνιώδους προσπάθειας ορισµένων µεγάλων γαλακτοβιοµηχανιών που έχουν χάσει την «έξωθεν καλή µαρτυρία» να εξασφαλίσουν πρώτη ύλη. Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις της ∆ωδώνη (που αναζητά παραγωγούς σε Μακεδονία, Θεσσαλία αλλά και Στερεά Ελλάδα) και της ΜΕΒΓΑΛ (µε τα γνωστά οικονοµικά προβλήµατα). Αυτό, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι ο Όλυµπος είναι αµετακίνητος στα 43-44,5 λεπτά/κιλό, φαίνεται ότι αντιστάθµισαν µε το παραπάνω τις µειώσεις από 0,5 έως 2 λεπτά το κιλό στις οποίες, όπως λέει στην Agrenda πηγή µε γνώση της αγοράς, προχώρησε το τρίµηνο ∆εκέµβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος η Vivartia. Η τελευταία, σηµειωτέον, αγοράζει το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής αγελαδινού.

Απελευθέρωση µετά από 30 χρόνια Όσον αφορά το κρίσιµο ζήτηµα της λήξης των ποσοστώσεων, που θα ξεκινήσει από 1η Απριλίου, το άµεσο αποτέλεσµα θα είναι η αύξηση της παραγωγής κυρίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη και µια ανισορροπία τιµών. Ενδεχόµενη είναι και µια πτώση τιµών, σύµφωνα µε τους αναλυτές. Όµως, όπως σηµειώνει ο κ. Κεφαλάς «είναι πολύ νωρίς να βγάλουµε συµπεράσµατα για το τι θα συµβεί µε τη λήξη των ποσοστώσεων. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αγορά έχει επηρεαστεί και από το ρωσικό εµπάργκο». Από την άλλη, «η Ελλάδα είναι µια µικρή αγορά και τα προβλήµατά της στην αγελαδοτροφία δεν έχουν να κάνουν τόσο µε τις διεθνείς εξελίξεις αλλά είναι ενδογενή: καθυστερήσεις πληρωµών λόγω περιορισµένης ρευστότητας της αγοράς, εγκαταλείπουν το επάγγελµα οι µικροί που δεν έχουν διαδόχους αλλά και όσοι έµειναν για καιρό απλήρωτοι και αντιµετώπισαν σοβαρά προβλήµατα βιωσιµότητας», προσθέτει ο ίδιος. «Υπάρχει σαφής τάση συρρίκνωσης του κλάδου µε αποτέλεσµα να διατηρηθούν οι µεσαίου τύπου µονάδες που θα κάνουν επενδύσεις για να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικό γάλα», καταλήγει ο κ. Κεφαλάς

Των Φανή Γιαννακοπούλου και Γιάννη Τσατσάκη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία