BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Φθηνό ρούβλι, ακριβά εφόδια, λιγότερα τα ρωσικά σιτάρια

Περιθώρια στα ευρωπαϊκά σιτάρια να κινηθούν πιο δυναµικά στις εξαγωγές µε αβαντάζ και από το αδύναµο ευρώ αφήνουν οι προβλέψεις για χαµηλότερη κατά 11% παραγωγή δηµητριακών στη Ρωσία, λόγω εκτιµήσεων για µειωµένες αποδόσεις στα σιτηρά.

Φθηνό ρούβλι, ακριβά εφόδια, λιγότερα τα ρωσικά σιτάρια

11
0
Παράλληλα, Αµερικανοί αξιωµατούχοι κάνουν λόγο για αυξηµένα κόστη των Ρώσων αγροτών και γενικότερη οικονοµική δυσπραγία στη χώρα. Επιπλέον, σύµφωνα µε αρκετούς αναλυτές, οι τιµές στα σιτάρια µπορεί να είναι (και θα είναι πιθανώς) υψηλότερες από τις τρέχουσες τιµές αναλόγως των καιρικών συνθηκών (παγετός και ξηρασία έπληξαν τη χειµερινή παραγωγή σιταριού στις ΗΠΑ). Όµως, όπως σηµειώνουν, για να διπλασιαστούν οι τιµές πρέπει η παγκόσµια παραγωγή σιταριού να είναι κάτω από τα 25 δισ. µπούσελ. Για την ώρα, οι αναλύσεις αγοράς εκτιµούν ότι η παγκόσµια παραγωγή σιταριού το 2015-2016 θα κινηθεί στα 26,3 δισ. µπούσελ.

Ειδικότερα για τη Ρωσία, η παραγωγή δηµητριακών µε βάση τις προβλέψεις του γραφείου στη Μόσχα του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) εκτιµάται ότι θα είναι στους 92 εκατ. τόνους, κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ της περσινής σεζόν. Προβλέπεται µια µείωση 12% στις σπορές χειµερινών σιτηρών ή µε άλλα λόγια θα µπουν 20 εκατ. στρέµµατα λιγότερα

Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ σε πρόσφατες ανακοινώσεις του κάνει λόγο για συνολική παραγωγή στους 100 εκατ. τόνους, ενώ οι αναλυτές του οµίλου SovEcon στους 93 εκατ. τόνους
Το USDA εκτιµά ότι η ρωσική παραγωγή σιταριού αναµένεται να αγγίξει τους 53 εκατ. τόνους φέτος, µειωµένη κατά 5 εκατ. τόνους σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Τέλος, µειωµένη κατά 1 εκατ. τόνους αναµένεται η παραγωγή καλαµποκιού της Ρωσίας καθώς «αν και οι αγρότες θα σπείρουν καλαµπόκι στην ίδια περίπου έκταση µε το 2014, λόγω αύξησης των τιµών εισαγόµενων σπόρων θα χρησιµοποιήσουν χαµηλότερης ποιότητας προϊόν και οι αποδόσεις θα µειωθούν», τονίζει. 

Ως κύρια αιτία για τη µείωση των εαρινών σπορών σιταριού το γραφείο του USDA στη Μόσχα υποδεικνύει την επιδείνωση των χρηµατοοικονοµικών συνθηκών για τους παραγωγούς, υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «λόγω της υποτίµησης του ρουβλίου και τον υψηλό πληθωρισµό, το κόστος των εαρινών σπορών και το κόστος των εισροών ανέβηκε στα ύψη την άνοιξη του 2015, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου έτους».
Την ίδια ώρα, τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί από 12-15% στα µέσα του 2014 σε 24-26% στις αρχές του 2015. Επίσης, οι τράπεζες µείωσαν το δανεισµό προς τους Ρώσους αγρότες σε εµπορικούς όρους και αύξησαν τις απαιτήσεις για ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα κόστη εισροών, όπως για λιπάσµατα και αγροχηµικά. Συγκεκριµένα σε σχέση µε πέρσι, οι τιµές για τα νιτρικά λιπάσµατα κινούνται ανοδικά κατά 32% και υψηλότερα κατά 50% κοστίζουν οι σπόροι ανοιξιάτικου σιταριού και 30% οι σπόροι καλαµποκιού.

Πτώση 2,56% στις ρωσικές εξαγωγέςΜειωµένες κατά 500.000 τόνους (-2,56%) από πέρυσι αναµένει το USDA να είναι οι εξαγωγές του σιταριού της Ρωσίας, αγγίζοντας τους 19 εκατ. τόνους το 2015-2016. Παρ’ όλα αυτά, παραµένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συνολικά, οι εξαγωγές δηµητριακών της Ρωσίας για την επόµενη σεζόν υπολογίζονται στους 25 εκατ. τόνους, εκτίµηση την οποία επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός γεωργίας

Περισσότερο σιτάρι παγκοσµίωςΟ ∆ιεθνής Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας (FAO) προχωρά σε εκτιµήσεις για καλύτερη παγκόσµια σοδειά σιταριού αυξηµένη κατά 2 εκατ. τόνους στους 722 εκατ. τόνους, µόλις 1% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2014 που συγκοµίστηκαν 728, 2 εκατ. τόνοι, λόγω καλύτερων προβλέψεων για τις αποδόσεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία